“Daken leveren normaal niks op, nu wel met de zonnepanelen”

Sinds kort liggen 498 zonnepanelen op daken van de stallen van varkenshouder Pipers aan de Zuid Esmarkerrrondweg. En sinds 26 juli zijn ze via een dure dikke kabel aangesloten op het stroomnet van Enexis en daarmee in bedrijf. Het is na Twente Milieu het tweede zonnepanelenproject van coöperatie Enschede Energie. “Het dak van een stal levert normaal gesproken niks op, nu met de zonnepanelen wel. Die kans moet je gebruiken,” vindt Jan Pipers.

De varkensstallen van Jan en zoon Sjoerd Pipers blijken ideaal voor het project. Daken op het zuiden, geen grote bomen aan de zonkant en een dakconstructie die de panelen kan dragen. Op een wisselend bewolkte dag in augustus leveren de panelen 791 KWh op. Een topdag in juli was goed voor 930 KWh. Ongeveer de helft van de stroom heeft Pipers zelf nodig voor ventilatie, luchtwassers, voerdersystemen, verlichting etc. De andere helft gaat het net op. Per jaar wordt gerekend op een opbrengst van circa 130.000 KWh, goed voor zo’n 37 huishoudens

De daken waarop de panelen liggen zijn verhuurd aan Enschede Energie, die samen met crowdfunders heeft geïnvesteerd. De panelen worden door Pipers terug geleased. Die constructie blijkt de meest ideale situatie te zijn voor deze varkenshouderij. Maar dat kan voor elke staleigenaar weer anders zijn, weet Sjoerd. “Je hebt echt deskundigen nodig om dat te berekenen. Het kan voor iedereen anders liggen”.

Zelf investeren in de zonnepanelen is voor Pipers geen optie geweest. “Ja, een zonnepanelenproject levert geld op, maar je geld in de panelen kun je dan niet voor noodzakelijke investeringen in je varkenshouderij gebruiken. En dat staat voor ons voorop”. Zo zullen de asbestdaken op de andere twee, ruim 25 jaar oude, stallen vervangen moeten worden, verplicht vóór 2024. De planning is om dan ook die daken vol te leggen met zonnepanelen. “Waarom kostbare landbouwgrond gebruiken? Die grond ben je dan kwijt. Gebruik eerst daken van bedrijven. Het zal niet voldoende zijn, dat beseffen we. Landbouwgrond zal nodig zijn voor zonne-energie. Maar kijk ook wat de kansen van de vele daken zijn.”

Het bedrijf van Pipers met zo’n 260 zeugen en 800 vleesvarkens is een van de slechts drie varkensbedrijven in Enschede. “We hebben ons bijna twee jaar geleden aangemeld als proefkonijn voor een zonnepanelenproject, ook om maatschappelijk verantwoord bezig te zijn. Vanaf het begin zijn de contacten met Enschede Energie goed. Zij weten er veel en veel meer van dan wij. Je moet met zoveel zaken rekening houden. Nu ligt er een blauwdruk, die de coöperatie kan gebruiken als basis voor projecten bij andere bedrijven”.

Salderingsregeling blijft behouden

De afgelopen maand is er veel te doen geweest over de salderingsregeling. Al jaren wordt in de politiek gesproken over een mogelijke afschaffing, maar toch kwam het er in de Eerste Kamer niet van. Hoe zit dat nu met de salderingsregeling en wat voor gevolgen heeft dat? Even opfrissen, wat is de salderingsregeling? De salderingsregeling… Lees meer »

 1 maart 2024  |  Rens Weustink
Dynamisch contract: Voordelig én verstorend

Het dynamisch energiecontract. Een contract waarbij je geen vaste energieprijzen meer hebt, maar meelift op de dagelijkse veranderingen in de energiemarkt. Weliswaar met een dag vertraging, maar toch. Dit type contract is steeds populairder geworden de laatste jaren. Niet zo gek als je bedenkt dat het flink kan schelen in de portemonnee als je op… Lees meer »

 23 februari 2024  |  Rens Weustink
Visie op verduurzamen: interview met een lid

Interview met een lid van Enschede Energie  Aangenaam, kan je meer over jezelf vertellen? Mijn naam is Sam van Gentevoort en ik ben 37 jaar. Ik heb gestudeerd in Enschede en woon er samen met Marjolijn. Lauren en Silvijn zijn onze kinderen van 6 en 8. Wat mij aanspreekt aan Enschede is dat je bijna… Lees meer »

 14 februari 2024  |  Rens Weustink
Natuurwerkdag bij De Elsmoat

Zonnepark De Elsmoat is weer toe aan een stukje onderhoud. Bij de natuurwerkdag vorig najaar is het grootste deel van het onderhoud gedaan. Er bleef nog een stukje houtwal over om te snoeien. Dat gaan we doen op zaterdag 9 maart van 09:00 tot 12:30 uur. Help je mee? Op deze natuurwerkdag gaan we verder… Lees meer »

 30 januari 2024  |  Rens Weustink
Goede start voor Expertisegroep Meten = Weten

Vanavond bespraken we met zo’n 20 enthousiaste leden hoe we meer inzicht kunnen krijgen in ons energieverbruik. Door samen te meten weten we beter hoe we energiezuiniger kunnen leven. Deze startbijeenkomst was er om kennis te maken, de eerste tips uit te wisselen en enkele doelen te stellen voor de expertisegroep. Wil jij je ook… Lees meer »

 9 januari 2024  |  Rens Weustink
Enschede Energie in podcast

Zoals eerder aangekondigd is er een aflevering van Podcast Het Keukentafelgesprek opgenomen met Ruud Mulder en Rens Weustink van Enschede Energie. Ondertussen is de aflevering gemonteerd en gepubliceerd.  Je kan de podcast beluisteren via je favoriete podcastplatform. (Google Podcasts, Spotify, Apple Podcasts) Het Keukentafelgesprek is ook te beluisteren via de website www.hetkeukentafelgesprek.nl. In het gesprek… Lees meer »

 21 december 2023  |  Rens Weustink

OP DE HOOGTE BLIJVEN
VAN DE DUURZAME ONTWIKKELINGEN IN ENSCHEDE?

Schijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Hiermee blijf je op de hoogte van onze activiteiten, onze komende projecten en
andere duurzame ontwikkelingen in Enschede.