Ode aan het park

In de zomer is het in Nederland en grote delen van de wereld steeds warmer en droger. Daarom zijn stadsparken ideaal om verkoeling te zoeken. Daarbij dragen deze parken bij aan de leefbaarheid en biodiversiteit in steden. Het zijn groene oases in de steen- en asfaltvlaktes die steden vaak typeren.

 

Vaak is er in parken van alles te doen. Van bruisende festivals tot heerlijk zonnebaden bij een vijver, van moestuin tot wandelparadijs. Enschede Energie is groen en parken zijn dat op een andere manier ook. Een goede aanleiding voor ons om onze blik te verwijden en jullie wat leuke tips te bieden.

We brengen een ode aan het park. We bespreken parken in Enschede, maar ook elders in Nederland en iconische parken in het buitenland. Van sommige zal je wel eens gehoord hebben, anderen zijn een groene verrassing om op je bucketlist te zetten.

En laten we starten met een weetje:
Wist je dat Enschede haar parken zo serieus neemt dat ze haar hele huisstijl er aan heeft opgehangen? De designers van het stadsmerk en de huisstijl van de gemeente Enschede hebben gespeeld met de lijnen van de parken. Je zal ze niet snel echt goed herkennen, maar ze zijn het echt. Op posters, banners en in andere communicatie van de gemeente en haar partners kom je de vormen tegen die diverse parken in Enschede hebben!

Dichtbij huis:
Enschede stad van de 10 parken

Wist je dat Enschede maar liefst 10 parken telt? De stad heeft een groot deel van die parken te danken aan haar rijke textielverleden. Textielbaronnen als Van Heek, Blijdenstein en Ledeboer lieten de stad parken na voor ‘het volk’. Hier konden de textielarbeiders ontspannen wandelen en sporten. Vandaag de dag worden de parken natuurlijk nog steeds goed gebruikt.

De bekendste is wellicht het Volkspark. Dit park is het oudste Volkspark van Nederland. De jaarlijkse paaskermis vind er plaats evenals het evenement Kunst in het Volkspark. Onlangs was de eerste editie van een nieuw jaarlijks muziekfestival genaamd ‘In Het Volkspark’.

Meer weten over parken in Enschede?
Kijk op de website over parken in Enschede

Parken in Nederland

Nederland kent vele stadsparken. De één groot en klassiek, de ander modern en compacter. Iedereen kent natuurlijk het grote Vondelpark in Amsterdam, maar ken je ook het Dakpark in Rotterdam? We lichten hieronder drie parken uit die wellicht minder bekend, maar zeker de moeite waard zijn:

Dakpark Rotterdam
Dit is een modern park op het negen meter hoge dak van een winkelcentrum en parkeergarage in de wijk Delfshaven. Het is een lintpark van 1,2 kilometer lang. Je hebt er een prachtig uitzicht op de stad en de havens van Rotterdam. Je komt er van alles tegen. Van moestuinen, kippen, schapen, een buurttuin, fruithagen en een avonturenpad.

Bekijk ook de website van het park voor meer informatie.

Prinsentuin Leeuwarden
In Leeuwarden ligt aan de rand van het centrum de prachtige Prinsentuin. Langs de gracht wandel je in dit romantische park heerlijk door het groen. Leeuwarders picknicken en zonnebaden hier graag. Er is een mooie muziekkoepel en een goed grand café. Houd je van groen en blauw, dan is Leeuwarden sowieso een goede bestemming voor een dagje of weekendje weg. De bruisende, historische hoofdstad van Friesland heeft voor ieder wel wat wils.

Botanische Tuin Utrecht
De botanische tuin ken je wellicht van de grotere steden in het buitenland. Parijs en Berlijn hebben er bijvoorbeeld een, maar ook in eigen land zijn er een paar prachtige botanische tuinen. In Utrecht ligt bij de Uithof de botanische tuin die gelieerd is aan de Universiteit Utrecht. In deze tuin vind je vele honderden soorten planten, bloemen en bomen. Er zijn diverse kassen met elk hun eigen klimaat en bijbehorende vegetatie. Echt de moeite waard om te bezoeken!

Je kan de botanische tuin vanaf 1 maart t/m 30 november bezoeken voor een vriendelijke prijs.
Vol tarief is €8,50, maar er zijn kortingen voor 65+, studenten en jongeren.

Meer informatie over de Botanische Tuin in Utrecht vind je op hun website.

