Vind je duurzame camping en verklein je footprint

De zomervakantie staat op het punt van beginnen. Niet iedereen gaat in de zomervakantie op reis, maar degenen die dat wel doen reizen en overnachten op allerlei manieren. Elke reisbeweging of overnachting heeft natuurlijk een footprint. Wil je jouw footprint voor je verblijf zo klein mogelijk maken? Dan is een eco camping of andere vorm van duurzaam kamperen aan te raden. Je kan het zo basic of luxe maken als je zelf wil.

Campings zijn op allerlei manieren bezig met verduurzamen. Waar de ene camping doet aan water- en energiebesparing of zelfs waterrycycling in de sanitair gebouwen is er op de andere camping sprake van ecologisch verantwoorde manieren van groenonderhoud.

Ben je geïnteresseerd in eco kamperen en zoek je een fijne, duurzame camping? Neem dan eens een kijkje op één van de volgende websites waar duurzame campings te vinden zijn.

1. Green Campings: Deze website biedt een uitgebreid overzicht van duurzame campings in Europa. Ze richten zich op campings die milieuvriendelijke praktijken toepassen en een natuurlijke omgeving behouden.
Website: greencampings.nl

2. Greener Camping Club: Deze club biedt toegang tot een netwerk van milieuvriendelijke campings in het Verenigd Koninkrijk. De campings voldoen aan strikte duurzaamheidscriteria.

Website: greenercamping.org

3. EcoCampings: Een platform dat eco-gecertificeerde campings in heel Europa verzamelt. Ze hebben een focus op campings die voldoen aan duurzame en milieuvriendelijke normen.

Website: ecocamping.net

4. Camping.info: Dit is een grote campingzoekmachine die ook een filteroptie heeft voor milieuvriendelijke campings. Hiermee kun je eenvoudig eco-campings vinden in de gewenste regio.

Website: camping.info

5. Cool Camping: Deze website biedt een selectie van bijzondere campings, waaronder een aantal eco-vriendelijke opties. Ze hebben campings in verschillende landen in Europa.

Website: coolcamping.com

6. Glamping Hub: Hoewel voornamelijk gericht op glamping, heeft deze website een selectie van duurzame glampinglocaties die vaak ecologische en milieuvriendelijke praktijken toepassen.

Website: glampinghub.com

Hoe werken campings aan duurzaam kamperen?
Campings kunnen op verschillende manieren duurzaam opereren en zo hun impact op het milieu minimaliseren. We bekeken verschillende thema’s waarop campings hun bedrijfsvoering verduurzamen:

Energiebeheer

  1. Zonne-energie: Veel duurzame campings installeren zonnepanelen om elektriciteit op te wekken voor verlichting, verwarmingssystemen en andere voorzieningen.
  2. Windenergie: Sommige campings maken gebruik van kleine windturbines om duurzame energie te genereren.
  3. Energie-efficiënte verlichting: Gebruik van LED-verlichting en andere energiezuinige apparaten helpt het energieverbruik te verminderen.

Waterbeheer

  1. Waterbesparende apparaten: Installatie van waterbesparende douches, toiletten en kranen helpt het waterverbruik te verminderen.
  2. Regenwateropvang: Het opvangen en hergebruiken van regenwater voor irrigatie en andere doeleinden.
  3. Grijswaterrecycling: Gebruik van geavanceerde systemen om water uit douches en wastafels te zuiveren en te hergebruiken voor toiletten en irrigatie.

Afvalbeheer

  1. Recycling: Campings plaatsen recyclingbakken voor papier, plastic, glas en metaal en moedigen gasten aan om hun afval te scheiden.
  2. Compostering: Veel eco-campings hebben composteerfaciliteiten voor organisch afval zoals voedselresten en tuinafval.
  3. Minimaliseren van wegwerpplastic: Het vermijden van wegwerpproducten en het aanbieden van herbruikbare alternatieven.

Bouw en Inrichting

  1. Gebruik van duurzame materialen: Bouw van faciliteiten met milieuvriendelijke materialen zoals gerecycled hout, bamboe en andere duurzame bronnen.
  2. Natuurlijke isolatie: Gebruik van natuurlijke isolatiematerialen zoals schapenwol of cellulose om energie te besparen.

Behoud en Natuurbeheer

  1. Inheemse beplanting: Aanplanten van lokale flora om de biodiversiteit te bevorderen en water te besparen.
  2. Wildlife-vriendelijke maatregelen: Creëren van habitats voor lokale dieren, zoals vogelhuisjes, insectenhotels en vijvers.
  3. Bescherming van natuurlijke bronnen: Minimaliseren van verstoring van het landschap en het behoud van natuurlijke waterbronnen en bossen.

