Op school
Scholen zijn dé plek waar jonge generaties leren over de wereld van morgen. Door te verduurzamen op school sla je dus twee vliegen in één klap: je maakt het gebouw energiezuiniger en gezonder, én je geeft leerlingen het goede voorbeeld. Op deze pagina vind je een set tips en aanbevelingen die afgestemd zijn op scholen.

Waarom verduurzamen op school?
- Gezondere leeromgeving: frisse lucht, natuurlijk licht en minder energieverbruik dragen bij aan een prettig schoolklimaat. Investeer dus in een modern schoolgebouw en goed onderhoud.
- Lager energieverbruik: met isolatie, ledverlichting, zonnepanelen en slimme ventilatie bespaar je op de energierekening.
- Onderwijskans: verduurzamen biedt tal van aanknopingspunten voor lesprogramma’s en projecten met leerlingen.
- Samenwerking: leerlingen, docenten en ouders kunnen allemaal bijdragen aan een duurzame school.
Hoe kan je een school verduurzamen?
School heeft veel invloed op leerlingen en hun ontwikkeling. Het is daarmee bij uitstek de plek om verduurzaming grondig en uitgebreid aan te pakken. Want verduurzamen is de toekomst. Er zijn stap voor stap veel aspecten aan te pakken. Van gebouw tot schoolplein en van lesprogramma tot commissies en werkgroepen. Zorg ervoor dat verduurzamingsacties vooral leuk zijn en enthousiasmeren zodat leerlingen, ouders en docenten met plezier daarmee aan de slag gaan. Soms is het dan beter om in kleine, maar betekenisvolle stappen aan de slag te gaan dan te snel te willen en daarbij teveel mensen kwijt te raken onderweg. Hieronder een lijstje met aandachtspunten en tips:
- Kijk naar het gebouw: hoe is het geïsoleerd, zijn er zonnepanelen mogelijk, hoe wordt er verwarmd en geventileerd?
- Maak verduurzaming onderdeel van het lesprogramma: werk aan projecten over energie, afvalscheiding, natuur en klimaat. Wellicht ontstaan er nog interessante inzichten en ideeën.
- Groene schoolpleinen: vergroening van de buitenruimte helpt tegen hittestress en maakt het plein aantrekkelijker voor leerlingen om er te spelen.
- Zet leerlingen in beweging: denk aan energiewachten of een duurzaamheidscommissie. Zo betrek je leerlingen optimaal bij de verduurzaming in en rond de school.
Groen schoolplein
Het schoolplein is de belangrijkste buitenruimte bij en rondom een school. Als het schoolplein toekomstbestendig en duurzaam ingericht is, dan is dat een goede start. Veel scholen hebben echter nog best versteende schoolpleinen en -omgevingen. Op het Kennisportaal Klimaatadaptatie zijn tips en inspiratie voor groene schoolpleinen te vinden. Kijk ook eens op de website voor groen blauwe schoolpleinen. IVN, de natuureducatie organisatie die mens en natuur met elkaar verbindt, heeft een handig stappenplan voor het vergroenen van een schoolplein. Het leukst is het natuurlijk als een groen schoolplein mede door eigen leerlingen gemaakt kan worden.


Lesprogramma's en projecten
Er zijn bij diverse organisaties lesprogramma’s en projectideeën te vinden. Via het Kennisportaal Klimaatadaptatie kan je als docent allerlei materiaal vinden en downloaden. Het Wereld Natuur Fonds heeft een mooie pagina met how to’s voor scholen. Hier vind je bijvoorbeeld tips voor Duurzaam Debatteren en lespakketten Toekomstkunde.
Eco Schools
Eco-Schools is een programma voor scholen die met hun leerlingen werk maken van duurzaam denken en doen. Met hoofd, hart en handen zetten zij stappen om duurzaamheid een vaste plek in de school te geven. Leerlingen worden uitgenodigd om in actie te komen en ervaren welke bijdrage zij kunnen leveren aan een duurzame samenleving. Hierbij ontdekken ze hun eigen waarden, interesses en talenten. Zo wordt duurzaam denken en doen gaandeweg vanzelfsprekend! Wil je dus als school echt actief aan de slag met verduurzamen, dan kan je met hulp van Eco Schools proberen de Groene Vlag te behalen. Dat is het internationale keurmerk voor duurzame scholen.