In de tuin

Een groene tuin is niet alleen mooi, maar helpt ook tegen hittestress en tegen wateroverlast. Het juiste groen helpt daarnaast de biodiversiteit een handje. En nee, je hoeft geen groene vingers te hebben om te beginnen! Met elke stap maak je een verschil. Of je nu een grote tuin, een klein balkon of een geveltuintje hebt. Iedereen kan meedoen.

Een groene tuin draagt bij aan een gezondere leefomgeving voor jezelf én voor planten en dieren. Daarnaast is het tuinieren voor veel mensen een bezigheid die op een laagdrempelige manier ontspanning biedt. Begin eenvoudig en wie weet raak je geïnspireerd om daarna grotere klussen op te pakken. Blijft het bij de kleinere aanpassingen, dan is dat ook goed. Doe wat bij je past zodat je jouw groene bijdrage vol kan houden.

Een rijtje basis tips voor een groene buitenruimte:

  • Verminder je tegeloppervlakte – elke tegel eruit telt!
  • Plant inheemse bloemen, struiken en bomen: goed voor bijen, vlinders en vogels.
  • Maak een regenton aan je regenpijp en gebruik dat water voor je planten.
  • Creëer schaduw met een pergola of leiboom in plaats van een parasol.
  • Maak een groen dak op je schuurtje of aanbouw – dat helpt tegen hitte én houdt water vast.

Een goede start van je tuinaanpak is het berekenen van je tuinlabel via Groen Blauw Enschede. Met het label kan je zien in welk opzicht je mogelijk verbeteringen kan aanbrengen in je tuin. Wist je dat er voor veel vergroeningsmaatregelen in je tuin of op je dakterras of balkon subsidies beschikbaar zijn? Bekijk de subsidiemogelijkheden voordat je begint. Voor veel subsidies is een foto vooraf en achteraf vereist. Op de gemeentelijke website vind je de voorwaarden voor de Groen Blauw Enschede subsidie.

Tuincoach

Heb je hulp nodig voor een goede start van jouw tuin- of balkonaanpak? Of wil je gewoon wat extra advies en inspiratie? Dan kan je baat hebben bij een gratis bezoek van een Tuincoach van Groen Blauw Enschede. Hij/zij komt bij je langs, bekijkt samen met jou je tuin of balkon en bespreekt vervolgens jouw wensen. Op basis van deze informatie zal de coach je ondersteunen met handige tips, tricks en wat inspiratie. De tuincoach maakt geen totaal uitgewerkt plan of plattegrond, maar dient als advies- en inspiratiebron. Wil je wel een uitgetekend en tot in de puntjes uitgewerkt plan? Neem dan een hoveniersbedrijf en/of tuinarchitect in de arm.

Maak een afspraak met een Tuincoach

Tegels er uit, groen of half-verharding er in

Elke tegel minder is er eentje. En dat merk je echt! Wist je dat een groene tuin op een zomerdag al snel 5 tot 10 graden koeler is dan een grotendeels betegelde tuin? Naast het tegengaan van hittestress helpt het verminderen van je betegeling ook bij het opvangen en afvoeren van water. Borders met planten en bloemen of een gazon houden het water het best vast, maar half-verharding of waterpasserende verharding doen ook een boel.

Een snelle winst valt te behalen door te beginnen met de verhouding verharding/groen in balans te brengen. Houdt een maximum aan van 40% bestrating/betegeling van je tuin. Dan zit je goed. Werk vooral met half-verharding, waterdoorlatende verharding of stapstenen. Dan heb je het beste van meerdere werelden. De functionaliteit van verharding, de wateropnemende capaciteit is hoger én vaak ziet het er nog mooier uit ook. Handige tips voor het verwijderen van betegeling vind je vanzelfsprekend op de website van het NK Tegelwippen, maar ook Milieucentraal heeft een handig stappenplan en via Groen Blauw Enschede krijg je inspiratie voor bijvoorbeeld waterpasserende verharding, en het vervangen van tegels door groen.

