Enschede Energie initiatiefnemer manifest versnelling verduurzaming Twente

Breed draagvlak voor versnelling verduurzaming in Twente
Grote groep organisaties biedt manifest aan Twentse gemeenten aan

Aanbieding manifest aan Louis Koopman (wethouder Haaksbergen en voorzitter Regionale Energie Strategie Twente)


HAAKSBERGEN – Op donderdag 10 maart is in Haaksbergen het manifest ‘Versnel verduurzaming in Twente’ aangeboden aan wethouder Louis Koopman die behalve wethouder van Haaksbergen ook voorzitter is van de Regionale Energie Strategie Twente (RES Twente). Het manifest werd ondertekend door maar liefst 26 organisaties uit de regio, waaronder 15 lokale energie-initiatieven, Landschap Overijssel, Natuur en Milieu Overijssel en een groep wetenschappers.

De organisaties eisen van de gemeenten in de regio dat men voortvarender én gezamenlijk met partijen in de samenleving aan de slag gaat met de energietransitie en de aanpak van de bredere klimaatproblematiek. “We merken op dit moment dat er van onderop een heleboel gebeurt, maar dat initiatieven helaas nog te vaak aanlopen tegen barrières van overheidswege” aldus Jeroen Jansen, initiatiefnemer namens Enschede Energie.

Taskforce per gemeente voor meer daadkracht
Jansen vervolgt: “Het manifest roept op tot meer ruimte voor initiatieven en tot snellere besluitvorming, zodat we eindelijk écht aan de slag kunnen. In sommige gemeenten gaat het aardig, met de energietransitie, maar in te veel gemeenten gaat het te langzaam en sterven initiatieven in schoonheid door de huidige gang van zaken”. Bert ter Horst van de Twentse Noabers die het manifest ook ondertekenden voegt toe: “We vinden het van cruciaal belang dat er een integrale aanpak komt vanuit taskforces, die dit jaar nog in elke gemeente moeten worden opgericht. In deze werkgroepen met doorzettingsmacht wordt door betrokken organisaties op basis van gelijkwaardigheid samengewerkt. Dit moet de daadkracht versterken, zorgen voor meer bewustwording en bereidwilligheid voor het verduurzamen, vergroenen en biodiverser maken van Twente. Om een versnipperde en niet effectieve aanpak te voorkomen moeten de taskforces in Twents verband afspraken maken.”

Verduurzamen brengt vliegwiel op gang
Naast de energietransitie willen de initiatiefnemers graag samen met gemeenten de kans grijpen om de regio een voorloper te maken in de aanpak van de klimaatproblemen in brede zin. “Je kan de energietransitie eigenlijk niet loskoppelen van de andere klimaataspecten. Het op peil houden van de biodiversiteit en het nemen van klimaatadaptieve maatregelen zullen bijvoorbeeld ook onderdeel moeten zijn van een integrale aanpak”, zegt Jeroen Jansen.

Hij besluit: “We kunnen ernaar kijken als een bedreiging en een vervelende verandering in ons leven, maar wij als initiatiefnemers zien juist ook grote kansen voor de regio. We zijn een regio die sterk is in het ontwikkelen van slimme oplossingen en in het toepassen daarvan. Het samen toewerken naar een klimaatneutrale samenleving brengt een vliegwiel op gang waarvan we economisch ook de vruchten gaan plukken als we het goed aanpakken. Laten we er samen de schouders onder zetten en van Twente de meest duurzame, toekomstbestendige regio maken! Die oproep doen we aan alle politieke partijen, gemeenten en stemmers in Twente.”

Download het Manifest als PDF bestand op A4 formaat

Salderingsregeling blijft behouden

De afgelopen maand is er veel te doen geweest over de salderingsregeling. Al jaren wordt in de politiek gesproken over een mogelijke afschaffing, maar toch kwam het er in de Eerste Kamer niet van. Hoe zit dat nu met de salderingsregeling en wat voor gevolgen heeft dat? Even opfrissen, wat is de salderingsregeling? De salderingsregeling… Lees meer »

 1 maart 2024  |  Rens Weustink
Dynamisch contract: Voordelig én verstorend

Het dynamisch energiecontract. Een contract waarbij je geen vaste energieprijzen meer hebt, maar meelift op de dagelijkse veranderingen in de energiemarkt. Weliswaar met een dag vertraging, maar toch. Dit type contract is steeds populairder geworden de laatste jaren. Niet zo gek als je bedenkt dat het flink kan schelen in de portemonnee als je op… Lees meer »

 23 februari 2024  |  Rens Weustink
Visie op verduurzamen: interview met een lid

Interview met een lid van Enschede Energie  Aangenaam, kan je meer over jezelf vertellen? Mijn naam is Sam van Gentevoort en ik ben 37 jaar. Ik heb gestudeerd in Enschede en woon er samen met Marjolijn. Lauren en Silvijn zijn onze kinderen van 6 en 8. Wat mij aanspreekt aan Enschede is dat je bijna… Lees meer »

 14 februari 2024  |  Rens Weustink
Natuurwerkdag bij De Elsmoat

Zonnepark De Elsmoat is weer toe aan een stukje onderhoud. Bij de natuurwerkdag vorig najaar is het grootste deel van het onderhoud gedaan. Er bleef nog een stukje houtwal over om te snoeien. Dat gaan we doen op zaterdag 9 maart van 09:00 tot 12:30 uur. Help je mee? Op deze natuurwerkdag gaan we verder… Lees meer »

 30 januari 2024  |  Rens Weustink
Goede start voor Expertisegroep Meten = Weten

Vanavond bespraken we met zo’n 20 enthousiaste leden hoe we meer inzicht kunnen krijgen in ons energieverbruik. Door samen te meten weten we beter hoe we energiezuiniger kunnen leven. Deze startbijeenkomst was er om kennis te maken, de eerste tips uit te wisselen en enkele doelen te stellen voor de expertisegroep. Wil jij je ook… Lees meer »

 9 januari 2024  |  Rens Weustink
Enschede Energie in podcast

Zoals eerder aangekondigd is er een aflevering van Podcast Het Keukentafelgesprek opgenomen met Ruud Mulder en Rens Weustink van Enschede Energie. Ondertussen is de aflevering gemonteerd en gepubliceerd.  Je kan de podcast beluisteren via je favoriete podcastplatform. (Google Podcasts, Spotify, Apple Podcasts) Het Keukentafelgesprek is ook te beluisteren via de website www.hetkeukentafelgesprek.nl. In het gesprek… Lees meer »

 21 december 2023  |  Rens Weustink

OP DE HOOGTE BLIJVEN
VAN DE DUURZAME ONTWIKKELINGEN IN ENSCHEDE?

Schijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Hiermee blijf je op de hoogte van onze activiteiten, onze komende projecten en
andere duurzame ontwikkelingen in Enschede.