In Enschede-Zuidoost starten we met een nieuw zonnedak-project! Bij Coöperatie Enschede Energie (CEE) kun je vanaf nu inschrijven voor certificaten en stroom afnemen voor een nieuw zonnedak in Enschede. Bij Pipers realiseren we samen met ECBE (Energie Coöperatie Buitengebied Enschede) een nieuw postcoderoosproject, waar leden aan kunnen deelnemen en van kunnen profiteren.

Deelnemers die in de omgeving wonen van een collectief zonnedak profiteren van de teruggave van de energiebelasting. Dit is zonder dat de zonnepanelen op het eigen dak liggen. Als je lid van de coöperatie wordt en in de buurt woont van dit zonnedak, ontvang je een aantrekkelijk voordeel op je energierekening: 4 cent korting per kWh. Dat is voor de meeste huishoudens meer dan € 100,- per jaar, en dat 15 jaar lang.

Ook is het mogelijk financieel te participeren met certificaten in dit project en zo te profiteren van een aantrekkelijke rente van 5%. Meer daarover onderaan deze pagina.

Update 20-06: Dat ging heel snel! Inmiddels is er ingeschreven op alle 240 certificaten. Dit betekent dat er bij een nieuw project weer ingeschreven kan worden met certificaten. Houd de nieuwsbrief en website in de gaten voor volgende projecten waar aan je kunt deelnemen.

Het is ook mogelijk een mail te sturen naar info@enschede-energie.nl met de mededeling dat je graag in toekomstige projecten mee wil doen met certificaten. We zetten je vervolgens op een ‘wachtlijst’ en benaderen je als eerste wanneer een nieuw project wordt opgestart.

Een gedeelte van het zonnedak Pipers 1 met hond Spike

 

Het zonnepaneelproject

In 2018 heeft Enschede Energie samen met Jan en Sjoerd Pipers al een zonnedak van 498 zonnepanelen gerealiseerd. Dit was toen voor de coöperatie het tweede zonnepaneelproject dat gerealiseerd werd. De stroom afkomstig van 498 zonnepanelen van dit project wordt geleverd aan de varkensboerderij. Sinds het opleveren van dit project wordt ongeveer de helft van het stroomverbruik door boer Pipers zelf opgewekt.

“Waarom heb je niet alle daken belegd met zonnepanelen?” kreeg Jan Pipers zo af en toe te horen. De reden daarvoor was dat de overgebleven daken asbestbedekking had. Op een asbestdak kunnen en mogen geen zonnepanelen gelegd worden. Het afgelopen jaar hebben vader en zoon Pipers samen met Stawel (Stichting voor Duurzame Plattelandsontwikkeling Enschede) onderzocht welke mogelijkheden er zijn om deze daken asbestvrij te maken en zo ook een toekomst bestendig bedrijf te krijgen. In augustus is het dan zover: het asbestdak wordt gesaneerd en in de plaats daarvan komt nieuwe dakbedekking.

Er kunnen vervolgens dan 250 zonnepanelen gelegd worden, waarbij we lokaal en duurzaam stroom opwekken voor Enschede. Deze panelen leveren een gemiddelde stroomopbrengst op van 82.000 kWh per jaar (gelijk aan het stroomverbruik van zo’n 25 huishoudens). We streven dit project op 1 november 2020 op te leveren. Vanaf dat moment kunnen deelnemers profiteren als postcoderoosdeelnemer.

 

Hoe kan ik meedoen met dit project?

Elk lid van Coöperatie Enschede Energie kan meedoen met het nieuwe Pipers-project en wel op twee verschillende manieren:

– Stroom afnemen voor een gunstig tarief (tot 4 cent korting per kWh) als deelnemer in de postcoderoos.

– Als investeerder in dit nieuwe project. Leden kunnen aangeven te participeren met een financiële deelname. Zo draag je bij aan het duurzamer maken van onze gemeente en ontvang je 15 jaar lang een aantrekkelijk rendement van 5%. Je kunt al vanaf € 100,- meedoen door certificaten te kopen.

 

Hoe kan ik profiteren als ik stroom afneem van dit project?

Op onze Postcoderoos-pagina vind je meer informatie over hoe de regeling werkt. Het is mogelijk om je in te schrijven als stroomafnemer van dit project als je in het postcodegebied Zuidoost woont (postcodes: 7511, 7512, 7532, 7533, 7534, 7535, 7541 en 7542). Door deelname profiteer je op je energierekening met een voordeel van 4 cent per kWh wanneer je stroom afneemt van Enschede Energie | om. Besluit je bij een andere leverancier dan Enschede Energie | om te blijven, dan is dit voordeel niet 4 maar 3 cent per kWh vanwege extra administratiekosten.

Er is een aanmeldformulier online gezet, waarbij je de deelname kenbaar kunt maken. Zie hiervoor deze pagina en volg de instructies op. Na ontvangst van het formulier krijg je een bevestiging van de inschrijving opgestuurd. Vervolgens word je geïnformeerd over de voortgang van het project en zal ook een ledenovereenkomst van de postcoderooscoöperatie opgestuurd worden.

 

Hoe kan ik investeren in dit project?

Leden van Enschede Energie kunnen ook deelnemen aan dit project door in te schrijven op certificaten en hiermee een rente van 5% ontvangen. Naast stroomafnemers hebben we ook participanten nodig voor dit project om zo de gehele financiering mogelijk te maken. De investering is éénmalig. Daarvan wordt het project gefinancierd inclusief de jaarlijks terugkerende kosten voor onderhoud en verzekering.

Enschede Energie stelt voor dit projecten 240 certificaten beschikbaar aan haar leden. Elk certificaat heeft een nominale waarde van € 100,-. De looptijd van het project bedraagt maximaal 15 jaar. Gedurende deze periode wordt jaarlijks 5% rente uitgekeerd. Vanaf het vierde jaar wordt naast deze rente ook de inleg in jaarlijks gelijke delen terugbetaald. Leden kunnen investeren vanaf 1 certificaat tot een maximum van 50 certificaten.

Bij deelname in het Pipers 2-project, bijvoorbeeld met 20 certificaten (totale waarde 2.000 euro), ziet de verwachte ontwikkeling van je deelname er als volgt uit:

 

Een uitgebreide informatiebrochure en een certificatenreglement is beschikbaar voor dit project. Er is tevens een informatiedocument in het format van de AFM beschikbaar. Zie hieronder de links om deze documenten te downloaden.

Link 1: Informatiebrochure Pipers 2
Link 2: Certificatenreglement
Link 3: Informatiedocument AFM

Je kunt als lid van Enschede Energie inschrijven voor certificaten door het onderstaande invulformulier in te vullen.

Eén certificaat heeft een waarde van € 100,- / Het aantal maximaal te reserveren certificaten per projectdeelnemer is 50.

Update 20-06: Dat ging heel snel! Inmiddels is er ingeschreven op alle 240 certificaten. Dit betekent dat er bij een nieuw project weer ingeschreven kan worden met certificaten. Houd de nieuwsbrief en website in de gaten voor volgende projecten waar aan je kunt deelnemen.

Het is ook mogelijk een mail te sturen naar info@enschede-energie.nl met de mededeling dat je graag in toekomstige projecten mee wil doen met certificaten. We zetten je vervolgens op een ‘wachtlijst’ en benaderen je als eerste wanneer een nieuw project wordt opgestart.

 

Wil je meer informatie over deelname in het project Pipers 2, neem dan contact op via e-mailadres: info@enschede-energie.nl