Beplanting maakt je tuin of balkon

Beplanting maakt je tuin of balkon de prettige buitenruimte die bij je past. GroenBlauw Enschede heeft legio tips voor het aanpakken van je tuin, zo ook voor de juiste beplanting. Heb je een balkon of dakterras? Dan zijn ook daarvoor goede tips beschikbaar. Als je dan mooie beplanting hebt, dan is het handig om die goed te onderhouden zodat je er lang van kan genieten. Op deze website zijn de handigheidjes voor het tuinonderhoud per maand verzameld. Zoek je inspiratie voor je tuin en wil je zelf diverse soorten tuinen bekijken om te ervaren hoe die je bevalt? Dan is een bezoek aan Bloemenpark Appeltern ’tussen Nijmegen en Tiel een aanrader. Hier vind je meer dan 200 voorbeeldtuinen in vele stijlen en formaten.

Plaats een regenton en geef je planten regenwater!

Met een regenton sla je weer twee vliegen in één klap. Je vangt regenwater op zodat je minder kans hebt op hevige wateroverlast als het hard regent. Daarnaast heb je gratis en gezond water voor je planten beschikbaar in drogere tijden. Het plaatsen van een regenton wordt via Groen Blauw Enschede gesubsidieerd als je aan een aantal voorwaarden voldoet. Lees hier meer over de subsidie voor het plaatsen van een regenton. Er zijn vele soorten en maten regentonnen verkrijgbaar. Er zijn ook regentonnen met plantenbak bovenop. Dan gebruik je de ruimte dubbelop en fleur je je tuin op met meer planten.

Creëer schaduw

Op warme dagen is wat schaduw in je tuin of op je balkon heerlijk. De fijnste schaduw is die van bomen. Door de verdamping gecombineerd met het doorlaten van een briesje ontstaat nog wat meer koelte dan wanneer je onder een afdak zit dat elk zuchtje wind tegenhoud. Hoe je de beste boom voor jouw situatie en wensen kiest? Daar zijn gelukkig diverse keuzehulpen en inspiratiebronnen voor. Zoek je bomen die aantrekkelijk zijn voor tuindieren? Wil je een keuzehulp invullen? Of vraag je liever persoonlijk advies bij een tuincentrum of kwekerij? Soms is een combinatie van inspiratie via websites aangevuld met persoonlijk advies het beste.

Kom je er niet uit? Of wil je andere mogelijkheden benutten? Een mooie mogelijkheid voor het maken van een schaduwrijk plekje in je tuin is het plaatsen van een pergola die je met passende begroeiing aankleedt. Je hebt vele soorten en maten pergola’s die kant en klaar zijn, maar je kan als je een beetje handig bent ook zelf een maatwerk pergola maken. Voor passende klimplanten kan je hier goed inspiratie opdoen. Eén van onze favorieten blijft de passiebloem. Deze klimplant bied naast de prachtige bloemen ook eetbare, oranje vruchten!

Groen dak

Een groen dak is een duurzame en mooie manier om je dak te bedekken. Of het nu een afdak, uitbouw of garagedak is. Als de constructie stevig genoeg is kan je jouw dak groen aankleden. Vaak worden sedumsoorten gebruikt voor dakbedekking omdat die het best tegen de omstandigheden op een dak bestand zijn. De voordelen van een groen dak zijn groot. Groene daken trekken insecten en vogels aan, werken verkoelend, helpen de biodiversiteit vooruit, vangen regenwater beter op én ze binden fijnstof waardoor de lucht schoner wordt. Ook fijn is dat een groen dak belegd kan worden met zonnepanelen. Door de verkoelende werking van het groene dak, zullen zonnepanelen op een groen dak beter presteren dan op een kaal dak zonder groen onder de panelen. MilieuCentraal heeft een handig stappenplan voor het aanleggen van een groen dak.

Stappenplan groen dak