Details energieplafond bekend, uitwerking gunstiger dan eerder gedacht

Details energieplafond bekend, uitwerking gunstiger dan eerder gedacht

Minister Jetten voor Klimaat en Energie heeft de definitieve uitwerking van het energieplafond bekendgemaakt. Vanaf januari volgend jaar kost gas maximaal €1,45 per m3 voor de eerste 1200 m3 die verbruikt wordt. Voor elektriciteit is het plafond op €0,40 per kWh gesteld voor de eerste 2900 kWh. Boven beide drempels geldt de marktprijs.

Het prijsplafond geldt voor consumenten en andere ‘kleinverbruikers’, zoals ZZP’ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en een deel van het kleine MKB. Voor de half miljoen Nederlandse huishoudens die gebruikmaken van stadsverwarming gaat een prijsplafond van €47,39 per gigajoule (GJ) gelden. Je hoeft zelf geen actie te ondernemen. De korting wordt verrekend via de energienota.

In november en december dit jaar krijgen alle huishoudens een energiecompensatie van €190,- per maand als overbrugging tot het prijsplafond in januari. Deze regeling zal net als de prijsplafonds via de energiebedrijven worden uitgevoerd. Wie een lagere energierekening heeft, krijgt evengoed €190,-.

Ook voor middelgrote en kleine bedrijven die relatief veel energie verbruiken komt er een regeling. Bakkerijen en productiebedrijven vallen bijvoorbeeld in deze groep. Deze Tegemoetkoming Energiekosten wordt naar verwachting pas op 1 april 2023 opengesteld, maar geldt dan wel met terugwerkende kracht vanaf 1 november 2022. Er wordt gewerkt aan een oplossing voor bedrijven die nu al acute betalingsproblemen hebben.

Lees op de website van de NOS het hele verhaal

Filmavond: The Biggest Little Farm + naborrel

We houden op vrijdag 21 april vanaf 19:15 uur onze eerste ledenactiviteit! Om elkaar als leden te leren kennen en samen wat leuks te doen gaan we een film kijken en daarna borrelen. We gaan bij Filmhuis Concordia aan de Oude Markt de prachtige film ‘The Biggest Little Farm’ kijken. Filmmaker John en zijn vrouw… Lees meer »

 30 maart 2023  |  Rens Weustink
Eerste jubileum voor zonnedak Twente Milieu

Vijf jaar geleden leverde Enschede Energie haar eerste zonneproject op! Zonnedak Twente Milieu werd op vrijdag 26 januari 2018 officieel geopend door een gezamenlijke druk op de rode knop. Oprichter en toenmalig voorzitter Jeroen Jansen drukte samen met wethouder Eelco Eerenberg, gedeputeerde Annemieke Traag en Twente Milieu directeur Lisette Bosch op de knop. Op de… Lees meer »

 29 maart 2023  |  Rens Weustink
Energietarieven dalen

We hebben een keer goed nieuws van de energiemarkten. Gelukkig dalen de laatste tijd de energieprijzen weer! Na een lange periode met enorm hoge prijzen, gaat het nu beter. Dit komt omdat in Europa de meeste landen hun gasopslagen nog goed gevuld hebben terwijl de winter op z’n eind loopt. Het relatief zachte winterweer en… Lees meer »

 21 maart 2023  |  Rens Weustink
Stem duurzaam. Vandaag kan jij het verschil maken.

Vandaag heb jij de kans om Enschede vooruit te helpen! Hoe? Door bij de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschapsverkiezingen op een partij te stemmen die oog heeft voor verduurzaming en de energietransitie. We geven je vanuit Enschede Energie geen stemadvies op partijniveau, maar moedigen je natuurlijk wel aan om te stemmen op partijen die onze… Lees meer »

 15 maart 2023  |  Rens Weustink
Enschede Energie en Pontus starten unieke pilot met rechtstreekse energielevering

Enschede Energie en Pontus Heattreatment starten een pilot voor de directe levering van elektriciteit. De Enschedese duurzame energiecoöperatie levert vanaf nu rechtstreeks stroom aan de op het Kennispark gevestigde heat treatment specialist Pontus. Landelijk is dit de eerste keer dat een lokale energieproducent het zogenaamde Zelfleveringsmodel+ op deze manier toepast. Pontus gebruikt bij de productie… Lees meer »

 2 maart 2023  |  Rens Weustink
Gebiedsplan Broekheurne: Enschede Energie denkt mee

Op donderdagavond 23 februari was er in Buurse bij Captain Jack een inloopbijeenkomst voor bewoners van de Broekheurne. De gebiedscommissie Broekheurne organiseerde de bijeenkomst na vragen uit de buurt over de mogelijkheden van windenergie. In het gebiedsproces zijn er plannen voor een zonnepark in de Broekheurne. Daarbij zou prima de combinatie met 1 of 2… Lees meer »

 1 maart 2023  |  Rens Weustink

OP DE HOOGTE BLIJVEN
VAN DE DUURZAME ONTWIKKELINGEN IN ENSCHEDE?

Schijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Hiermee blijf je op de hoogte van onze activiteiten, onze komende projecten en
andere duurzame ontwikkelingen in Enschede.