In samenwerking met Energie Coöperatie Buitengebied Enschede is het tweede zonnestroom project van Enschede Energie gerealiseerd bij het agrarisch bedrijf Pipers in het buitengebied van Enschede.

Er liggen 498 panelen op 3 verschillende daken van de varkensstallen. Vader en zoon Pipers ondernemen dit project samen met Enschede Energie om hun bedrijf te verduurzamen en een flinke bijdrage te leveren aan klimaatneutrale samenleving. Tegelijkertijd wordt de bedrijfsvoering ook aangepast: “installaties die veel stroom verbruiken, kunnen we nu overdag aanzetten zodat we optimaal de opgewekte stroom van de zonnepanelen kunnen benutten.”

Na dit project bleven nog een aantal daken onbenut. “Waarom heb je niet alle daken belegd met zonnepanelen?” kreeg boer Pipers zo af en toe te horen. De reden daarvoor was dat de overgebleven daken asbestbedekking had. Op een asbestdak kunnen en mogen geen zonnepanelen gelegd worden. In 2019 hebben vader en zoon Pipers samen met Stawel (Stichting voor Duurzame Plattelandsontwikkeling Enschede) onderzocht welke mogelijkheden er zijn om deze daken asbestvrij te maken en zo ook een toekomst bestendig bedrijf te krijgen.

Na de asbestsanering zijn in september 2020 opnieuw zonnepanelen gelegd in het kader van een postcoderoosproject. Buurtbewoners van Pipers nemen deze stroom af via de postcoderoosregeling en ontvangen hiermee een korting van circa 100 euro per jaar.

 

Projectinformatie Pipers 1

Start opwekking: augustus 2018
Soort panelen: 300 WP
Aantal panelen: 498 panelen
Aantal KWh: 130.000 kWh
Aantal huishoudens: ca. 37 huishoudens
Aantal certificaten: 310 á € 100,-
Soort project: SDE+

Klik hier voor de actuele opbrengst en besparing van project Pipers.

 

Projectinformatie Pipers 2

Start opwekking: november 2020
Soort panelen: 370 WP
Aantal panelen: 227 panelen
Aantal KWh: 78.000 kWh
Aantal huishoudens die meedoen met postcoderoosproject: 23 huishoudens
Aantal certificaten: 224 á € 100,-
Soort project: Postcoderoosproject