Veelgestelde vragen over buurtaandelen

Wat houdt de postcoderoosregeling in?

We werken met een nieuwe subsidieregeling voor coöperaties die voorschrijft dat deelnemers in de buurt van een zonnedak wonen. Dit wordt bepaald door zogeheten postcoderoosgebieden.

Enschede is opgesplitst in vier van zulke postcoderoosgebieden, waarin we de komende tijd verschillende zonnedaken realiseren. Een postcoderoosgebied bestaat uit een kern en daarom de omliggende postcodegebieden (de blaadjes). Een deelnemer die in één van deze vier gebieden woont, wordt door ons ‘aangesloten’ bij een collectief zonnedak en helpt ons mee aan de voorwaarden te voldoen van de postcoderoosregeling.

Door genoeg deelnemers per zonnedak aan te sluiten per postcoderoosgebied voldoen we aan de subsidievoorwaarden en krijgen genoeg inkomsten waarmee we de zonnedaken kunnen beheren en onze deelnemers laten profiteren met een voordeel. We gebruiken hierbij een model, waarbij de postcoderoosdeelnemers een klein gedeelte van het zonnedak financieren. Het overige gedeelte van de investering van het zonnedak wordt bijeengebracht door investeerders in certificaten en het Energiefonds Overijssel.

De officiële benaming voor de nieuwe postcoderoosregeling is SCE: Subsidie Coöperatieve Energieopwekking. Meer achtergrondinformatie over deze regeling vind je op de site van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Welke voorwaarden zijn er om mee te doen?

Je dient in de buurt van een collectief zonnedak te wonen en hebt een kleinverbruikaansluiting (vrijwel alle woningen hebben dit). In de praktijk betekent het dat iedereen mee kan doen op voorwaarde dat we een collectief zonnestroomproject realiseren in zijn of haar buurt.

Wat gebeurt er als ik verhuis uit Enschede?

De spelregels van de nieuwe postcoderoosregeling schrijven voor dat alleen tijdens de start van het project de leden in een bepaald postcoderoosgebied moeten wonen. Je blijft dus het voordeel van de regeling altijd houden voor een periode van 15 jaar, ook als je verhuist binnen of uit Enschede.

Waar investeer ik in met mijn inleg van 50 euro?

Voor een klein bedrag (eenmalig 50 euro) investeer je in ongeveer 14 zonnepanelen van een zonnestroomproject. De nieuwe postcoderoosregeling vereist dat de coöperatie een minimum aantal leden werft voor een collectief zonnedak. Zij dienen een financiële inleg in te brengen voor dit dak. Het maakt daarbij niet uit hoe hoog deze is. Enschede Energie stelt deze inleg op 50 euro. Als we de inleggen van alle deelnemers bij elkaar optellen, staat dit gelijk aan ongeveer 1,5% van de investering in een zonnedak.

Wie investeren nog meer mee in een zonnedak?

We werken nauw samen met Energiefonds Overijssel, dat ongeveer 80% van de investering in de zonnedaken financiert. Met hen hebben we een gunstig leningsarrangement afgesproken. Ongeveer 18,5% wordt bijeengebracht door leden die investeren met certificaten. Voor meer info, klik hier.

Tot slot wordt ongeveer 1,5% gefinancierd door de postcoderoosdeelnemers met een eenmalige inleg van 50 euro.

Kan ik ook met mijn bedrijf/vereniging meedoen?

Ja, dat is ook mogelijk op voorwaarde dat je bedrijf/vereniging een aparte kleinverbruikaansluiting heeft.

Kan ik ook deelnemen als ik zelf zonnepanelen heb?

Ja, dat maakt niet uit. Door deel te nemen maak je als lid mogelijk dat we samen lokaal duurzame energie opwekken via een zonnedak of zonnepark in Enschede. Je hoeft de lokaal opgewekte energie ook niet perse af te nemen. Je investeert namelijk in de collectieve opwek van een zonnestroomproject en niet in de afname.

