Details energieplafond bekend, uitwerking gunstiger dan eerder gedacht

Details energieplafond bekend, uitwerking gunstiger dan eerder gedacht

Minister Jetten voor Klimaat en Energie heeft de definitieve uitwerking van het energieplafond bekendgemaakt. Vanaf januari volgend jaar kost gas maximaal €1,45 per m3 voor de eerste 1200 m3 die verbruikt wordt. Voor elektriciteit is het plafond op €0,40 per kWh gesteld voor de eerste 2900 kWh. Boven beide drempels geldt de marktprijs.

Het prijsplafond geldt voor consumenten en andere ‘kleinverbruikers’, zoals ZZP’ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en een deel van het kleine MKB. Voor de half miljoen Nederlandse huishoudens die gebruikmaken van stadsverwarming gaat een prijsplafond van €47,39 per gigajoule (GJ) gelden. Je hoeft zelf geen actie te ondernemen. De korting wordt verrekend via de energienota.

In november en december dit jaar krijgen alle huishoudens een energiecompensatie van €190,- per maand als overbrugging tot het prijsplafond in januari. Deze regeling zal net als de prijsplafonds via de energiebedrijven worden uitgevoerd. Wie een lagere energierekening heeft, krijgt evengoed €190,-.

Ook voor middelgrote en kleine bedrijven die relatief veel energie verbruiken komt er een regeling. Bakkerijen en productiebedrijven vallen bijvoorbeeld in deze groep. Deze Tegemoetkoming Energiekosten wordt naar verwachting pas op 1 april 2023 opengesteld, maar geldt dan wel met terugwerkende kracht vanaf 1 november 2022. Er wordt gewerkt aan een oplossing voor bedrijven die nu al acute betalingsproblemen hebben.

Lees op de website van de NOS het hele verhaal

Jaarlijkse Ledenvergadering goed bezocht

Woensdag 15 november vond de jaarlijkse Ledenvergadering plaats in de Performance Factory. Er waren ongeveer 60 mensen aanwezig bij de vergadering. Op de agenda stonden enkele officiële zaken zoals het afscheid van Bob Zomerplaag van de Ledenraad en het voorstellen van het nieuwe lid van de Ledenraad in de persoon van Marie-José. Vanuit Enschede Energie… Lees meer »

 4 december 2023  |  Rens Weustink
Verkiezingen: Hoe groen zijn partijen?
De Tweede Kamerverkiezingen staan alweer voor de deur. Het campagnereces is begonnen. Dat wil zeggen dat je nu meer en meer van alle partijen gaat zien en horen. Politici en bestuurders zitten aan talkshowtafels, trekken het land in om campagne te voeren en proberen zoveel mogelijk mensen te overtuigen. Vanuit Enschede Energie geven we geen... Lees meer »
 2 november 2023  |  Rens Weustink
Enschede Energie bij Het Keukentafelgesprek

Vanmorgen zijn Ruud Mulder en Rens Weustink geïnterviewd voor de podcast Het Keukentafelgesprek. In eerdere seizoenen van deze podcast zijn burgemeesters, wethouders, raadsleden en andere bestuurders geïnterviewd. Nu is het de beurt aan groen leiderschap.   Groen leiderschap De nieuwe serie podcasts van Het Keukentafelgesprek gaat over groen leiderschap. Dit leiderschap vind je op diverse… Lees meer »

 20 oktober 2023  |  Rens Weustink
Meld je aan voor de Natuurwerkdag

Op zaterdag 4 november is het de landelijke natuurwerkdag. Van 12:00 tot 16:30 uur kan je ons helpen met het groenonderhoud op Zonnepark De Elsmoat. Een uniek, groen en coöperatief zonnepark net ten zuid-oosten van Enschede. Meld je aan om te helpen via de website van de natuurwerkdag Op dit zonnepark zijn 2 grote houtwallen… Lees meer »

 11 oktober 2023  |  Rens Weustink
Geslaagde Open Energiedag bij Zonnepark De Elsmoat

Op zaterdag 16 september was Zonnepark De Elsmoat toegankelijk voor het publiek tijdens de Open Energiedag 2023. Er kwamen tussen 13:00 en 17:00 uur zo’n 200 mensen een kijkje nemen op dit groene en coöperatieve zonnepark. Foto: Dennis Moekotte, Moekotte Media Creative Agency Tijdens de rondleiding werden verschillende vragen gesteld en beantwoord door projectmedewerkers van… Lees meer »

 20 september 2023  |  Rens Weustink
Kom kijken bij ons coöperatieve zonnepark!

Tijdens de landelijke Open Energiedag 2023 houden wij een open dag bij ons gloednieuwe Zonnepark De Elsmoat. Dit zonnepark is bijzonder door de coöperatieve aanpak en de grote aandacht voor de landschappelijke inpassing in de omgeving. Ben je nog geen lid van Enschede Energie? Kijk ook eens op onze Doe mee pagina om te zien… Lees meer »

 19 augustus 2023  |  Rens Weustink

OP DE HOOGTE BLIJVEN
VAN DE DUURZAME ONTWIKKELINGEN IN ENSCHEDE?

Schijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Hiermee blijf je op de hoogte van onze activiteiten, onze komende projecten en
andere duurzame ontwikkelingen in Enschede.