De projecten om groene stroom op te wekken in Enschede zijn in volle gang en daarbij houden de Enschedeërs zelf de touwtjes in handen. De inwoners van het buitengebied gaan in samenwerking met Enschede Energie en Stawel (Stichting duurzame plattelandsontwikkeling) zelf een agenda voor hun omgeving op te stellen. Zo zorgen we ervoor dat we in de gemeente Enschede onze groene energiedoelen halen. Hierbij gaat het om zonnedaken, zonneparken en/of windturbines.
Ons uitgangspunt is dat de inwoners van het gebied financieel kunnen profiteren van de opgewekte stroom. Dit doen we bijvoorbeeld door (mede)eigenaarschap van de projecten, goedkope stroom, grondhuur, overlastcompensatie en een gebiedsfonds. Zo gaan de winsten van de projecten naar de Enschedeërs zelf en niet naar commerciële projectontwikkelaars.
Het Enschedese buitengebied is ingedeeld in zeven buurtkringen, die elk een eigen bestuur hebben. Deze besturen zijn weer vertegenwoordigd in het bestuur van Stawel. Per buurtkring bespreken we met de betrokken organisaties, zoals buurtkringbestuur, dorpsraden en vertegenwoordigende landgoederen stichtingen, de uitdagingen van dat gebied. Daarbij sluiten we aan op de plannen van onze gemeente (dit zijn de gemeentelijke Visie Landelijk Gebied en de Energievisie). We denken na over circulaire landbouw, water, recreatie, toerisme, stikstof, biodiversiteit én het opwekken van groene stroom en andere vormen van energie. Zo komen we tot een plan voor de komende tien jaar dat ondersteund wordt door de gemeente en Waterschap Reggestromen.
In de buurtkring de Broekheurne en in Lonneker zijn de eerste stappen gezet en we streven eind dit jaar voor het hele Enschedese buitengebied plannen te hebben. Die gaan we dan in de komende jaren samen met de bewoners van het buitengebied realiseren.
Het doel is dat we in 2030 12% van alle energieverbruik in Enschede zelf opwekken!