In Enschede-Oost starten we met een nieuw collectief zonnedak-project! Bij de Coöperatie Enschede Energie kun je vanaf nu inschrijven voor certificaten en stroom afnemen van zonnedak ZonEx

Deelnemers die in de omgeving wonen van een collectief zonnedak profiteren van de teruggave van de energiebelasting. Dit is zonder dat de zonnepanelen op het eigen dak liggen. Als je lid van de coöperatie wordt en in de buurt woont van dit zonnedak (postcodes 7511, 7512, 7532, 7533, 7534, 7535, 7541 en 7542), ontvang je een aantrekkelijk voordeel op je energierekening: 4 cent korting per kWh. Dat is voor de meeste huishoudens meer dan € 100,- per jaar, en dat 15 jaar lang.

Ook is het mogelijk financieel te participeren met certificaten in dit project en zo te profiteren van een aantrekkelijke rente van 5%. Meer daarover onderaan deze pagina.


De opstalovereenkomst is getekend tussen ZonEx (Eric-Jaap en Belinda van Oenen links) en Enschede Energie (Ruud Mulder rechts): we kunnen van start!

 

Het zonnepaneelproject

Bij dakeigenaar ZonEx zijn ze erg blij met de start van dit project. Dit Enschedese bedrijf levert zonweringsoplossingen aan zowel bedrijven als particulieren. Directeur Belinda van Oenen: “je kunt wel altijd met je vinger wijzen naar iemand anders, maar voor een duurzame toekomst moet je zelf verantwoordelijkheid nemen”. Het collectieve zonnedak past dan ook precies binnen de visie van ZonEx, dat zich al sterk inzet voor duurzaamheid.

Duurzaam ondernemerschap is één van de belangrijkste doelstellingen van ZonEx. Het bedrijf heeft een integrale visie op duurzaam ondernemen en draagt haar steentje bij aan de maatschappij op het gebied van milieu, direct en indirect. Hierin behouden ze de balans tussen commercie en milieubewuste bedrijfsvoering. Dit betekent o.a. geen kinderarbeid, (her)gebruik van eerlijke producten, maar ook efficiënt (her)gebruik van energie en grondstoffen. Leuk weetje: met een juist toegepaste zonwering wordt de kracht van daglicht optimaal gebruikt, verlaag je verwarmingskosten, reduceer je koellasten en beperk je het gebruik van kunstlicht.

Door het aanleggen van een aantal zonnepanelen voor eigen verbruik bespaart ZonEx sterk in het elektriciteitsverbruik in haar pand. Het dak biedt voldoende ruimte om ook door de coöperatie een collectief zonnedak te organiseren. We installeren bij ZonEx 244 panelen die een gemiddelde jaaropbrengst hebben van 74.400 kWh. Dit is gelijk aan het stroomverbruik van zo’n 24 huishoudens. De eerste stroom afkomstig van deze 244 zonnepanelen wordt in november 2020 opgewekt.

 

Hoe kan ik meedoen met dit project?

Elk lid van Coöperatie Enschede Energie kan meedoen met het ZonEx-project en wel op twee verschillende manieren:

– Stroom afnemen voor een gunstig tarief (tot 4 cent korting per kWh) van dit zonnedak als deelnemer in de postcoderoos.

– Als investeerder in dit nieuwe project. Leden kunnen aangeven te participeren met een financiële deelname. Zo draag je bij aan het duurzamer maken van onze gemeente en ontvang je 15 jaar lang een aantrekkelijk rendement van 5%. Je kunt al vanaf € 100,- meedoen door certificaten te kopen.

 

Hoe kan ik profiteren als ik stroom afneem van dit project?

Op onze Postcoderoos-pagina vind je meer informatie over hoe de regeling werkt. Het is mogelijk om je in te schrijven als stroomafnemer van dit collectieve zonnedak als je in het postcodegebied Zuidoost woont (postcodes: 7511, 7512, 7532, 7533, 7534, 7535, 7541 en 7542). Door deelname profiteer je op je energierekening met een voordeel van 4 cent per kWh wanneer je stroom afneemt van Enschede Energie | om. Besluit je bij een andere leverancier dan Enschede Energie | om te blijven, dan is dit voordeel niet 4 maar 3 cent per kWh vanwege extra administratiekosten.

Er is een aanmeldformulier online gezet, waarbij je de deelname kenbaar kunt maken. Zie hiervoor deze pagina en volg de instructies op. Na ontvangst van het formulier krijg je een bevestiging van de inschrijving opgestuurd. Vervolgens word je geïnformeerd over de voortgang van het project en zal ook een ledenovereenkomst van de postcoderooscoöperatie opgestuurd worden.

 

Hoe kan ik investeren in dit project?

Leden van Enschede Energie kunnen ook deelnemen aan dit project door in te schrijven op certificaten en hiermee een rente van 5% ontvangen. Naast stroomafnemers hebben we ook participanten nodig voor dit project om zo de gehele financiering mogelijk te maken. De investering is éénmalig. Daarvan wordt het project gefinancierd inclusief de jaarlijks terugkerende kosten voor onderhoud en verzekering.

Enschede Energie stelt voor dit projecten 200 certificaten beschikbaar aan haar leden. Elk certificaat heeft een nominale waarde van € 100,-. De looptijd van het project bedraagt maximaal 15 jaar. Gedurende deze periode wordt jaarlijks 5% rente uitgekeerd. Vanaf het vierde jaar wordt naast deze rente ook de inleg in jaarlijks gelijke delen terugbetaald. Leden kunnen investeren vanaf 1 certificaat tot een maximum van 50 certificaten.

Bij deelname in het ZonEx-project, bijvoorbeeld met 20 certificaten (totale waarde 2.000 euro), ziet de verwachte ontwikkeling van de deelname er als volgt uit:

 

Een uitgebreide informatiebrochure en een certificatenreglement is beschikbaar voor dit project. Er is tevens een informatiedocument in het format van de AFM beschikbaar. Zie hieronder de links om deze documenten te downloaden.

Link 1: Informatiebrochure ZonEx
Link 2: Certificatenreglement
Link 3: Informatiedocument AFM

Je kunt als lid van Enschede Energie inschrijven voor certificaten door het onderstaande invulformulier in te vullen.

Eén certificaat heeft een waarde van € 100,- / Het aantal maximaal te reserveren certificaten per projectdeelnemer is 50.

Geen certificaten meer beschikbaar (status 27-08-2020 – 10:23 uur)

Wil je meer informatie over deelname in het project ZonEx, neem dan contact op via e-mailadres: info@enschede-energie.nl