Meer inspiratie voor mooie parken in Nederland?

Er zijn natuurlijk nog veel meer mooie parken in Nederland. Op de website van de NS vonden we bijvoorbeeld een top 10 van parken in ons land.

Iconische parken in het buitenland

Ga je op vakantie en vertoef je graag in het groen terwijl je wel in een grote stad bent? Een bezoek aan een park is vaak heerlijk. Zeker als het erg warm is. Onderstaand een lijstje met parken die zeer de moeite waard zijn om te bezoeken.

Madrid

 • Madrid Rio
  Modern lintpark langs de rivier de Manzanares. De ringweg van Madrid (M30) is hiervoor ondergronds gebracht in een tunnel. Daar bovenop slingert het groene lint soms aan beide zijden van de rivier, soms op één oever. Er zijn waterspeelplaatsen voor kinderen, mooie zitjes, prachtige bloemperken en tuinen en kunstige bruggen over de rivier. Het park heeft meerdere prijzen gewonnen voor de sociale en culturele impact die het heeft gemaakt.
 • Parc Del Buen Retiro
  Klassiek, groot park in hartje Madrid. Koninklijke allure gecombineerd met weelderige bloemen en bomenpracht. Er is een grote vijver in het midden van het park waar je een roeiboot kan huren. Waarzeggers, acrobaten en andere straatartiesten vind je ook in de buurt van deze vijver. Veel Madrilenen brengen een bezoek aan het park om de hitte te ontvluchten en hier te lunchen op één van de vele grasvelden. Er is in het park altijd wat te doen.

Parijs

 • Jardin du Luxembourg
  Wereldberoemd park in hartje Parijs waar Parijzenaren en toeristen graag genieten van de zon. Er staan in  het park overal kenmerkende groene stoelen en bankjes om zelf je ideale zitplek te kiezen. De designstoelen zijn speciaal voor dit park ontworpen.
 • Parc de la Vilette
  Een doe-park. Je kan hier van alles doen en beleven. Er zijn 11 thematuinen, in de zomers is er een openluchtbioscoop, er zijn verspreid over het park 26 rode follies, het grootste wetenschapsmuseum van Europa bevind zich in het park en het prachtige nieuwe gebouw van de vermaarde Philharmonie de Paris is het bewonderen waard. En dat is nog niet eens alles!
 • Coulée verte René-Dumont
  Dit mag eigenlijk het eerste lintpark genoemd worden. New York heeft zijn bekende Highline Parc, maar Parijs was toch echt eerder. In 1993 is het 4,7 km lange park geopend op het tracé van een oude metrolijn. Het park loopt afwisselend over viaducten, spoordijken en gelijkvloerse delen. Je vind er prachtige rozentuinen, mooie doorkijkjes en volop bijzondere bomen, struiken, planten en bloemen.
By Pline - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=951252
stockfoto: By The original uploader was Agateller at English Wikipedia. - Transferred from en.wikipedia to Commons., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2538696

Lyon

 • Parc de la Tête d’Or
  Grootste park in Lyon en met zijn 120 hectare één van de grootste parken in Frankrijk. Dit park is in het zelfde jaar aangelegd als het Central Park in New York. Er is in dit park een meer met roeibootjes en waterfietsen, er zijn rozentuinen, een dierentuin en botanische tuin. Genoeg te doen dus hier in hartje Lyon!

Berlijn

 • Tempelhofer Feld
  Nieuw, hip en urban stadspark op het voormalige vliegveld Tempelhof. Veel jongeren en studenten kiezen dit park om samen te komen, te genieten van een hapje en drankje en mensen te kijken. Sport en spel staat centraal in het park. Voetbal, skaten, vliegeren, frisbee, rolschaatsen, wandelen, fietsen, het kan allemaal in het park op de voormalige landingsbanen. Tot slot benoemen we een niet te missen voorziening voor vele Berlijners: er zijn ook speciale picknickplaatsen en barbecueplekken voor de Bratwurstfeestjes gecreëerd.
 • Großer Tiergarten
  Van oudsher was dit het grootste stadspark van Berlijn. Sinds het Tempelhofer Feld tot park omgeturnd is, is het die positie kwijt. Echter is het nog steeds een prachtig groen park van een flink formaat. Bekend is het park vanwege de Zoologischer Garten Berlin, de grote dierentuin in het park. Met Schloß Bellevue is er ook een paleis te vinden in deze oudste groene long van Berlijn. En vergeet geen bezoek te brengen aan misschien wel de leukste biergarten van de Duitse hoofdstad! Bij het Café am neuen See kun je fijn aan de oevers van een van de meren zitten.

