In Enschede-Oost starten we met een nieuw collectief zonnedak-project! Bij de Coöperatie Enschede Energie kun je vanaf nu inschrijven voor certificaten en stroom afnemen van zonnedak Haarman Opslagruimtes.

Deelnemers die in de omgeving wonen van een collectief zonnedak profiteren van de teruggave van de energiebelasting. Dit is zonder dat de zonnepanelen op het eigen dak liggen. Als je lid van de coöperatie wordt en in de buurt woont van dit zonnedak (postcodes 7511, 7512, 7532, 7533, 7534, 7535, 7541 en 7542), ontvang je een aantrekkelijk voordeel op je energierekening: 4 cent korting per kWh. Dat is voor de meeste huishoudens meer dan € 100,- per jaar, en dat 15 jaar lang.

Ook is het mogelijk financieel te participeren met certificaten in dit project en zo te profiteren van een aantrekkelijke rente van 5%. Meer daarover onderaan deze pagina.


Het dak van Haarman Opslagruimtes

 

Het zonnepaneelproject

Dakeigenaar Richard Haarman is blij met de start van het project: “het dak is zeer geschikt als collectief zonnedak, dus ik vind het zonde als we daar geen gebruik van maken”. Hij besloot daarom met Enschede Energie in zee te gaan om het zonnedak te realiseren.

Met zijn bedrijf RH Installatietechniek is Haarman bezig met een verduurzamingsslag, waar het collectieve zonnedak een onderdeel van is. Dit is echter niet de enige duurzame stap. Het pand waarin de opslagruimtes en het kantoor van RH Installatietechniek zitten gaat van het gas af, door het installeren van een warmtepomp. Daarnaast maakt het bedrijf de overstap naar een elektrische bus. Haarman adviseert als installatietechnicus ook andere Enschedeërs bij het verduurzamen van hun woning door middel van warmtepompen.

We installeren 241 panelen op het collectieve zonnedak van Haarman Opslagruimtes. Dit zonnedak heeft een gemiddelde jaaropbrengst van 73.500 kWh, wat gelijk is aan het stroomverbruik van zo’n 24 huishoudens. De eerste stroom afkomstig van deze 241 zonnepanelen wordt in november 2020 opgewekt.

 

Hoe kan ik meedoen met dit project?

Elk lid van Coöperatie Enschede Energie kan meedoen met collectieve zonnedak van Haarman Opslagruimtes. Er zijn twee manieren om mee te doen:

– Stroom afnemen voor een gunstig tarief (tot 4 cent korting per kWh) van dit zonnedak als deelnemer in de postcoderoos.

– Als investeerder in dit nieuwe project. Leden kunnen aangeven te participeren met een financiële deelname. Zo draag je bij aan het duurzamer maken van onze gemeente en ontvang je 15 jaar lang een aantrekkelijk rendement van 5%. Je kunt al vanaf € 100,- meedoen door certificaten te kopen.

 

Hoe kan ik profiteren als ik stroom afneem van dit project?

Op onze Postcoderoos-pagina vind je meer informatie over hoe de regeling werkt. Het is mogelijk om je in te schrijven als stroomafnemer van dit collectieve zonnedak als je in het postcodegebied Zuidoost woont (postcodes: 7511, 7512, 7532, 7533, 7534, 7535, 7541 en 7542). Door deelname profiteer je op je energierekening met een voordeel van 4 cent per kWh wanneer je stroom afneemt van Enschede Energie | om. Besluit je bij een andere leverancier dan Enschede Energie | om te blijven, dan is dit voordeel niet 4 maar 3 cent per kWh vanwege extra administratiekosten.

Wil je ook deelnemen? Meld je dan aan via deze pagina! Na ontvangst van het aanmeldformulier krijg je een bevestiging van de inschrijving opgestuurd. Vervolgens word je geïnformeerd over de voortgang van het project en zal ook een ledenovereenkomst van de postcoderooscoöperatie opgestuurd worden.

 

Hoe kan ik investeren in dit project?

Leden van Enschede Energie kunnen ook deelnemen aan dit project door in te schrijven op certificaten en hiermee een rente van 5% ontvangen. Naast stroomafnemers hebben we ook participanten nodig voor dit project om zo de gehele financiering mogelijk te maken. De investering is éénmalig. Daarvan wordt het project gefinancierd inclusief de jaarlijks terugkerende kosten voor onderhoud en verzekering.

Enschede Energie stelt voor dit projecten 200 certificaten beschikbaar aan haar leden. Elk certificaat heeft een nominale waarde van € 100,-. De looptijd van het project bedraagt maximaal 15 jaar. Gedurende deze periode wordt jaarlijks 5% rente uitgekeerd. Vanaf het vierde jaar wordt naast deze rente ook de inleg in jaarlijks gelijke delen terugbetaald. Leden kunnen investeren vanaf 1 certificaat tot een maximum van 50 certificaten.

Bij deelname in het ZonEx-project, bijvoorbeeld met 20 certificaten (totale waarde 2.000 euro), ziet de verwachte ontwikkeling van de deelname er als volgt uit:

 

Een uitgebreide informatiebrochure en een certificatenreglement is beschikbaar voor dit project. Er is tevens een informatiedocument in het format van de AFM beschikbaar. Zie hieronder de links om deze documenten te downloaden.

Link 1: Informatiebrochure Haarman Opslagruimtes
Link 2: Certificatenreglement
Link 3: Informatiedocument AFM

U kunt als lid van Enschede Energie inschrijven voor certificaten door het onderstaande invulformulier in te vullen.

Eén certificaat heeft een waarde van € 100,- / Het aantal maximaal te reserveren certificaten per projectdeelnemer is 50.

Geen certificaten meer beschikbaar (status 27-08-2020 – 10:26 uur)

Wil je meer informatie over deelname in het project Haarman Opslagruimtes, neem dan contact op via e-mailadres: info@enschede-energie.nl