Enschede Energie is ontstaan uit een burgerinitiatief. De oprichters Jeroen Jansen en Ruud Mulder waren vastberaden om in Enschede duurzame energie op te wekken. Niet voor het financiële gewin, maar voor lokale, onafhankelijke en schone energie. Hun visie was dat Enschede een gemeentelijk nutsbedrijf terug moest krijgen, maar dan in een nieuw jasje. Elke inwoner moest lid kunnen worden en kunnen delen in de opbrengst van de opgewekte stroom. Zo werd de energiecoöperatie Enschede Energie officieel opgericht in 2016. Later zou deze energiecoöperatie fuseren met EnergieCoöperatie Buitengebied Enschede die zich richtte op het buitengebied van Enschede.
Na de eerste collectieve zonnedaken ging het hard. Het ene, na het andere zonne-energieproject werd opgestart. In en rond Enschede verschenen steeds meer daken met zonnepanelen er op. Steeds meer Enschedeërs werden enthousiast van een lokale energieproducent met oog voor mens en milieu.
Medio 2021 telde Enschede Energie al 500 leden die samen geïnvesteerd hadden in ruim 20 zonne-energieprojecten op dak. Sindsdien is er een versnelling geweest in de ledengroei naar nu ruim 740 leden in juni 2023. Op dit moment heeft Enschede Energie maar liefst 26 zonnedaken en 3 zonneparken in bezit. We zijn van energiecoöperatie naar duurzaamheidscoöperatie gegaan. Onze diensten hebben we uitgebreid met een adviesfunctie. We adviseren inwoners, bedrijven en andere organisaties over verduurzaming.