Enschede gaat energie opwekken bij Twente Milieu

Ontwikkelingen rond project Twente Milieu

Enschede Energie heeft als één van haar doelen om zonnepanelenprojecten op te zetten. Op duurzame wijze wordt stroom opgewekt en vervolgens in Enschede verspreid. Het eerste project wat nu in de steigers staat, gaat op de daken van Twente Milieu aan de Marssteden uitgevoerd worden. Het gaat hierbij om een aantal van 859 panelen (opbrengst gemiddeld per jaar: 195.000 kWh). Ze worden gelegd op de platte daken van de werkplaats, de onderhoudsruimte en de schuine daken van de stalling. Voor zowel Twente Milieu als Enschede Energie is dit project interessant omdat beide zichtbaar willen bijdragen aan het verduurzamen van de samenleving.

Het opzetten van zo’n eerste project is voor onze coöperatie een uitdagende en leerzame opgave geweest. Via de gemeente hebben we contact gelegd met Twente Milieu en zijn de voorbereidingen gestart. Een constructeur heeft berekend of de daken geschikt waren om de zonnepanelen te kunnen dragen. Bekeken is hoeveel panelen er geplaatst kunnen worden en op welke gunstige manier. In een uitgebreid offertetraject zijn alle voors en tegens van de aanbieders afgewogen. Installateur/constructiebedrijf Wopereis kwam hier als beste uit de bus. Daarnaast is SDE-subsidie toegekend, zodat een goede business case kan worden opgezet en het project ook economisch rendabel is. Kortom, voor zo’n project gerealiseerd kan worden moet er veel gebeuren en geregeld worden. Voor Enschede Energie dus ook een project om veel van te leren, waarbij de goede samenwerking met het team van Twente Milieu heel stimulerend is geweest.

Inmiddels zijn we in de afrondende fase van de voorbereiding beland. Contracten gaan getekend worden door Twente Milieu en Enschede Energie, zodat we minimaal 15 jaar lang plezier hebben van de opgewekte zonne-energie en een goede samenwerking met elkaar waarborgen. Voor de financiering worden de leden van Enschede Energie uitgenodigd om te vragen of ze willen participeren in het project en delen in de opbrengsten van dit project (crowdfunding). Dit kan al met bedragen vanaf € 100,- tegen een rentepercentage van 4%.

Tijdens de algemene ledenvergadering op 20 november vertellen we hoe u kunt deelnemen in dit project.

Daarna staan alle seinen op groen om te starten met het leggen van de panelen. De verwachte oplevering van het project bij Twente Milieu wordt december. Dat moment laten we natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan! Zo blijven bezig met het geven van energie aan Enschede!

Eerste Algemene Ledenvergadering van Enschede Energie

Beste lid van Enschede Energie, Hierbij wordt u uitgenodigd de eerste Algemene Ledenvergadering van Enschede Energie bij te wonen op 20 november 2017. De ALV start om 20:00 uur met inloop rond 19:30 uur. Deze vindt plaats op onze nieuwe locatie: Hub Twente  Boulevard 1945 – 3 7511 AA Enschede De afgelopen tijd hebben we veel mooie dingen voor… Lees meer »

Een eigen kantoor en bezoekadres!

Sinds een maand is het zover: we hebben een eigen kantoor en bezoekadres in de stad.  Het was een hele zoektocht om een betaalbare en centraal gelegen plek te vinden. We hebben met verschillende partijen gepraat. Nu is het gelukt! Het is de HUB Twente geworden aan de Boulevard 1945 nr. 3. (Dat is het… Lees meer »

Enschede energie verwelkomt zijn eerste klant

Danny Floor Onze eerste afnemer van stroom en gas Enschede Energie kan nu echt gaan leveren. En Danny Floor, bewoner van wijk Ruwenbos,  is de eerste in Enschede die via onze coöperatie stroom en gas afneemt. Het is voor de 45-jarige automatiseringsmedewerker vanzelfsprekend geweest over te stappen op het eerste moment dat dit kon. “Ik… Lees meer »

Enschede gaat energie opwekken bij Twente Milieu

Ontwikkelingen rond project Twente Milieu Enschede Energie heeft als één van haar doelen om zonnepanelenprojecten op te zetten. Op duurzame wijze wordt stroom opgewekt en vervolgens in Enschede verspreid. Het eerste project wat nu in de steigers staat, gaat op de daken van Twente Milieu aan de Marssteden uitgevoerd worden. Het gaat hierbij om een… Lees meer »

Overijssels Platform voor Lokale Energie Initiatieven (PLEI)

In veel plaatsen in Overijssel zijn Energiecoöperaties ontstaan, vergelijkbaar met Enschede Energie. De steun van provincie en gemeenten is daarbij vaak een belangrijk extra zetje om door te pakken. Beide overheden vinden ons soort organisaties belangrijk, omdat ze de energiedoelstellingen van Parijs ook op provinciaal en gemeentelijk niveau willen halen. Op 27 juni was in… Lees meer »

Versterking gezocht!

Ons vaste team van vrijwilligers steekt de armen fors uit de mouwen om Enschede Energie goed van de grond te krijgen. Ons eerste project wordt kort na de zomer gerealiseerd, meer projecten zijn  in voorbereiding. Naast het bestuur is een viertal werkgroepen actief: Projecten, PR & Communicatie, Financieel / Juridisch en Organisatie. Steeds vaker dienen… Lees meer »

Enschede Energie levert duurzame energie

Het is zover Word ook afnemer! Het heeft veel tijd, overleg en energie gekost, maar nu hebben we een concrete stap kunnen zetten om Enschede echt duurzamer te maken. Vanaf heden kunnen we u, onze leden, stadsstroom aanbieden. Lokale, groene energie tegen een eerlijke prijs. Dat betekent geen ingewikkelde aanbiedingen maar wel een prijs die… Lees meer »

Hoe geef jij
Enschede energie ?

Het eerste initiatief waarmee we Enschede verduurzamen is Stadsstroom. Groene stroom die in Enschede wordt opgewekt en geleverd. Enerzijds door lokaal opwekken te stimuleren, anderzijds door de opgewekte stroom voor een eerlijk tarief te leveren aan andere leden van Enschede Energie. Omdat we een coöperatie zijn, stoppen we eventuele winst niet in eigen zak, maar in nieuwe projecten die Enschede verduurzamen.