Warm én energiezuinig de winter door? 4 tips die je eenvoudig kan toepassen

Hoe kom je warm en comfortabel de winter door zonder die enorme energierekening?

Daar gaan we je met een paar fijne tips mee helpen! Heb je zelf meer goede tips om energie te besparen zonder dat je er in comfort al te veel voor achteruit gaat? Laat het ons weten, dan kunnen we deze delen met jou en andere duurzame doeners in Enschede.

Tip 1: Nacht? Slaap lekkerder en gezonder met de verwarming op 15 graden
We beginnen met een inkoppertje: Draai de verwarming flink omlaag als je gaat slapen. 15 graden is een prima temperatuur voor de thermostaat. Heb je vloerverwarming, laat die dan op 17 graden staan. Zet je de thermostaat van de vloerverwarming onder die temperatuur, dan kost het je meer energie om ’s ochtends je huis weer op te warmen.

Je huis koelt – als het aan de normen voldoet – niet giga snel af en zo is het bij het in slaap vallen de perfecte slaaptemperatuur. Je slaapt het gezondst en best als je slaapkamer een temperatuur van tussen de 16 en 20 graden heeft. Voor de een ligt de ideale slaaptemperatuur op 16 of 17 graden en voor de andere dichter bij de 20 graden.

Hoe kom je warm én energiezuinig de winter door?

Tip 2: Overdag verwarm je jezelf het beste door iets warms te eten of drinken
Mensen warmen het best van binnenuit op. Als je watersporter bent weet je dat je bij onderkoeling beter niet onder een warme douche kan gaan staan, maar warme thee kan drinken om weer van binnenuit op temperatuur te komen. Dat werkt beter en gezonder voor je lichaam. Deze slimmigheid kan je ook gewoon overdag toepassen als je thuiswerkt of op de bank van je vrije dag geniet.

Wat is er nou lekkerder dan met een kop warme chocolademelk of thee met een koekje of andere lekkernij op de bank tv kijken?

Ook goed om tussen je werk door beweging te pakken door bewust een keer vaker de trap op en af te gaan om wat op te halen. Door beweging warmt je lichaam zichzelf ook op.

Tip 3: Gebruik de eco-stand van zoveel mogelijk van je elektrische apparaten
De eco-stand zit op meer apparaten dan je denkt! Vaak hebben je vaatwasser en je wasmachine zo’n duurzame stand, maar wist je ook dat de meeste CV ketels een eco-stand hebben? Je bespaart er gemiddeld zo’n 30% energie mee.

Andere apparaten die vaak een duurzame modus hebben zijn bijvoorbeeld stofzuigers, tv’s, ventilatiesystemen, boilers en wifi-routers. Meer tips voor energiebesparing door de eco-modus op apparaten vind je op: https://www.hier.nu/themas/huishoudelijke-apparaten/gebruik-jij-eco-stand-van-deze-12-apparaten-al

De eco-stand is natuurlijk mooi, maar nog beter is om apparaten die je wat langer niet gebruikt helemaal uit te zetten en de stekker uit het stopcontact te halen. Je bespaart daarmee nóg meer energie die je anders onnodig zou verbruiken.

Tip 4: Breng radiatorfolie aan en geniet van alle warmte die je verwarming je biedt
Wist je dat de meeste mensen onbewust de muren van hun huis verwarmen en daarmee zichzelf tekort doen? Verwarmingen verwarmen rondom. Ze hangen aan de muur en verwarmen dus ook je muur aan de achterkant van de radiator. Schaf radiatorfolie aan en zorg daarmee dat ook de warmte die aan de achterkant van je verwarming af komt ten goede komt aan jou. Stook de verwarming dus minder hoog op en verhoog met radiatorfolie het rendement van de radiator. Je bespaart er gemiddeld zo’n €50,- tot €100,- mee per jaar. Makkelijk verdiend dus en ook lekker voor je comfort.

Vol elektriciteitsnet: De rol van Enschede Energie

Het elektriciteitsnet piept en kraakt. In de media wordt vaak bericht over dat het elektriciteitsnet vol is, wat is er aan de hand en kunnen we er ook iets aan doen? Zo’n tien jaar geleden was het simpel: een elektriciteitscentrale wekte stroom op en via kabels boven en onder de grond werd de stroom afgeleverd… Lees meer »

 12 juni 2024  |  Rens Weustink
Inkoopactie voor Sessy Thuisbatterij

Enschede Energie en Sessy hebben de handen ineengeslagen om een inkoopactie op te zetten voor de aanschaf van een thuisbatterij voor consumenten. Als consument kan je via onze inkoopactie met korting een Sessy Thuisbatterij aanschaffen. Status 20-06: De inkoopactie van de Sessy is vandaag afgesloten. In totaal zijn er 40 Sessy’s ingekocht door onze leden…. Lees meer »

 27 mei 2024  |  Rens Weustink
Tuintips Juni

Een groene tuin is het sluitstuk van een duurzaam huis. Door je tuin zo groen en gevarieerd mogelijk te maken, help je jezelf aan een minder hete en droge omgeving om heerlijk te kunnen vertoeven. Ook als het in de zomer flink warm is. Hoe kan je je tuin het best goed onderhouden? Daarvoor hebben… Lees meer »

 24 mei 2024  |  Rens Weustink
Enschede Energie gaat voor coöperatief windmolenpark op zee

Samen met vele andere energiecoöperaties en pensioenfonds ABP neemt Enschede Energie deel aan een tender voor een groot windpark op zee. De coalities met de namen ‘Onze Noordzeestroom’ (EnergieSamen, Windunie en energiecoöperaties) en ‘Noordzeker’ (Pensioenfondsen ABP en APG samen met windparkontwikkelaar SSE) slaan de handen ineen om het grootste Nederlandse windpark op zee te bouwen… Lees meer »

 26 april 2024  |  Rens Weustink
Leden aan het woord: Erik Mulder over dynamische tarieven

We kregen een reactie van een lid binnen op de longread “Dynamisch contract: voordelig én verstorend”. Deze reactie is niet een standpunt van Enschede Energie, maar een persoonlijke kijk op de situatie van Erik zelf. Hieronder het betoog van Erik Mulder: Dynamisch Tarief: Ja, graag. Dynamisch tarief creëert onbalans? Een dynamisch tarief is een uur-prijs… Lees meer »

 26 april 2024  |  Rens Weustink
Duurzaamheidscafé in Lonneker op 24 april

Op woensdag 24 april vanaf 19:30 uur organiseren we samen met STAWEL in het Dorpshuis in Lonneker een eerste Duurzaamheidscafé. Deze editie is het thema: “Toekomstgerichte, duurzame kansen voor (boeren)bedrijven”. Duurzame toekomst voor (boeren)bedrijven Fraukje Roeleveld van STAWEL zal de mogelijkheden voor boerenbedrijven schetsen voor een toekomstgericht pakket aan maatregelen. Het benutten van daken voor… Lees meer »

 20 april 2024  |  Rens Weustink

OP DE HOOGTE BLIJVEN
VAN DE DUURZAME ONTWIKKELINGEN IN ENSCHEDE?

Schijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Hiermee blijf je op de hoogte van onze activiteiten, onze komende projecten en
andere duurzame ontwikkelingen in Enschede.