In Enschede-Zuidoost zijn we in het najaar van 2020 gestart met een nieuw zonnedak-project bij boer Pipers!

Een gedeelte van het zonnedak Pipers 1 met hond Spike

 

Het zonnepaneelproject

In 2018 heeft Enschede Energie samen met Jan en Sjoerd Pipers al een zonnedak van 498 zonnepanelen gerealiseerd. Dit was toen voor de coöperatie het tweede zonnepaneelproject dat gerealiseerd werd. De stroom afkomstig van 498 zonnepanelen van dit project wordt geleverd aan de varkensboerderij. Sinds het opleveren van dit project wordt ongeveer de helft van het stroomverbruik door boer Pipers zelf opgewekt.

“Waarom heb je niet alle daken belegd met zonnepanelen?” kreeg Jan Pipers zo af en toe te horen. De reden daarvoor was dat de overgebleven daken asbestbedekking had. Op een asbestdak kunnen en mogen geen zonnepanelen gelegd worden. Het afgelopen jaar hebben vader en zoon Pipers samen met Stawel (Stichting voor Duurzame Plattelandsontwikkeling Enschede) onderzocht welke mogelijkheden er zijn om deze daken asbestvrij te maken en zo ook een toekomst bestendig bedrijf te krijgen. In augustus is het dan zover: het asbestdak wordt gesaneerd en in de plaats daarvan komt nieuwe dakbedekking.

Naast het bestaande zonnedak zijn er nog 227 zonnepanelen extra gelegd op de daken van Pipers. Deze leveren zo’n 74.000 duurzaam geproduceerde kilowattuur op. Deze wordt sinds 1 november lokaal afgenomen door 23 huishoudens die in de buurt wonen van dit collectieve zonnedak. Zij profiteren daarbij van de Regeling Verlaagd Tarief.

Profiteer als deelnemer

Doe mee aan dit project als deelnemer en profiteer 15 jaar lang van 4 cent korting per kWh (gemiddeld meer dan 100 euro per jaar).