Educatie en Gemeenschapsbetrokkenheid

  1. Milieu-educatieprogramma’s: Aanbieden van workshops en activiteiten om gasten bewust te maken van milieuvraagstukken en duurzame praktijken.
  2. Lokale samenwerking: Samenwerken met lokale boeren, ambachtslieden en bedrijven om de lokale economie te ondersteunen en de ecologische voetafdruk te verkleinen.
  3. Vrijwilligersinitiatieven: Organiseren van vrijwilligersprojecten zoals opruimacties, aanplanting van bomen en onderhoud van wandelpaden.

Vervoer en Mobiliteit

  1. Fietsverhuur: Aanbieden van fietsen als een duurzaam vervoermiddel voor gasten om de omgeving te verkennen.
  2. Openbaar vervoer: Samenwerken met lokale vervoersbedrijven om openbaar vervoer naar de camping te promoten en te faciliteren.
  3. Elektrische voertuigen: Installatie van oplaadpunten voor elektrische auto’s en gebruik van elektrische voertuigen voor intern transport.

Door deze en andere duurzame praktijken te implementeren, kunnen campings hun impact op het milieu aanzienlijk verminderen en bijdragen aan een duurzamere toerismesector.

Eerste ervaringen met de Sessy thuisbatterij

Pieter-Jan Klok schafte via de inkoopactie van Enschede Energie een Sessy thuisbatterij aan. Hij deelt hieronder zijn ervaringen: Sinds 26 augustus zijn wij de tevreden bezitters van de eerste Sessy thuisbatterij uit het gezamenlijke inkoopactie van Enschede Energie. Hierbij wat eerste ervaringen. Foto ter illustratie, niet bij Pieter-Jan Klok thuis: De installatie van een Sessy… Lees meer »

 16 september 2024  |  Rens Weustink
Kom naar de Open Energiedag 2024!

Op zaterdag 21 september is de jaarlijkse, landelijke Open Energiedag. Enschede Energie doet vanzelfsprekend weer mee. We openen dit jaar twee locaties voor het publiek. In de ochtend kan je ons kantoor en de Duurzaamheidswinkel bezoeken tussen 10:00 en 12:00 uur. In de middag kan je Zonnepark De Elsmoat bezoeken tussen 14:00 en 16:30 uur…. Lees meer »

 13 september 2024  |  Rens Weustink
Onderzoek naar flora en fauna op zonnepark De Elsmoat
Onlangs onderzochten leden van de KNNV Enschede ons Zonnepark De Elsmoat. Vier experts bekeken hoe het gesteld is met de flora en fauna op het coöperatieve zonnepark in de Zuid – Eschmarke. Onderaan dit bericht vind je een reeks foto's van gevonden soorten. 90 soorten geteld Bij het onderzoek is gebleken dat er op dat... Lees meer »
 29 augustus 2024  |  Rens Weustink
Vind je duurzame camping en verklein je footprint

De zomervakantie staat op het punt van beginnen. Niet iedereen gaat in de zomervakantie op reis, maar degenen die dat wel doen reizen en overnachten op allerlei manieren. Elke reisbeweging of overnachting heeft natuurlijk een footprint. Wil je jouw footprint voor je verblijf zo klein mogelijk maken? Dan is een eco camping of andere vorm… Lees meer »

 18 juli 2024  |  Rens Weustink
Enschede Energie zoekt Energiecoaches

De afgelopen maanden zien we steeds meer dat actieve leden zich opwerpen om samen Enschede te verduurzamen. Graag faciliteren we dat nog meer dan voorheen. Daarom  zijn wij op zoek naar 5 mensen die energiecoach willen worden! Inmiddels hebben we 2 gegadigden gevonden, maar we zijn nog op zoek. Daarom dus de oproep: Ben jij… Lees meer »

 18 juli 2024  |  Rens Weustink
Vol elektriciteitsnet: De rol van Enschede Energie

Het elektriciteitsnet piept en kraakt. In de media wordt vaak bericht over dat het elektriciteitsnet vol is, wat is er aan de hand en kunnen we er ook iets aan doen? Zo’n tien jaar geleden was het simpel: een elektriciteitscentrale wekte stroom op en via kabels boven en onder de grond werd de stroom afgeleverd… Lees meer »

 12 juni 2024  |  Rens Weustink

OP DE HOOGTE BLIJVEN
VAN DE DUURZAME ONTWIKKELINGEN IN ENSCHEDE?

Schijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Hiermee blijf je op de hoogte van onze activiteiten, onze komende projecten en
andere duurzame ontwikkelingen in Enschede.