Eerste ervaringen met de Sessy thuisbatterij

Pieter-Jan Klok schafte via de inkoopactie van Enschede Energie een Sessy thuisbatterij aan. Hij deelt hieronder zijn ervaringen:

Sinds 26 augustus zijn wij de tevreden bezitters van de eerste Sessy thuisbatterij uit het gezamenlijke inkoopactie van Enschede Energie. Hierbij wat eerste ervaringen.

Foto ter illustratie, niet bij Pieter-Jan Klok thuis: De installatie van een Sessy thuisbatterij is eenvoudig.

De installatie
De installatie verliep soepel. In ongeveer anderhalf uur was de installatie van hardware en software afgerond. De batterij kon op zolder simpel en netjes onder de bestaande omvormer van onze zonepanelen gemonteerd worden, als het ware in de stroomtoevoer van omvormer naar meterkast. In de meterkast was nauwelijks werk nodig, P1 meter inpluggen in de slimme meter en stekker in het gelukkig nog aanwezige extra stopcontact. Qua software even een persoonlijk account bij Sessy aanmaken en de monteur alle benodigde hardware laten aansluiten op onze wifi. Even wachten op wat opbrengst van de panelen en het opladen van de batterij kan beginnen.

Het gebruik
De Sessy doet probleemloos wat hij/zij moet doen. Het enige wat je als gebruiker in eerste instantie merkt is het zacht zoemende geluid van de ventilator die de batterij van koeling voorziet. Voor inzicht in de rest van de werking is er de website waar precies te volgen is wat de batterij in de praktijk doet. Concreet: als er energie in de batterij aanwezig is en er elektriciteit gevraagd wordt dan levert de batterij tot het maximale vermogen van ongeveer 1,7 kilowatt. Als er vermogen uit de zonnepanelen beschikbaar is en de batterij is nog niet vol, dan zal de batterij gaan opladen, tot maximaal 2,2 kilowatt. Dit alle gebeurt zonder dat je er als gebruiker erg in hebt, je kunt het wel volgen op jouw eigen account op de website. De maximale opslagcapaciteit van de Sessy is 5 kilowattuur.

Wat levert het op?
Wat het precies oplevert is afhankelijk van een aantal factoren, waarvan de hoeveelheid gebruikte elektriciteit en de opbrengst van de panelen uiteraard de belangrijkste zijn. Daarom iets over onze panelen om te beginnen. We hebben 12 zonnepanelen die in 2018 zijn gelegd op een schuin dak dat zuid-zuidwest georiënteerd is. Concreet betekent dit dat er op een zonnige zomerse dag na 10 een beetje redelijke opbrengst aanwezig is met een maximumvermogen van ongeveer 2,8 kilowatt tussen half 2 en 3 uur en ook nog best wat vermogen na 5 uur. Gemiddeld genomen verbruiken we ongeveer 7 kilowatt uur aan elektriciteit op een dag. Warmte en warm water krijgen we via stadsverwarming. Als er geen bijzondere activiteiten zijn dan gebruiken we ongeveer 2 to 2,5 kilowattuur van de elektriciteit in de avond, nacht en vroege ochtend. Concreet betekent dit dat de Sessy nadat hij/zij aan het eind van de zonperiode op 100% is opgeladen, bij de start van de volgende ‘zonnecyclus’  nog tussen de 50 en 60% aan capaciteit beschikbaar heeft. Bij weer een zonnige dag zit de batterij dan om ongeveer 12 uur al weer vol, waarna de rest van de zonneopbrengst wordt gebruikt om energiegebruik op die dag te dekken en naar het net te leveren.

Figuur 1: Vermogen en verbruik van de Sessy

In figuur 1 is een dergelijke situatie weergegeven. Links zie je de status en het functioneren van de Sessy. De groene lijn geeft aan met welk percentage de batterij gevuld is op de aangegeven tijdstippen van de dag. De gekleurde grafiek geeft aan hoeveel elektriciteit door de batterij geleverd wordt (boven de as), of hoeveel vermogen van de panelen aan de batterij geleverd wordt (het opladen, onder de as). Goed te zien is dat de Sessy in de nacht en ochtend elektriciteit levert en dus langzaam minder vol wordt. Daarna komt de opbrengst van de panelen en wordt de batterij weer gevuld totdat hij vol is (rond 12 uur) en er na zonsondergang weer geleverd wordt. Het rechter deel van de figuur geeft aan wat er door de huisaansluiting aan het elektriciteitsnet wordt onttrokken (boven de as) of aan het net wordt geleverd (onder de as). Het is goed te zien dat de Sessy er voor zorgt dat er bijna geen elektriciteit onttrokken of geleverd wordt totdat de batterij vol is en er stevig aan het net geleverd wordt. In de avond is het huis dan weer geheel zelfvoorzienend vanuit de Sessy, wat precies de bedoeling is.

