In Enschede-Noord wordt een nieuw collectief zonnedak-project gestart! Bij de Coöperatie Enschede Energie kun je vanaf nu meedoen met het zonnedak op het dak van De Geerts.

Deelnemers die in de omgeving wonen van een collectief zonnedak profiteren van de teruggave van de energiebelasting. Dit is zonder dat de zonnepanelen op het eigen dak liggen. Als je deelneemt aan dit zonnedak (postcodes 7522, 7523, 7524, 7525 en 7531 kunnen deelnemen), ontvang je een aantrekkelijk voordeel op je energierekening: 4 cent korting per kWh. Dat is voor de meeste huishoudens meer dan € 100,- per jaar, en dat 15 jaar lang.

De daken van De Geerts

Het zonnepaneelproject

Dakeigenaren Jan en Willy Veldscholte zijn gemotiveerd om groene energie op te wekken. Als voormalig agrariër vinden ze het belangrijk om landbouwgrond zoveel mogelijk in te blijven zetten voor agrarische doeleinden. Tegelijkertijd zien ze ook het belang van verduurzaming. Het volleggen van de daken met zonnepanelen vormt een mooie oplossing.

Jan Veldscholte is al geruime tijd bezig met het idee om zonnepanelen aan te leggen op de daken die nu in gebruik zijn als caravanstalling. Vanuit zijn functie bij Stichting Duurzame Plattelandsontwikkeling Enschede (Stawel) kwam hij al 10 jaar geleden in aanraking met verduurzaming. Nu besloot hij ook actie te ondernemen. Veldscholte: “je moet niet altijd blijven wachten, maar ook een keer instappen”.

Het laten aanleggen van een collectief zonnedak past binnen de andere acties die Veldscholte onderneemt voor verduurzaming. Zo plaatste hij een spouwisolatie en verving hij zijn ketel en boiler.

Een deel van de zonnepanelen die worden aangelegd is voor eigen gebruik. De dakeigenaar heeft ook nog plannen voor de toekomst: “heel voorzichtig denken we aan een warmtepomp”. Omdat de hoeveelheid eigen panelen meer stroom gaan opwekken dan Veldscholte momenteel verbruikt, is er ook ruimte om mogelijk elektrisch te gaan rijden, of om een airconditioning aan te leggen voor de warme zomers. De rest van de panelen is collectief, wat betekent dat de buurt hiervan mee kan profiteren. Veldscholte: “wij hebben een goed gevoel bij dit project”.

De coöperatie Enschede Energie installeert 263 panelen op het collectieve zonnedak van de familie Veldscholte (De Geerts). Dit zonnedak heeft een gemiddelde jaaropbrengst van 78.000 kWh, wat gelijk is aan het stroomverbruik van zo’n 25 huishoudens.

 

Update 05-10 (15:15): Inmiddels is er ingeschreven op alle 200 certificaten. Dit betekent dat er bij een nieuw project weer ingeschreven kan worden met certificaten. Houd de nieuwsbrief en website in de gaten voor volgende projecten waar aan je kunt deelnemen.

Het is ook mogelijk een mail te sturen naar info@enschede-energie.nl met de mededeling dat je graag in toekomstige projecten mee wil doen met certificaten. We zetten je vervolgens op een ‘wachtlijst’ en benaderen je als eerste wanneer een nieuw project wordt opgestart.

Je kunt wel als deelnemer aanmelden door stroom af nemen van dit zonnedak en te profiteren van de Regeling Verlaagd Tarief (tot 4 cent per kWh).

Profiteer als deelnemer

Doe mee aan dit project als deelnemer en profiteer 15 jaar lang van 4 cent korting per kWh (gemiddeld meer dan 100 euro per jaar).