In Enschede-Oost hebben we in de herfst van 2020 een nieuw collectief zonnedak gerealiseerd. Deelnemers die in de omgeving wonen van een collectief zonnedak profiteren van de teruggave van de energiebelasting. Dit is zonder dat de zonnepanelen op het eigen dak liggen. Als je lid van de coöperatie wordt en in de buurt woont van dit zonnedak (postcodes 7511, 7512, 7532, 7533, 7534, 7535, 7541 en 7542), ontvang je een aantrekkelijk voordeel op je energierekening: 4 cent korting per kWh. Dat is voor de meeste huishoudens meer dan € 100,- per jaar, en dat 15 jaar lang.

Ook was het mogelijk financieel te participeren met certificaten in dit project en zo te profiteren van een aantrekkelijke rente van 5%. Meer daarover onderaan deze pagina.


Het dak van Haarman Opslagruimtes

 

Het zonnepaneelproject

Dakeigenaar Richard Haarman is blij met de start van het project: “het dak is zeer geschikt als collectief zonnedak, dus ik vind het zonde als we daar geen gebruik van maken”. Hij besloot daarom met Enschede Energie in zee te gaan om het zonnedak te realiseren.

Met zijn bedrijf RH Installatietechniek is Haarman bezig met een verduurzamingsslag, waar het collectieve zonnedak een onderdeel van is. Dit is echter niet de enige duurzame stap. Het pand waarin de opslagruimtes en het kantoor van RH Installatietechniek zitten gaat van het gas af, door het installeren van een warmtepomp. Daarnaast maakt het bedrijf de overstap naar een elektrische bus. Haarman adviseert als installatietechnicus ook andere Enschedeërs bij het verduurzamen van hun woning door middel van warmtepompen.

Projectinformatie

Start opwekking: November 2020
Soort panelen: 370 WP
Aantal panelen: 234 panelen
Aantal KWh: 78.000 kWh
Aantal huishoudens: ca. 25 huishoudens
Aantal certificaten: 205 á € 100,-
Soort project: PCR