Ik doe al mee met een oud postcoderoosproject, kan ik dan weer meedoen?

Ja, je kunt met de twee verschillende postcoderoosregelingen tegelijk meedoen. Tot 1 april 2021 konden leden bij onze coöperatie meedoen met de oude postcoderoosregeling waarbij je voordeel bepaald wordt door je stroomverbruik. De nieuwe postcoderoosregeling is de vervangende regeling hiervan en heeft een aantal zaken versimpeld: zo maakt het niet meer uit welk stroomverbruik je hebt. Het is dus geen probleem dat je zowel met de oude postcoderoosregeling als met de nieuwe postcoderoosregeling meedoet.

Kan ik met meer personen uit mijn huishouden meedoen met hetzelfde zonnedak?

Nee, er kan maar één aansluiting meedoen aan één zonnedak dat valt onder de postcoderoosregeling. De spelregels van deze regeling schrijven dit voor. Dit betekent dus dat het niet mogelijk is dat je partner, kinderen of huisgenoten (die allemaal op hetzelfde adres wonen), deelnemen aan hetzelfde zonnestroomproject.

Kan ik met meerdere daken tegelijk meedoen?

Volgens de spelregels van de nieuwe postcoderoosregeling (SCE) is het mogelijk dat een coöperatielid met meerdere zonneprojecten meedoet op voorwaarde dat deze in het postcoderoosgebied liggen waar het lid woont. Tijdens de werving willen we zoveel mogelijk Enschedeërs de kans geven om deel te nemen aan een collectief zonnedak of zonnepark en bepalen met de toekenning dat nieuwe deelnemers voorgaan op deelnemers die voor een tweede dak in zijn of haar gebied mee willen doen.

Als we echter tijdens de wervingsperiode merken dat er meer deelnemers benodigd zijn om (nieuwe) collectieve daken ‘gevuld’ te krijgen, dan sturen we de bestaande postcoderoosdeelnemers een bericht met de mogelijkheid om ook in een tweede dak deel te nemen. Het jaarlijkse voordeel van zo’n tweede deelname bedraagt dan altijd 50 euro.

Wat gebeurt er bij een overlijden, is de deelname overdraagbaar?

Ja, het lidmaatschap en de deelname als buurtaandeelhouder aan een of meerdere projecten is overdraagbaar via erfopvolging. De erfopvolger wordt bij ons dan geregistreerd als lid. Het is daarbij geen probleem als de erfopvolger niet in de postcoderoos van het project woonachtig is.

Wie of wat is =OM | nieuwe energie?

De stroom die wij opwekken verkopen we als coöperatie aan om. Zij leveren het vervolgens aan de leden van de coöperatie en verzorgen ook de facturatie en administratie. De coöperatie is zelf geen energieleverancier, daarvoor is een leveringsvergunning nodig. om | nieuwe energie heeft deze vergunningen en treedt namens ons op als energieleverancier. Ze zijn door de Consumentenbond de afgelopen jaren uitgeroepen tot de meest groene energieleverancier.

Net als Enschede Energie is om een coöperatie, waar Enschede Energie lid van is en mede-eigenaar. Indirect zijn de leden van Enschede Energie dus mede-eigenaar van om. Je kunt klant blijven bij je eigen energieleverancier. Maar voor jou als klant en ons als coöperatie is het aantrekkelijker als je energie afneemt van om | nieuwe energie. Je ontvangt namelijk alleen dan 100 euro voordeel. Bij andere energieleveranciers bedraagt dit voordeel 50 euro.

Moet ik overstappen naar =OM?

Nee, we vinden het belangrijk dat elke Enschedeër altijd kan meedoen. Dus kun je nog niet overstappen naar =OM omdat je bijvoorbeeld een vast contract van 2 jaar hebt, dan kun je alsnog vanaf nu ons helpen in het opwekken van duurzame energie via een collectief zonneproject en zelf daarvan mee profiteren.

