We wensen iedereen een energiek 2023!

Namens het bestuur, de medewerkers en vrijwilligers van Enschede Energie wensen we iedereen een gezond, gelukkig en energiek 2023 toe. We gaan voor een jaar met veel fijne samenwerkingen, nieuwe initiatieven en verdere verduurzaming.

Voor ons is de voorwaarde dat we bewoners betrekken. Niet als alles al besloten is, maar zo snel mogelijk. Wij geloven in het coöperatieve model. Leden zijn samen eigenaar van Enschede Energie. Samen verduurzamen we Enschede.

We maken van de gelegenheid gebruik om terug te blikken op 2022 en vooruit te kijken naar wat in 2023 op de planning staat.

2022
Op dit moment hebben we 26 grote daken met zonnepanelen. Met deze zonnepanelen wekten we stroom op voor 1.700 huishoudens. We hebben in 2022 het startsein gegeven voor de bouw van 3 zonneparken. Dit zijn onze grootste projecten tot nu toe.

We zijn trots op het traject in Twekkelerveld waarbij we in elk geval 50 verduurzamingsadviezen gratis aan bewoners hebben kunnen verstrekken. In 2023 zetten we de vervolgstappen in dit project om de woningen in de wijk samen met bewoners te verduurzamen.

We hebben stappen gezet om onze coöperatie te verstevigen en uit te breiden. Zo zijn we klaar om nóg meer duurzame impact te maken in 2023. Roeland Camps is onze coöperatie komen versterken als projectmedewerker. Hij is samen met Pieter van der Woude dagelijks op kantoor aan het werk om de realisatie en het beheer van onze energieprojecten in goede banen te leiden en om de vragen van leden goed te kunnen beantwoorden.

2023
In 2023 gaat onze duurzame stroomproductie meer dan verdubbelen! Met de 3 zonneparken die nu in aanbouw zijn wekken we straks stroom op voor 3.000 huishoudens. De 6 á 7 projecten op dak die we met potlood in de planning hebben staan zullen stroom opwekken voor nog eens 130 huishoudens.

“Als bovengenoemde projecten gerealiseerd zijn, wekken we straks stroom op voor 4.800 huishoudens!”

Vanaf 1 januari zijn de nieuwe bestuurders aan de slag gegaan om met medewerkers, vrijwilligers en leden de verduurzaming in Enschede te versnellen.

Zoals in de media (Tubantia, 1Twente) benoemd werd zijn we ons aan het oriënteren op de mogelijkheden voor windenergie, het ondersteunen en adviseren van inwoners bij het verduurzamen van huis en tuin, duurzame warmteoplossingen en het ondersteunen en adviseren van bedrijven bij verduurzamingsmaatregelen. Zo maken we meer impact dan met alleen het produceren van duurzame, lokaal opgewekte energie. We hopen in de loop van dit jaar keuzes te kunnen maken en te kunnen starten met nieuwe initiatieven.

Duurzame uitdaging van deze week: Verwen je fiets

Fietsen is gezond, snel, duurzaam én leuk! Daarom deze week de uitdaging om je fiets te verwennen met goed onderhoud en een schoonmaakbeurt. Als je fiets prettig in gebruik is, dan gebruik je hem ook vaker. Pak dat rammelende spatbord, de kapotte fietsbel en die niet meer lekker lopende ketting aan en je fietst weer… Lees meer »

 23 mei 2023  |  Rens Weustink
Filmavond bij Concordia was groot succes

De filmavond van afgelopen vrijdag bij Concordia was een groot succes! De zaal was uitverkocht en de film bracht bij veel mensen regelmatig een lach op het gezicht. We bespraken achteraf de vergelijking met de lokale situatie en wat we in Enschede kunnen doen aan verduurzaming en het verantwoord samenleven met de natuur. Groen Blauw… Lees meer »

 25 april 2023  |  Rens Weustink
Meld je aan voor de Duurzame Open Huizendag

Wat is het plan? Enschede Energie organiseert op zondag 4 juni van 12:00 tot 15:00 uur een Duurzame Open Huizen Dag. De bedoeling is dat geïnteresseerden kunnen kijken en inspiratie kunnen opdoen om zelf aan de slag te gaan met verduurzamen. Wil jij je huis en/of tuin openstellen en uitleg geven over hoe jij duurzaam… Lees meer »

 24 april 2023  |  Rens Weustink
Doe mee en verduurzaam stap voor stap in 52 weken

We vonden deze week een prachtig initiatief wat voor heel veel mensen een uitkomst kan zijn. De insteek van 52 Weken Duurzaam past perfect bij ons als duurzaamheidscoöperatie. Samen verduurzamen we Enschede. En dat doen we op een leuke, inspirerende manier! 52 Weken Duurzaam nodigt je uit om je eigen leven stap voor stap duurzamer… Lees meer »

 12 april 2023  |  Rens Weustink
Filmavond: The Biggest Little Farm + naborrel

We houden op vrijdag 21 april vanaf 19:15 uur onze eerste ledenactiviteit! Om elkaar als leden te leren kennen en samen wat leuks te doen gaan we een film kijken en daarna borrelen. We gaan bij Filmhuis Concordia aan de Oude Markt de prachtige film ‘The Biggest Little Farm’ kijken. Filmmaker John en zijn vrouw… Lees meer »

 30 maart 2023  |  Rens Weustink
Eerste jubileum voor zonnedak Twente Milieu

Vijf jaar geleden leverde Enschede Energie haar eerste zonneproject op! Zonnedak Twente Milieu werd op vrijdag 26 januari 2018 officieel geopend door een gezamenlijke druk op de rode knop. Oprichter en toenmalig voorzitter Jeroen Jansen drukte samen met wethouder Eelco Eerenberg, gedeputeerde Annemieke Traag en Twente Milieu directeur Lisette Bosch op de knop. Op de… Lees meer »

 29 maart 2023  |  Rens Weustink

OP DE HOOGTE BLIJVEN
VAN DE DUURZAME ONTWIKKELINGEN IN ENSCHEDE?

Schijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Hiermee blijf je op de hoogte van onze activiteiten, onze komende projecten en
andere duurzame ontwikkelingen in Enschede.