“Daken leveren normaal niks op, nu wel met de zonnepanelen”

Sinds kort liggen 498 zonnepanelen op daken van de stallen van varkenshouder Pipers aan de Zuid Esmarkerrrondweg. En sinds 26 juli zijn ze via een dure dikke kabel aangesloten op het stroomnet van Enexis en daarmee in bedrijf. Het is na Twente Milieu het tweede zonnepanelenproject van coöperatie Enschede Energie. “Het dak van een stal levert normaal gesproken niks op, nu met de zonnepanelen wel. Die kans moet je gebruiken,” vindt Jan Pipers.

De varkensstallen van Jan en zoon Sjoerd Pipers blijken ideaal voor het project. Daken op het zuiden, geen grote bomen aan de zonkant en een dakconstructie die de panelen kan dragen. Op een wisselend bewolkte dag in augustus leveren de panelen 791 KWh op. Een topdag in juli was goed voor 930 KWh. Ongeveer de helft van de stroom heeft Pipers zelf nodig voor ventilatie, luchtwassers, voerdersystemen, verlichting etc. De andere helft gaat het net op. Per jaar wordt gerekend op een opbrengst van circa 130.000 KWh, goed voor zo’n 37 huishoudens

De daken waarop de panelen liggen zijn verhuurd aan Enschede Energie, die samen met crowdfunders heeft geïnvesteerd. De panelen worden door Pipers terug geleased. Die constructie blijkt de meest ideale situatie te zijn voor deze varkenshouderij. Maar dat kan voor elke staleigenaar weer anders zijn, weet Sjoerd. “Je hebt echt deskundigen nodig om dat te berekenen. Het kan voor iedereen anders liggen”.

Zelf investeren in de zonnepanelen is voor Pipers geen optie geweest. “Ja, een zonnepanelenproject levert geld op, maar je geld in de panelen kun je dan niet voor noodzakelijke investeringen in je varkenshouderij gebruiken. En dat staat voor ons voorop”. Zo zullen de asbestdaken op de andere twee, ruim 25 jaar oude, stallen vervangen moeten worden, verplicht vóór 2024. De planning is om dan ook die daken vol te leggen met zonnepanelen. “Waarom kostbare landbouwgrond gebruiken? Die grond ben je dan kwijt. Gebruik eerst daken van bedrijven. Het zal niet voldoende zijn, dat beseffen we. Landbouwgrond zal nodig zijn voor zonne-energie. Maar kijk ook wat de kansen van de vele daken zijn.”

Het bedrijf van Pipers met zo’n 260 zeugen en 800 vleesvarkens is een van de slechts drie varkensbedrijven in Enschede. “We hebben ons bijna twee jaar geleden aangemeld als proefkonijn voor een zonnepanelenproject, ook om maatschappelijk verantwoord bezig te zijn. Vanaf het begin zijn de contacten met Enschede Energie goed. Zij weten er veel en veel meer van dan wij. Je moet met zoveel zaken rekening houden. Nu ligt er een blauwdruk, die de coöperatie kan gebruiken als basis voor projecten bij andere bedrijven”.

Eerste ervaringen met de Sessy thuisbatterij

Pieter-Jan Klok schafte via de inkoopactie van Enschede Energie een Sessy thuisbatterij aan. Hij deelt hieronder zijn ervaringen: Sinds 26 augustus zijn wij de tevreden bezitters van de eerste Sessy thuisbatterij uit het gezamenlijke inkoopactie van Enschede Energie. Hierbij wat eerste ervaringen. Foto ter illustratie, niet bij Pieter-Jan Klok thuis: De installatie van een Sessy… Lees meer »

 16 september 2024  |  Rens Weustink
Kom naar de Open Energiedag 2024!

Op zaterdag 21 september is de jaarlijkse, landelijke Open Energiedag. Enschede Energie doet vanzelfsprekend weer mee. We openen dit jaar twee locaties voor het publiek. In de ochtend kan je ons kantoor en de Duurzaamheidswinkel bezoeken tussen 10:00 en 12:00 uur. In de middag kan je Zonnepark De Elsmoat bezoeken tussen 14:00 en 16:30 uur…. Lees meer »

 13 september 2024  |  Rens Weustink
Onderzoek naar flora en fauna op zonnepark De Elsmoat
Onlangs onderzochten leden van de KNNV Enschede ons Zonnepark De Elsmoat. Vier experts bekeken hoe het gesteld is met de flora en fauna op het coöperatieve zonnepark in de Zuid – Eschmarke. Onderaan dit bericht vind je een reeks foto's van gevonden soorten. 90 soorten geteld Bij het onderzoek is gebleken dat er op dat... Lees meer »
 29 augustus 2024  |  Rens Weustink
Vind je duurzame camping en verklein je footprint

De zomervakantie staat op het punt van beginnen. Niet iedereen gaat in de zomervakantie op reis, maar degenen die dat wel doen reizen en overnachten op allerlei manieren. Elke reisbeweging of overnachting heeft natuurlijk een footprint. Wil je jouw footprint voor je verblijf zo klein mogelijk maken? Dan is een eco camping of andere vorm… Lees meer »

 18 juli 2024  |  Rens Weustink
Enschede Energie zoekt Energiecoaches

De afgelopen maanden zien we steeds meer dat actieve leden zich opwerpen om samen Enschede te verduurzamen. Graag faciliteren we dat nog meer dan voorheen. Daarom  zijn wij op zoek naar 5 mensen die energiecoach willen worden! Inmiddels hebben we 2 gegadigden gevonden, maar we zijn nog op zoek. Daarom dus de oproep: Ben jij… Lees meer »

 18 juli 2024  |  Rens Weustink
Vol elektriciteitsnet: De rol van Enschede Energie

Het elektriciteitsnet piept en kraakt. In de media wordt vaak bericht over dat het elektriciteitsnet vol is, wat is er aan de hand en kunnen we er ook iets aan doen? Zo’n tien jaar geleden was het simpel: een elektriciteitscentrale wekte stroom op en via kabels boven en onder de grond werd de stroom afgeleverd… Lees meer »

 12 juni 2024  |  Rens Weustink

OP DE HOOGTE BLIJVEN
VAN DE DUURZAME ONTWIKKELINGEN IN ENSCHEDE?

Schijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Hiermee blijf je op de hoogte van onze activiteiten, onze komende projecten en
andere duurzame ontwikkelingen in Enschede.