Warm én energiezuinig de winter door? 4 tips die je eenvoudig kan toepassen

Hoe kom je warm en comfortabel de winter door zonder die enorme energierekening?

Daar gaan we je met een paar fijne tips mee helpen! Heb je zelf meer goede tips om energie te besparen zonder dat je er in comfort al te veel voor achteruit gaat? Laat het ons weten, dan kunnen we deze delen met jou en andere duurzame doeners in Enschede.

Tip 1: Nacht? Slaap lekkerder en gezonder met de verwarming op 15 graden
We beginnen met een inkoppertje: Draai de verwarming flink omlaag als je gaat slapen. 15 graden is een prima temperatuur voor de thermostaat. Heb je vloerverwarming, laat die dan op 17 graden staan. Zet je de thermostaat van de vloerverwarming onder die temperatuur, dan kost het je meer energie om ’s ochtends je huis weer op te warmen.

Je huis koelt – als het aan de normen voldoet – niet giga snel af en zo is het bij het in slaap vallen de perfecte slaaptemperatuur. Je slaapt het gezondst en best als je slaapkamer een temperatuur van tussen de 16 en 20 graden heeft. Voor de een ligt de ideale slaaptemperatuur op 16 of 17 graden en voor de andere dichter bij de 20 graden.

Hoe kom je warm én energiezuinig de winter door?

Tip 2: Overdag verwarm je jezelf het beste door iets warms te eten of drinken
Mensen warmen het best van binnenuit op. Als je watersporter bent weet je dat je bij onderkoeling beter niet onder een warme douche kan gaan staan, maar warme thee kan drinken om weer van binnenuit op temperatuur te komen. Dat werkt beter en gezonder voor je lichaam. Deze slimmigheid kan je ook gewoon overdag toepassen als je thuiswerkt of op de bank van je vrije dag geniet.

Wat is er nou lekkerder dan met een kop warme chocolademelk of thee met een koekje of andere lekkernij op de bank tv kijken?

Ook goed om tussen je werk door beweging te pakken door bewust een keer vaker de trap op en af te gaan om wat op te halen. Door beweging warmt je lichaam zichzelf ook op.

Tip 3: Gebruik de eco-stand van zoveel mogelijk van je elektrische apparaten
De eco-stand zit op meer apparaten dan je denkt! Vaak hebben je vaatwasser en je wasmachine zo’n duurzame stand, maar wist je ook dat de meeste CV ketels een eco-stand hebben? Je bespaart er gemiddeld zo’n 30% energie mee.

Andere apparaten die vaak een duurzame modus hebben zijn bijvoorbeeld stofzuigers, tv’s, ventilatiesystemen, boilers en wifi-routers. Meer tips voor energiebesparing door de eco-modus op apparaten vind je op: https://www.hier.nu/themas/huishoudelijke-apparaten/gebruik-jij-eco-stand-van-deze-12-apparaten-al

De eco-stand is natuurlijk mooi, maar nog beter is om apparaten die je wat langer niet gebruikt helemaal uit te zetten en de stekker uit het stopcontact te halen. Je bespaart daarmee nóg meer energie die je anders onnodig zou verbruiken.

Tip 4: Breng radiatorfolie aan en geniet van alle warmte die je verwarming je biedt
Wist je dat de meeste mensen onbewust de muren van hun huis verwarmen en daarmee zichzelf tekort doen? Verwarmingen verwarmen rondom. Ze hangen aan de muur en verwarmen dus ook je muur aan de achterkant van de radiator. Schaf radiatorfolie aan en zorg daarmee dat ook de warmte die aan de achterkant van je verwarming af komt ten goede komt aan jou. Stook de verwarming dus minder hoog op en verhoog met radiatorfolie het rendement van de radiator. Je bespaart er gemiddeld zo’n €50,- tot €100,- mee per jaar. Makkelijk verdiend dus en ook lekker voor je comfort.

Jaarlijkse Ledenvergadering goed bezocht

Woensdag 15 november vond de jaarlijkse Ledenvergadering plaats in de Performance Factory. Er waren ongeveer 60 mensen aanwezig bij de vergadering. Op de agenda stonden enkele officiële zaken zoals het afscheid van Bob Zomerplaag van de Ledenraad en het voorstellen van het nieuwe lid van de Ledenraad in de persoon van Marie-José. Vanuit Enschede Energie… Lees meer »

 4 december 2023  |  Rens Weustink
Verkiezingen: Hoe groen zijn partijen?
De Tweede Kamerverkiezingen staan alweer voor de deur. Het campagnereces is begonnen. Dat wil zeggen dat je nu meer en meer van alle partijen gaat zien en horen. Politici en bestuurders zitten aan talkshowtafels, trekken het land in om campagne te voeren en proberen zoveel mogelijk mensen te overtuigen. Vanuit Enschede Energie geven we geen... Lees meer »
 2 november 2023  |  Rens Weustink
Enschede Energie bij Het Keukentafelgesprek

Vanmorgen zijn Ruud Mulder en Rens Weustink geïnterviewd voor de podcast Het Keukentafelgesprek. In eerdere seizoenen van deze podcast zijn burgemeesters, wethouders, raadsleden en andere bestuurders geïnterviewd. Nu is het de beurt aan groen leiderschap.   Groen leiderschap De nieuwe serie podcasts van Het Keukentafelgesprek gaat over groen leiderschap. Dit leiderschap vind je op diverse… Lees meer »

 20 oktober 2023  |  Rens Weustink
Meld je aan voor de Natuurwerkdag

Op zaterdag 4 november is het de landelijke natuurwerkdag. Van 12:00 tot 16:30 uur kan je ons helpen met het groenonderhoud op Zonnepark De Elsmoat. Een uniek, groen en coöperatief zonnepark net ten zuid-oosten van Enschede. Meld je aan om te helpen via de website van de natuurwerkdag Op dit zonnepark zijn 2 grote houtwallen… Lees meer »

 11 oktober 2023  |  Rens Weustink
Geslaagde Open Energiedag bij Zonnepark De Elsmoat

Op zaterdag 16 september was Zonnepark De Elsmoat toegankelijk voor het publiek tijdens de Open Energiedag 2023. Er kwamen tussen 13:00 en 17:00 uur zo’n 200 mensen een kijkje nemen op dit groene en coöperatieve zonnepark. Foto: Dennis Moekotte, Moekotte Media Creative Agency Tijdens de rondleiding werden verschillende vragen gesteld en beantwoord door projectmedewerkers van… Lees meer »

 20 september 2023  |  Rens Weustink
Kom kijken bij ons coöperatieve zonnepark!

Tijdens de landelijke Open Energiedag 2023 houden wij een open dag bij ons gloednieuwe Zonnepark De Elsmoat. Dit zonnepark is bijzonder door de coöperatieve aanpak en de grote aandacht voor de landschappelijke inpassing in de omgeving. Ben je nog geen lid van Enschede Energie? Kijk ook eens op onze Doe mee pagina om te zien… Lees meer »

 19 augustus 2023  |  Rens Weustink

OP DE HOOGTE BLIJVEN
VAN DE DUURZAME ONTWIKKELINGEN IN ENSCHEDE?

Schijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Hiermee blijf je op de hoogte van onze activiteiten, onze komende projecten en
andere duurzame ontwikkelingen in Enschede.