Dit zonnedak bij de Goed Nieuws Gemeente in de wijk Velve-Lindenhof was ook goed nieuws voor inwoners die in Enschede-Oost wonen en duurzaam bezig willen zijn. Als lid van Enschede Energie hebben ze hun stroomverbruik vergroend door lokaal stroom af te nemen van dit zonnedak. Ze ontvangen daarbij jaarlijks ook een voordeel van circa 100 euro op hun energierekening.

image00006

Het kerkgebouw van de Goed Nieuws Gemeente van bovenaf bekeken

Het zonnepaneelproject

We spreken met Jan-Willem ten Heuw, de voorzitter het bestuur van de Goed Nieuws Gemeente in Enschede, vertelt: „We zijn een christelijke, kerkelijke gemeente. Het is niet een doorsnee kerk. Er mag vrolijkheid zijn, er is goede muziek. Nieuwe mensen worden goed ontvangen en er is een warme gemeenschap onderling. Wij leggen niet de nadruk op heel groen zijn, maar vanuit christelijk oogpunt hebben we wel ideeën over hoe de aarde is ontstaan, wie de aarde heeft gemaakt en dat we daar met een verantwoorde manier mee om willen gaan.“

Als voorzitter is Jan-Willem onder andere verantwoordelijk voor de energievoorziening van de kerk. „Onze energiekosten zijn hoog elke maand. Isolatie was redelijk geregeld. Dus we kwamen snel uit op zonnepanelen.“ Hiervoor zocht de Goed Nieuws Gemeente de samenwerking met Enschede Energie. Omdat het dak groot is, kan de kerk met het zonnepaneelsysteem haar eigen stroomverbruik afdekken en blijft er bovendien groene stroom over voor buurtbewoners en leden van de gemeente. En die profiteren daar ook financieel van. „Dus die combinatie deed het hem voor ons. Het sociale aspect speelt zeker mee.“

„Als buitenstaander denk je al snel dat Enschede Energie zo’n commerciële club is. Het heeft wel wat uitleg nodig. Toen hebben we Ruud (vice-voorzitter van Enschede Energie) uitgenodigd. Het idee sprak ons meteen aan en het klikte wel heel goed met waar wij voor staan. Het zit goed in elkaar en er zit een mooie gedachte achter.“

Op dit collectieve zonnedak installeert Enschede Energie 195 panelen. Dit zonnedak heeft een gemiddelde jaaropbrengst van 62.000 kWh, wat gelijk is aan het stroomverbruik van zo’n 20 huishoudens.