
Sinds kort liggen 498 zonnepanelen op daken van de stallen van varkenshouder Pipers aan de Zuid Esmarkerrrondweg. En sinds 26 juli zijn ze via een dure dikke kabel aangesloten op het stroomnet van Enexis en daarmee in bedrijf. Het is na Twente Milieu het tweede zonnepanelenproject van coöperatie Enschede Energie. “Het dak van een stal levert normaal gesproken niks op, nu met de zonnepanelen wel. Die kans moet je gebruiken,” vindt Jan Pipers.
De varkensstallen van Jan en zoon Sjoerd Pipers blijken ideaal voor het project. Daken op het zuiden, geen grote bomen aan de zonkant en een dakconstructie die de panelen kan dragen. Op een wisselend bewolkte dag in augustus leveren de panelen 791 KWh op. Een topdag in juli was goed voor 930 KWh. Ongeveer de helft van de stroom heeft Pipers zelf nodig voor ventilatie, luchtwassers, voerdersystemen, verlichting etc. De andere helft gaat het net op. Per jaar wordt gerekend op een opbrengst van circa 130.000 KWh, goed voor zo’n 37 huishoudens
De daken waarop de panelen liggen zijn verhuurd aan Enschede Energie, die samen met crowdfunders heeft geïnvesteerd. De panelen worden door Pipers terug geleased. Die constructie blijkt de meest ideale situatie te zijn voor deze varkenshouderij. Maar dat kan voor elke staleigenaar weer anders zijn, weet Sjoerd. “Je hebt echt deskundigen nodig om dat te berekenen. Het kan voor iedereen anders liggen”.

Zelf investeren in de zonnepanelen is voor Pipers geen optie geweest. “Ja, een zonnepanelenproject levert geld op, maar je geld in de panelen kun je dan niet voor noodzakelijke investeringen in je varkenshouderij gebruiken. En dat staat voor ons voorop”. Zo zullen de asbestdaken op de andere twee, ruim 25 jaar oude, stallen vervangen moeten worden, verplicht vóór 2024. De planning is om dan ook die daken vol te leggen met zonnepanelen. “Waarom kostbare landbouwgrond gebruiken? Die grond ben je dan kwijt. Gebruik eerst daken van bedrijven. Het zal niet voldoende zijn, dat beseffen we. Landbouwgrond zal nodig zijn voor zonne-energie. Maar kijk ook wat de kansen van de vele daken zijn.”
Het bedrijf van Pipers met zo’n 260 zeugen en 800 vleesvarkens is een van de slechts drie varkensbedrijven in Enschede. “We hebben ons bijna twee jaar geleden aangemeld als proefkonijn voor een zonnepanelenproject, ook om maatschappelijk verantwoord bezig te zijn. Vanaf het begin zijn de contacten met Enschede Energie goed. Zij weten er veel en veel meer van dan wij. Je moet met zoveel zaken rekening houden. Nu ligt er een blauwdruk, die de coöperatie kan gebruiken als basis voor projecten bij andere bedrijven”.

We houden op vrijdag 21 april vanaf 19:15 uur onze eerste ledenactiviteit! Om elkaar als leden te leren kennen en samen wat leuks te doen gaan we een film kijken en daarna borrelen. We gaan bij Filmhuis Concordia aan de Oude Markt de prachtige film ‘The Biggest Little Farm’ kijken. Filmmaker John en zijn vrouw… Lees meer »

Vijf jaar geleden leverde Enschede Energie haar eerste zonneproject op! Zonnedak Twente Milieu werd op vrijdag 26 januari 2018 officieel geopend door een gezamenlijke druk op de rode knop. Oprichter en toenmalig voorzitter Jeroen Jansen drukte samen met wethouder Eelco Eerenberg, gedeputeerde Annemieke Traag en Twente Milieu directeur Lisette Bosch op de knop. Op de… Lees meer »

We hebben een keer goed nieuws van de energiemarkten. Gelukkig dalen de laatste tijd de energieprijzen weer! Na een lange periode met enorm hoge prijzen, gaat het nu beter. Dit komt omdat in Europa de meeste landen hun gasopslagen nog goed gevuld hebben terwijl de winter op z’n eind loopt. Het relatief zachte winterweer en… Lees meer »

Vandaag heb jij de kans om Enschede vooruit te helpen! Hoe? Door bij de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschapsverkiezingen op een partij te stemmen die oog heeft voor verduurzaming en de energietransitie. We geven je vanuit Enschede Energie geen stemadvies op partijniveau, maar moedigen je natuurlijk wel aan om te stemmen op partijen die onze… Lees meer »

Enschede Energie en Pontus Heattreatment starten een pilot voor de directe levering van elektriciteit. De Enschedese duurzame energiecoöperatie levert vanaf nu rechtstreeks stroom aan de op het Kennispark gevestigde heat treatment specialist Pontus. Landelijk is dit de eerste keer dat een lokale energieproducent het zogenaamde Zelfleveringsmodel+ op deze manier toepast. Pontus gebruikt bij de productie… Lees meer »

Op donderdagavond 23 februari was er in Buurse bij Captain Jack een inloopbijeenkomst voor bewoners van de Broekheurne. De gebiedscommissie Broekheurne organiseerde de bijeenkomst na vragen uit de buurt over de mogelijkheden van windenergie. In het gebiedsproces zijn er plannen voor een zonnepark in de Broekheurne. Daarbij zou prima de combinatie met 1 of 2… Lees meer »