Figuur 2: Voorbeeld van een zeer donkere dag

Uiteraard is het niet elke dag zonnig. In de tweede figuur een voorbeeld van een zeer donkere dag. In de ochtend wordt de Sessy nu niet opgeladen en is de productie van de zonnepanelen ongeveer voldoende om het elektriciteitsgebruik te dekken. Eind van de middag wordt er bij een vleugje zon nog even wat opgeladen, maar daarna doet het koken (elektrische kookplaat en gebruik van de oven) een aanslag op zowel de batterij als het net. De combinatie van oven en kookplaten vraagt meer vermogen dan de batterij kan leveren. Daarna neemt de batterij het over, maar om 12 uur ‘s nachts is de capaciteit al tot minder dan 10% gedaald en om 3 uur in de nacht werd er al niet meer uit de batterij geleverd (zichtbaar in de grafiek van de volgende dag die niet is weergegeven). Straks in de winter zal de inbreng van de batterij uiteraard minimaal zijn, als er veel dagen zijn zonder voldoende opbrengst van de panelen.

De bijvangst en conclusie
De P1 meter die wordt bijgeleverd geeft een mooi inzicht in het elektriciteitsverbruik in huis en stimuleert om nog zorgvuldiger met elektriciteit om te gaan. Het gaat te ver om hier alle details van te bespreken, maar het is een leuke bijvangst die je doet nadenken over wanneer je welk apparaat gebruikt. De overall conclusie is dat onze doelstelling met de batterij ruimschoots wordt  gehaald: het vergroten van het eigen gebruik van onze zelf opgewekte elektriciteit en het verminderen van gebruik van en levering aan het net.

Eerste ervaringen met de Sessy thuisbatterij

Pieter-Jan Klok schafte via de inkoopactie van Enschede Energie een Sessy thuisbatterij aan. Hij deelt hieronder zijn ervaringen: Sinds 26 augustus zijn wij de tevreden bezitters van de eerste Sessy thuisbatterij uit het gezamenlijke inkoopactie van Enschede Energie. Hierbij wat eerste ervaringen. Foto ter illustratie, niet bij Pieter-Jan Klok thuis: De installatie van een Sessy… Lees meer »

 16 september 2024  |  Rens Weustink
Kom naar de Open Energiedag 2024!

Op zaterdag 21 september is de jaarlijkse, landelijke Open Energiedag. Enschede Energie doet vanzelfsprekend weer mee. We openen dit jaar twee locaties voor het publiek. In de ochtend kan je ons kantoor en de Duurzaamheidswinkel bezoeken tussen 10:00 en 12:00 uur. In de middag kan je Zonnepark De Elsmoat bezoeken tussen 14:00 en 16:30 uur…. Lees meer »

 13 september 2024  |  Rens Weustink
Onderzoek naar flora en fauna op zonnepark De Elsmoat
Onlangs onderzochten leden van de KNNV Enschede ons Zonnepark De Elsmoat. Vier experts bekeken hoe het gesteld is met de flora en fauna op het coöperatieve zonnepark in de Zuid – Eschmarke. Onderaan dit bericht vind je een reeks foto's van gevonden soorten. 90 soorten geteld Bij het onderzoek is gebleken dat er op dat... Lees meer »
 29 augustus 2024  |  Rens Weustink
Vind je duurzame camping en verklein je footprint

De zomervakantie staat op het punt van beginnen. Niet iedereen gaat in de zomervakantie op reis, maar degenen die dat wel doen reizen en overnachten op allerlei manieren. Elke reisbeweging of overnachting heeft natuurlijk een footprint. Wil je jouw footprint voor je verblijf zo klein mogelijk maken? Dan is een eco camping of andere vorm… Lees meer »

 18 juli 2024  |  Rens Weustink
Enschede Energie zoekt Energiecoaches

De afgelopen maanden zien we steeds meer dat actieve leden zich opwerpen om samen Enschede te verduurzamen. Graag faciliteren we dat nog meer dan voorheen. Daarom  zijn wij op zoek naar 5 mensen die energiecoach willen worden! Inmiddels hebben we 2 gegadigden gevonden, maar we zijn nog op zoek. Daarom dus de oproep: Ben jij… Lees meer »

 18 juli 2024  |  Rens Weustink
Vol elektriciteitsnet: De rol van Enschede Energie

Het elektriciteitsnet piept en kraakt. In de media wordt vaak bericht over dat het elektriciteitsnet vol is, wat is er aan de hand en kunnen we er ook iets aan doen? Zo’n tien jaar geleden was het simpel: een elektriciteitscentrale wekte stroom op en via kabels boven en onder de grond werd de stroom afgeleverd… Lees meer »

 12 juni 2024  |  Rens Weustink

OP DE HOOGTE BLIJVEN
VAN DE DUURZAME ONTWIKKELINGEN IN ENSCHEDE?

Schijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Hiermee blijf je op de hoogte van onze activiteiten, onze komende projecten en
andere duurzame ontwikkelingen in Enschede.