Over ons
Enschede Energie is in 2016 door een groepje gedreven inwoners opgericht om met elkaar het initiatief te pakken in de energietransitie en bij het verduurzamen in brede zin. Door op lokaal (gemeentelijk) niveau invulling te geven aan verduurzaming, werken we aan draagvlak en lokaal eigendom. Niet afwachten, maar aanpakken dus. Samen verduurzamen we Enschede!

Hier staan we voor
Bij Enschede Energie geloven we in de kracht van mensen. Inwoners werken binnen onze coöperatie met bedrijven andere organisaties en de gemeente aan duurzame energieprojecten, kennissessies, inspiratievolle bijeenkomsten en andere initiatieven. Dit doen we zonder winstoogmerk, maar met het maatschappelijke doel om Enschede te verduurzamen.
We zien dat verduurzamen alleen werkt als we het samen doen. Door samen met inwoners plannen te maken en hen zelf mede-eigenaar te maken van duurzame energieopwekkers zorgen we voor draagvlak. Ook zorgen we er zo voor dat de financiële lusten van de energieopwek lokaal terechtkomen.
Behalve het opwekken van duurzame energie doen we nog meer. Met onze energiecoaches helpen we inwoners met handige tips en aanbevelingen voor het verduurzamen van hun woning. Of je nu in een huur- of koopwoning woont, je kan bij ons terecht. Regelmatig organiseren we inspirerende, gezellige activiteiten voor leden. Van kennissessies en brainstorms tot filmavonden en natuurwerkdagen op onze zonneparken. Voor iedereen die iets met duurzaamheid heeft, bieden we wel wat.
Omdat we inmiddels een coöperatie zijn met zo’n 900 leden, hebben we een Ledenraad als vertegenwoordigend orgaan. De Ledenraad geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het bestuur van de coöperatie. Daarnaast is instemming van de Ledenraad een voorwaarde bij de belangrijkste besluiten die het bestuur neemt.
Om ons doen en laten een stevige basis te geven heeft Enschede Energie natuurlijk statuten. De statuten van Enschede Energie zorgen ervoor dat de balans en het goede bestuur in de coöperatie behouden blijft. In onze statuten staat het doel van de coöperatie vermeld, evenals de bestuursvorm en natuurlijk de functie van de Ledenraad. Je kan de statuten hieronder via de button bekijken.
Naast de “hoofdcoöperatie” Enschede Energie, staat de Coöperatie Postcoderoos Enschede. In deze coöperatie ligt de beslissingsbevoegdheid over de projecten die vallen onder de Subsidieregeling Collectieve Energieopwekking (SCE). Dit zijn de projecten waarbij we de Buurtaandelen hebben uitgegeven. Voorheen heette de SCE regeling de Postcoderoosregeling.
Dit zijn onze duurzame energieprojecten
Op dit moment beheert Enschede Energie 30 zonnedaken en 3 zonneparken die op 1 zonnedak na door ons zelf zijn ontwikkeld. Leden hebben bij alle projecten een actieve bijdrage geleverd in financiële zin (via certificaten en buurtaandelen), maar zeker ook in het helpen bij de planvorming en uitvoering van de projecten.
Neem een kijkje op de projectenpagina om te zien waar we in Enschede onze projecten hebben gerealiseerd, wat de capaciteit is van de projecten en hoe ze tot stand kwamen. Ook kan je hier zien aan welke projecten je deel kan nemen en je kan je desgewenst direct inschrijven voor deelname.


Onze geschiedenis
Enschede Energie begon in 2016 als energiecoöperatie voor Enschede. Het eerste collectieve zonnedak werd ontwikkeld op de daken bij Twente Milieu op industrieterrein Marsteden. Destijds was er ook een aparte energiecoöperatie voor het buitengebied (EnergieCoöperatie Buitengebied Enschede). De twee coöperaties besloten in [JAARTAL TOEVOEGEN] de krachten te bundelen en verder te gaan onder de naam Enschede Energie.
Na de eerste collectieve zonnedaken ging het hard. Het ene, na het andere zonne-energieproject werd opgestart. In en rond Enschede verschenen steeds meer daken met zonnepanelen van Enschede Energie er op. Steeds meer Enschedeërs werden enthousiast van een lokale energieproducent met oog voor mens en milieu.
In 2021 telde Enschede Energie inmiddels 500 leden die samen zo’n 20 zonne-energieprojecten hadden gerealiseerd. Dat waren allemaal zonnedaken. Sindsdien was er een versnelling van het ledental als gevolg van de ontwikkeling van drie zonneparken in de Zuid-Eschmarke, het buitengebied ten Zuid-Oosten van Enschede. Zo telde de tot Duurzaamheidscoöperatie omgedoopte coöperatie Enschede Energie in de zomer van 2023 maar liefst 740 leden.
In 2025 zijn we met ongeveer 900 enthousiaste Enschedeërs die de Duurzaamheidscoöperatie een warm hart toedragen. Vele leden hebben mee geïnvesteerd in één van de duurzame energieprojecten en ongeveer de helft van de leden neemt zelf de groene stroom af die we opwekken. Wil je ook groene stroom uit Enschede? Dan is er dus genoeg plek voor jou bij onze groene familie. Kijk op de website van om | nieuwe energie wat voor jou het best passende energiecontract is. Maar bovenal hopen we dat je je aansluit bij onze coöperatie als lid om samen met ons Enschede te verduurzamen.