We hebben weer een nieuw zonnedak-project, ons vijfde alweer in Enschede! Bij Het Mors aan de Haaksbergerstraat zijn Enschede Energie en ECBE (Energie Coöperatie Buitengebied Enschede) aan de slag geweest met een nieuw postcoderoosproject. In totaal zijn 700 zonnepanelen gelegd op een viertal opslagboxen. Dakeigenaar Gerrit Kleine Wiecherink heeft in 2018 op twee daken van Het Mors al een zonnepaneelsysteem geplaatst om hiermee zelf genoeg stroom op te wekken voor zijn bedrijfspand. Maar vier opslagboxen op het terrein bleven onbenut en dat is toch wel zonde, want waarom zou je daar óók geen zonnepanelen kunnen plaatsen?

We passen bij dit project de postcoderoosregeling toe: als je zelf geen zonnepanelen op je dak hebt zonnepanelen liggen, kun je stroom afnemen van een zonnedak bij jou in de buurt. Je profiteert hierdoor van de teruggave van de energiebelasting met een voordeel van maximaal 4 cent korting per kWh. Dat is voor de meeste huishoudens meer dan € 100,- per jaar, en dat 15 jaar lang.

Er is nog beperkt plaats om mee te doen met de postcoderoosregeling voor dit zonnedak. Wil je meedoen? Klik op de deze pagina om te zien hoeveel nog beschikbaar is en om je in te schrijven.

Ook was het mogelijk financieel te participeren met certificaten in dit project en zo te profiteren van een aantrekkelijke rente van 5%. Meer daarover onderaan deze pagina.

Update 27-02: Inmiddels is er ingeschreven op alle 440 certificaten. Dit betekent dat er bij een nieuw project weer ingeschreven kan worden met certificaten. Houd de nieuwsbrief en website in de gaten voor volgende projecten waar aan je kunt deelnemen.

 

Het zonnepaneelproject

Vanaf 2019 heeft Enschede Energie samen met Gerrit Kleine Wiecherink gewerkt aan het plan een zonnepaneelproject te realiseren op een viertal opslagboxen aan de Haaksbergerstraat. Zelf heeft Gerrit Kleine Wiecherink al in 2018 op twee daken van Het Mors een zonnepaneelsysteem geplaatst om hiermee zelf genoeg stroom op te wekken voor zijn bedrijfspand. Maar vier opslagboxen op het terrein bleven onbenut en dat is toch wel zonde, want waarom zou je daar óók geen zonnepanelen kunnen plaatsen?

Na een grondige voorbereiding wil de coöperatie op de vier opslagboxen een postcoderoosproject realiseren waar iedereen als lid van Enschede Energie mee kan doen. Er worden 702 zonnepanelen gelegd die een gemiddelde jaaropbrengst hebben van 191.941 kWh (gelijk aan het stroomverbruik van zo’n 65 huishoudens). De totale jaarbesparing op de uitstoot van schadelijk CO2 bedraagt ca. 79.000 kg. We plannen 1 juli 2020 als opleverdatum van dit zonnedakproject. Vanaf dat moment kunnen deelnemers profiteren als postcoderoosdeelnemer.

Hoe kan ik meedoen met dit project?

Elk lid van Coöperatie Enschede Energie kan meedoen met het project Het Mors op twee verschillende manieren:

– Als stroomafnemer via de postcoderoosregeling stroom afnemen voor een gunstig tarief (4 cent korting per kWh).

– Als investeerder in dit nieuwe project. Leden kunnen aangeven te participeren met een financiële deelname. Zo draag je bij aan het duurzamer maken van onze gemeente en ontvang je 15 jaar lang een aantrekkelijk rendement van 5%. Je kunt al vanaf € 100,- meedoen door certificaten te kopen.

Hoe kan ik profiteren als ik stroom afneem van dit project?

Op onze Postcoderoos-pagina vind je meer informatie over hoe de regeling werkt. Het is mogelijk om je in te schrijven als stroomafnemer van dit project als je in het postcodegebied Zuidwest woont (postcodes: 7513, 7514, 7521, 7543, 7544, 7545, 7546, 7547 en 7548). Door deelname profiteer je op je energierekening met een voordeel van 4 cent per kWh wanneer je stroom afneemt van Enschede Energie | om. Besluit je bij een andere leverancier dan Enschede Energie | om te blijven, dan is dit voordeel niet 4 maar 3 cent per kWh vanwege extra administratiekosten.

Er is een aanmeldformulier online gezet, waarbij je de deelname kenbaar kunt maken. Zie hiervoor deze pagina en volg de instructies op. Na ontvangst van het formulier krijg je een bevestiging van de inschrijving opgestuurd. Vervolgens word je geïnformeerd over de voortgang van het project en zal ook een ledenovereenkomst van de postcoderooscoöperatie opgestuurd worden.

Hoe kan ik investeren in dit project?

banner buiten AFM toezicht

Leden van Enschede Energie kunnen ook deelnemen aan dit project door in te schrijven op certificaten en hiermee een rente van 5% ontvangen. Naast stroomafnemers hebben we ook participanten nodig voor dit project om zo de gehele financiering mogelijk te maken. De investering is éénmalig. Daarvan wordt het project gefinancierd inclusief de jaarlijks terugkerende kosten voor onderhoud en verzekering.

Enschede Energie stelt voor dit projecten 440 certificaten beschikbaar aan haar leden. Elk certificaat heeft een nominale waarde van € 100,-. De looptijd van het project bedraagt maximaal 15 jaar. Gedurende deze periode wordt jaarlijks 5% rente uitgekeerd. Vanaf het vierde jaar wordt naast deze rente ook de inleg in jaarlijks gelijke delen terugbetaald. Leden kunnen investeren vanaf 1 certificaat tot een maximum van 50 certificaten.

Bij deelname in het Het Mors-project, bijvoorbeeld met 20 certificaten (totale waarde 2.000 euro), ziet de verwachte ontwikkeling van je deelname er als volgt uit:

 

Een uitgebreide informatiebrochure en een certificatenreglement is beschikbaar voor dit project. Er is tevens een informatiedocument in het format van de AFM beschikbaar. Zie hieronder de links om deze documenten te downloaden en te lezen.

Link 1: Infobrochure Het Mors
Link 2: Certificatenreglement
Link 3: Informatiedocument AFM

Je kunt als lid van Enschede Energie inschrijven voor certificaten door het onderstaande invulformulier in te vullen.

Eén certificaat heeft een waarde van € 100,- / Het aantal maximaal te reserveren certificaten per projectdeelnemer is 50.

Update 27-02: Inmiddels is er ingeschreven op alle 440 certificaten. Dit betekent dat er bij een nieuw project weer ingeschreven kan worden met certificaten. Houd de nieuwsbrief en website in de gaten voor volgende projecten waar aan je kunt deelnemen.

 

Wil je meer informatie over deelname in het project Het Mors, neem dan contact op via e-mailadres: info@enschede-energie.nl