Wat is een postcoderoos?

Een postcodegebied is een gebied waarin alle postcodes dezelfde vier cijfers hebben zoals 7545 BR, 7545 AB, 7545 BZ. Postcode 7545 waarin de coöperatie gevestigd is, tezamen met de direct aangrenzende postcodegebieden (7521, 7547, 7548, 7546, 7544 en 7543) vormen de postcoderoos.

Leden kunnen profiteren van teruggave van de energiebelasting als zij in één van de postcodegebieden van de postcoderoos wonen.

De RVT regeling

De Regeling Verlaagd Tarief (= verlaging energiebelasting) is de officiële naam van wat we in de volksmond ook wel de postcoderoosregeling noemen. De overheid heeft dit systeem bedacht voor bewoners die geen zonnepanelen op hun eigen dak kunnen plaatsen.

Deze bewoners kunnen zich verenigen in een coöperatie, zodat er op een dak van een boerenschuur of bedrijf een collectief zonnepanelensysteem geplaatst kan worden. Via een duurzaam energiebedrijf komt vervolgens de opgewekte stroom bij de leden.

Als u deelneemt aan de Regeling Verlaagd Tarief hoeft er voor de opgewekte stroom (die u via de coöperatie afneemt) over de eerste 10.000 kWh geen energiebelasting en btw betaald te worden.

Bij een traditionele postcoderooscoöperatie betaalt u afhankelijk van uw verbruik een aantal duizenden euro’s om te investeren en krijgt u zelf de energiebelasting terug.

Bij onze coöperatie hoeft u slechts een paar tientjes te betalen, u betaalt 1 cent per kWh die u via de coöperatie wilt afnemen en krijgt u zelf een deel van de energiebelasting in de vorm van korting terug.

De coöperatie ontvangt het resterende deel van de energiebelasting en gebruikt die voor de rente, aflossing en alle andere kosten.

Kan iedereen meedoen?

Iedereen in Enschede kan meedoen, zowel huurders, woningeigenaren als ondernemers. Omdat er gekeken wordt naar waar u woont, kunt u soms niet aan alle daken meedoen, maar er is altijd een dak waar u wel aan mee kunt doen.

De voorwaarden zijn dat u een eigen energierekening heeft en dat u mag meedoen voor maximaal 10.000 kWh (een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks ongeveer 3.500 kWh). Ondernemers kunnen alleen meedoen voor de eerste 10.000 kWh als ze een aansluiting hebben met een maximale doorlaatwaarde van 3 x 80 ampère.

De komende maanden is Enschede Energie van plan een aantal postcoderoosprojecten te gaan lanceren. Word lid om hiervan op de hoogte gehouden te worden of check regelmatig de projectenpagina’s op onze site.