Vraag & antwoord

Wat doet Enschede Energie?

Enschede Energie is een energiecoöperatie die is opgericht in juni 2016. Wij zijn een collectief van en voor Enschedeërs die Enschede steeds een stukje duurzamer willen maken. Dit doen we bijvoorbeeld door het lokaal opwekken van duurzame energie te stimuleren en door het leveren van deze Stadstroom aan andere Enschedeërs.

Wat is Stadstroom?

Stadstroom is groene stroom die in Enschede wordt opgewekt en geleverd. Deze groene stroom leveren wij voor een zeer voordelig tarief aan leden van Enschede Energie. Meer informatie over het afnemen van Stadstroom volgt in de eerste maanden van 2018.

Hoe kan ik lid worden van Enschede Energie?

Leuk dat je lid wilt worden van Enschede Energie! lees hier meer

Hoeveel kost een lidmaatschap bij Enschede Energie?

Om lid te worden van Enschede Energie betaal je 10 euro per jaar. Lees hier meer

Wat levert een lidmaatschap bij Enschede Energie mij op?

Als je lid bent van Enschede Energie, blijf je uiteraard op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom Enschede Energie door middel van onze nieuwsbrief. Daarnaast heb je als lid een stem en kun je meebeslissen over de koers die Enschede Energie vaart. Ook kun je actief lid worden door mee te werken in een werkgroep of door als ambassadeur ook anderen enthousiast te maken voor Enschede Energie.

Waarom is Enschede Energie een coöperatie?

Enschede Energie is een coöperatie omdat we een burgerinitiatief zijn waarbij de leden het voor het zeggen hebben. Zij hebben het laatste woord als het gaat om investeringen en beleidsbeslissingen.

Bovendien is een coöperatie niet gericht op het maken van winst om zodoende aandeelhouders te kunnen betalen. We willen onze leden een echt lage prijs kunnen bieden. Wat er overblijft aan winst wordt opnieuw geïnvesteerd in sociale en duurzame projecten in Enschede.

De coöperatieve gedachte is bepalend: Enschede Energie is van, voor en door Enschedeërs.

Hoe lang is mijn lidmaatschap geldig?

Je bent lid voor een kalenderjaar. Wil je je lidmaatschap beëindigen, dan moet je 2 maanden voor het einde van het kalenderjaar je lidmaatschap opzeggen.

Moet je uit Enschede komen om lid te worden van Enschede Energie?

Nee dit hoeft niet per se. Iedereen in Nederland die Enschede een warm hart toedraagt kan lid worden van de coöperatie Enschede Energie en heeft daardoor alle rechten en plichten die bij dit lidmaatschap horen.

Moet je uit Enschede komen om Stadstroom te kunnen afnemen?

Alleen inwoners van Enschede kunnen energie van Enschede Energie afnemen. Deze energie wordt in de regel opgewekt in Enschede. De opwekkingstechnieken kunnen variëren (zon, wind, biomassa, etc.). Enschede Energie garandeert dat er altijd energie wordt geleverd, ook als het even wat minder waait of de zon zich wat minder laat zien.

Kan ik ook lid worden van Enschede Energie zonder Stadstroom af te nemen, te leveren of te investeren?

Jazeker, je bent altijd welkom. Wil je actief bijdragen aan een duurzaam Enschede? Dan kun je onderdeel worden van een werkgroep of als ambassadeur ook anderen enthousiast maken voor Enschede Energie.

De Gemeente Enschede wil het aandeel duurzame energie in Enschede ook vergroten. Hoe verhoudt Enschede Energie zich tot de Gemeente Enschede?

Enschede Energie is een coöperatie die is ontstaan uit verschillende buurtinitiatieven en opereert daarmee onafhankelijk van de Gemeente Enschede. Wel heeft Enschede Energie, net zoals de Gemeente Enschede, de ambitie om Enschede duurzaam te maken. Enschede Energie kan een belangrijke rol spelen bij het behalen van de energiedoelstellingen van de Gemeente Enschede.  Daarom heeft gemeente Enschede regelmatig contact met Enschede.

Ik heb zelf geen geschikt dak voor zonnepanelen. Kan ik op andere manieren bijdragen aan een duurzaam Enschede?

Als je graag stroom wilt afnemen van Enschede Energie, dan kun je afnemer worden. Je ontvangt dan stroom van zonnepanelen die ergens anders in Enschede liggen. Je hebt dus niet zelf een geschikt dak voor zonnepanelen nodig om Stadstroom te kunnen afnemen bij Enschede Energie.

Ik heb zelf een idee om Enschede te verduurzamen.
Kan ik hiermee bij jullie terecht?

Zeker, laat ons weten wat jouw idee is om Enschede te verduurzamen!

Is de stroom die ik bij Enschede Energie afneem echt groen?

Jazeker! Enschede Energie levert alleen écht groene stroom.

Wat gebeurt er als er onvoldoende energie wordt opgewekt in Enschede?
Kom ik dan niet zonder stroom te zitten?

Enschede Energie probeert in eerste instantie alle energie die geleverd wordt op te wekken in Enschede. Als er onvoldoende energie wordt opgewekt om de vraag te vervullen, wordt dit aangevuld met energie afkomstig van =OM . Ook hier wordt alleen écht groene energie geleverd.

Ik heb ook gas nodig. Levert Enschede Energie dat ook?

We hopen natuurlijk dat we uiteindelijk geen gas meer nodig hebben in Enschede. Tot die tijd hebben wij een overeenkomst met een energiebedrijf dat gas levert.

Ik heb al zonnepanelen op mijn dak. Wat voor mogelijkheden heb ik dan bij Enschede Energie?

Je bent al duurzaam bezig, prima, ga zo door en sluit je aan. Door lid te worden kun je een actieve deelnemer worden en kun je financieel investeren in de projecten die er aankomen. Je kunt uiteraard ook altijd bij Enschede Energie terecht als je meer opwekt dan je zelf verbruikt en voor advies.

Wat gebeurt er met de winst die door Enschede Energie gemaakt wordt?

Omdat we een coöperatie zijn, stoppen we eventuele winst niet in eigen zak, maar in nieuwe projecten die Enschede verduurzamen.

Moet ik eerst lid worden van Enschede Energie voor ik afnemer, leverancier of investeerder wil worden?

Ja, als je afnemer, leverancier of investeerder wilt worden, moet je eerst lid zijn van Enschede Energie.

Richt Enschede Energie zich naast het opwekken van energie ook op energiebesparing en andere vormen van duurzaamheid?

Natuurlijk is naast het opwekken van energie, ook het besparen van energie ontzettend belangrijk. We proberen dan ook om de inwoners van Enschede zo goed mogelijk te informeren en adviseren over energiebesparing, dit doen we in samenwerking met onze partners. lees hier meer

Hoe geef jij
Enschede energie ?

Het eerste initiatief waarmee we Enschede verduurzamen is Stadsstroom. Groene stroom die in Enschede wordt opgewekt en geleverd. Enerzijds door lokaal opwekken te stimuleren, anderzijds door de opgewekte stroom voor een eerlijk tarief te leveren aan andere leden van Enschede Energie. Omdat we een coöperatie zijn, stoppen we eventuele winst niet in eigen zak, maar in nieuwe projecten die Enschede verduurzamen.