New York

 • High Line Park
  Dit is een iconisch park in hartje Manhattan. Het is een zogenaamd lintpark net als het Parijse voorbeeld dat we eerder benoemden. Een oude metrolijn dwars door Manhattan is omgetoverd tot prachtig architectonisch hoogstandje. Het groen is op veel plekken op een creatieve manier verweven met de bestrating en straatmeubilair. Het is goed toeven in het groen terwijl je wel midden in het drukke New York bent. Aan de high line ligt een openlucht amfitheater waar regelmatig straatoptredens zijn. Ook aan kunst is geen gebrek in dit park. Het park doet jaarlijks aan tenminste 30 kunstprojecten mee en er zijn natuurlijk vaste kunstwerken op en rond de highline. Een echte must see als je in New York bent dus!
Jaarlijkse Ledenvergadering goed bezocht

Woensdag 15 november vond de jaarlijkse Ledenvergadering plaats in de Performance Factory. Er waren ongeveer 60 mensen aanwezig bij de vergadering. Op de agenda stonden enkele officiële zaken zoals het afscheid van Bob Zomerplaag van de Ledenraad en het voorstellen van het nieuwe lid van de Ledenraad in de persoon van Marie-José. Vanuit Enschede Energie… Lees meer »

 4 december 2023  |  Rens Weustink
Verkiezingen: Hoe groen zijn partijen?
De Tweede Kamerverkiezingen staan alweer voor de deur. Het campagnereces is begonnen. Dat wil zeggen dat je nu meer en meer van alle partijen gaat zien en horen. Politici en bestuurders zitten aan talkshowtafels, trekken het land in om campagne te voeren en proberen zoveel mogelijk mensen te overtuigen. Vanuit Enschede Energie geven we geen... Lees meer »
 2 november 2023  |  Rens Weustink
Enschede Energie bij Het Keukentafelgesprek

Vanmorgen zijn Ruud Mulder en Rens Weustink geïnterviewd voor de podcast Het Keukentafelgesprek. In eerdere seizoenen van deze podcast zijn burgemeesters, wethouders, raadsleden en andere bestuurders geïnterviewd. Nu is het de beurt aan groen leiderschap.   Groen leiderschap De nieuwe serie podcasts van Het Keukentafelgesprek gaat over groen leiderschap. Dit leiderschap vind je op diverse… Lees meer »

 20 oktober 2023  |  Rens Weustink
Meld je aan voor de Natuurwerkdag

Op zaterdag 4 november is het de landelijke natuurwerkdag. Van 12:00 tot 16:30 uur kan je ons helpen met het groenonderhoud op Zonnepark De Elsmoat. Een uniek, groen en coöperatief zonnepark net ten zuid-oosten van Enschede. Meld je aan om te helpen via de website van de natuurwerkdag Op dit zonnepark zijn 2 grote houtwallen… Lees meer »

 11 oktober 2023  |  Rens Weustink
Geslaagde Open Energiedag bij Zonnepark De Elsmoat

Op zaterdag 16 september was Zonnepark De Elsmoat toegankelijk voor het publiek tijdens de Open Energiedag 2023. Er kwamen tussen 13:00 en 17:00 uur zo’n 200 mensen een kijkje nemen op dit groene en coöperatieve zonnepark. Foto: Dennis Moekotte, Moekotte Media Creative Agency Tijdens de rondleiding werden verschillende vragen gesteld en beantwoord door projectmedewerkers van… Lees meer »

 20 september 2023  |  Rens Weustink
Kom kijken bij ons coöperatieve zonnepark!

Tijdens de landelijke Open Energiedag 2023 houden wij een open dag bij ons gloednieuwe Zonnepark De Elsmoat. Dit zonnepark is bijzonder door de coöperatieve aanpak en de grote aandacht voor de landschappelijke inpassing in de omgeving. Ben je nog geen lid van Enschede Energie? Kijk ook eens op onze Doe mee pagina om te zien… Lees meer »

 19 augustus 2023  |  Rens Weustink

OP DE HOOGTE BLIJVEN
VAN DE DUURZAME ONTWIKKELINGEN IN ENSCHEDE?

Schijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Hiermee blijf je op de hoogte van onze activiteiten, onze komende projecten en
andere duurzame ontwikkelingen in Enschede.