Waarom krijg je als je bij =OM zit 100 euro voordeel en bij andere energieleveranciers 50 euro voordeel?

We zien graag dat je overstapt naar om | nieuwe energie. Want zo help je het groenste coöperatieve energiebedrijf van Nederland, waar wij samen met ruim 60 andere lokale energiecoöperaties ook lid van zijn, groot te worden en samen optrekken in duurzame energieprojecten. Net als wij is om | nieuwe energie een coöperatie zonder winstoogmerk. Zo kunnen we de tarieven laag houden voor onze leden en verder deze duurzame en lokale beweging laten groeien.

Wil je overstappen naar =OM, klik dan op deze link.

Wat gebeurt er als ik het halverwege het jaar overstap naar =OM?

Je voordeel wordt in zulke gevallen tijdsevenredig bepaald. Stel je zit nog zes maanden bij een andere energieleverancier dan =OM, dan ontvang je voor dat eerste halve jaar 1 / 2 x 50 euro = 25 euro. Voor het tweede halve jaar ontvang je 1 / 2 x 100 euro = 50 euro. Bij elkaar opgeteld ontvang je dan een totaal voordeel van 75 euro voor dat jaar.

Ben ik ergens voor aansprakelijk als ik lid word?

De coöperatie is een ‘Coöperatie U.A’. De afkorting U.A. staat voor Uitgesloten Aansprakelijkheid. Leden kunnen niet aansprakelijk gesteld worden. De coöperatie is juridisch eigenaar van de zonnestroominstallatie en dus aansprakelijk. Hiervoor is de coöperatie verzekerd. Mocht er zich toch een situatie voordoen waarin de schade aan de panelen niet verzekerd is (in geval van onverzekerde situaties, denk hierbij bijvoorbeeld aan oorlog of natuurramp), dan stopt het project. In dat geval zijn de leden enkel het de inleg van een paar tientjes kwijt, maar dat verdien je normaal gesproken in het eerste jaar al terug.

Zit ik er 15 jaar aan vast?

Ja, je ontvangt 15 jaar vast elk jaar een voordeel van 50 of 100 euro. Vanaf het eerste jaar betaal je eenmalig een inleg voor je deelname van 50 euro. Je hebt daarbij de vrijheid om in die 15 jaar ook te wisselen van energieleverancier. We zien dan ook geen reden waarom je ‘van het lidmaatschap af wil’. Je betaalt tenslotte maar één keer een eerste inleg. Als je wel een reden denkt te weten: stuur ons een e-mail

Zitten er geen addertjes onder het gras?

Nee, van de inkomsten van deze postcoderoosregeling en de toepassing van het Op Rozen Model kunnen we aan onze deelnemers dit voordeel uitkeren. Net als bij elke andere vereniging heb je als lid toegang tot financiële informatie. Wil je meer info, kom dan gerust langs bij ons op het kantoor op de Boulevard 1945 – 276 (tussen makelaar Thoma-Post en pizzeria La Candela). Tot slot: we wonen allemaal in Enschede, komen elkaar vaak tegen en willen elkaar dan ook altijd recht in de ogen kunnen kijken.

Ik heb een vraag over de oude postcoderoosregeling

Doe je mee met de oude postcoderoosregeling en heb je hierover een vraag? Stuur dan een e-mail naar info@enschede-energie.nl. We zullen je vraag binnen 3 werkdagen beantwoorden.

Ik heb meer/andere vragen

We hadden hier nog veel meer vragen en antwoorden kunnen plaatsen. Is je vraag niet beantwoord op deze website? Stuur ons een e-mail

Of kijk op het algemene Vragen en Antwoorden-gedeelte over onze coöperatie.

OP DE HOOGTE BLIJVEN
VAN DE DUURZAME ONTWIKKELINGEN IN ENSCHEDE?

Schijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Hiermee blijf je op de hoogte van onze activiteiten, onze komende projecten en
andere duurzame ontwikkelingen in Enschede.