Warm én energiezuinig de winter door? 4 tips die je eenvoudig kan toepassen

Hoe kom je warm en comfortabel de winter door zonder die enorme energierekening?

Daar gaan we je met een paar fijne tips mee helpen! Heb je zelf meer goede tips om energie te besparen zonder dat je er in comfort al te veel voor achteruit gaat? Laat het ons weten, dan kunnen we deze delen met jou en andere duurzame doeners in Enschede.

Tip 1: Nacht? Slaap lekkerder en gezonder met de verwarming op 15 graden
We beginnen met een inkoppertje: Draai de verwarming flink omlaag als je gaat slapen. 15 graden is een prima temperatuur voor de thermostaat. Heb je vloerverwarming, laat die dan op 17 graden staan. Zet je de thermostaat van de vloerverwarming onder die temperatuur, dan kost het je meer energie om ’s ochtends je huis weer op te warmen.

Je huis koelt – als het aan de normen voldoet – niet giga snel af en zo is het bij het in slaap vallen de perfecte slaaptemperatuur. Je slaapt het gezondst en best als je slaapkamer een temperatuur van tussen de 16 en 20 graden heeft. Voor de een ligt de ideale slaaptemperatuur op 16 of 17 graden en voor de andere dichter bij de 20 graden.

Hoe kom je warm én energiezuinig de winter door?

Tip 2: Overdag verwarm je jezelf het beste door iets warms te eten of drinken
Mensen warmen het best van binnenuit op. Als je watersporter bent weet je dat je bij onderkoeling beter niet onder een warme douche kan gaan staan, maar warme thee kan drinken om weer van binnenuit op temperatuur te komen. Dat werkt beter en gezonder voor je lichaam. Deze slimmigheid kan je ook gewoon overdag toepassen als je thuiswerkt of op de bank van je vrije dag geniet.

Wat is er nou lekkerder dan met een kop warme chocolademelk of thee met een koekje of andere lekkernij op de bank tv kijken?

Ook goed om tussen je werk door beweging te pakken door bewust een keer vaker de trap op en af te gaan om wat op te halen. Door beweging warmt je lichaam zichzelf ook op.

Tip 3: Gebruik de eco-stand van zoveel mogelijk van je elektrische apparaten
De eco-stand zit op meer apparaten dan je denkt! Vaak hebben je vaatwasser en je wasmachine zo’n duurzame stand, maar wist je ook dat de meeste CV ketels een eco-stand hebben? Je bespaart er gemiddeld zo’n 30% energie mee.

Andere apparaten die vaak een duurzame modus hebben zijn bijvoorbeeld stofzuigers, tv’s, ventilatiesystemen, boilers en wifi-routers. Meer tips voor energiebesparing door de eco-modus op apparaten vind je op: https://www.hier.nu/themas/huishoudelijke-apparaten/gebruik-jij-eco-stand-van-deze-12-apparaten-al

De eco-stand is natuurlijk mooi, maar nog beter is om apparaten die je wat langer niet gebruikt helemaal uit te zetten en de stekker uit het stopcontact te halen. Je bespaart daarmee nóg meer energie die je anders onnodig zou verbruiken.

Tip 4: Breng radiatorfolie aan en geniet van alle warmte die je verwarming je biedt
Wist je dat de meeste mensen onbewust de muren van hun huis verwarmen en daarmee zichzelf tekort doen? Verwarmingen verwarmen rondom. Ze hangen aan de muur en verwarmen dus ook je muur aan de achterkant van de radiator. Schaf radiatorfolie aan en zorg daarmee dat ook de warmte die aan de achterkant van je verwarming af komt ten goede komt aan jou. Stook de verwarming dus minder hoog op en verhoog met radiatorfolie het rendement van de radiator. Je bespaart er gemiddeld zo’n €50,- tot €100,- mee per jaar. Makkelijk verdiend dus en ook lekker voor je comfort.

Filmavond: The Biggest Little Farm + naborrel

We houden op vrijdag 21 april vanaf 19:15 uur onze eerste ledenactiviteit! Om elkaar als leden te leren kennen en samen wat leuks te doen gaan we een film kijken en daarna borrelen. We gaan bij Filmhuis Concordia aan de Oude Markt de prachtige film ‘The Biggest Little Farm’ kijken. Filmmaker John en zijn vrouw… Lees meer »

 30 maart 2023  |  Rens Weustink
Eerste jubileum voor zonnedak Twente Milieu

Vijf jaar geleden leverde Enschede Energie haar eerste zonneproject op! Zonnedak Twente Milieu werd op vrijdag 26 januari 2018 officieel geopend door een gezamenlijke druk op de rode knop. Oprichter en toenmalig voorzitter Jeroen Jansen drukte samen met wethouder Eelco Eerenberg, gedeputeerde Annemieke Traag en Twente Milieu directeur Lisette Bosch op de knop. Op de… Lees meer »

 29 maart 2023  |  Rens Weustink
Energietarieven dalen

We hebben een keer goed nieuws van de energiemarkten. Gelukkig dalen de laatste tijd de energieprijzen weer! Na een lange periode met enorm hoge prijzen, gaat het nu beter. Dit komt omdat in Europa de meeste landen hun gasopslagen nog goed gevuld hebben terwijl de winter op z’n eind loopt. Het relatief zachte winterweer en… Lees meer »

 21 maart 2023  |  Rens Weustink
Stem duurzaam. Vandaag kan jij het verschil maken.

Vandaag heb jij de kans om Enschede vooruit te helpen! Hoe? Door bij de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschapsverkiezingen op een partij te stemmen die oog heeft voor verduurzaming en de energietransitie. We geven je vanuit Enschede Energie geen stemadvies op partijniveau, maar moedigen je natuurlijk wel aan om te stemmen op partijen die onze… Lees meer »

 15 maart 2023  |  Rens Weustink
Enschede Energie en Pontus starten unieke pilot met rechtstreekse energielevering

Enschede Energie en Pontus Heattreatment starten een pilot voor de directe levering van elektriciteit. De Enschedese duurzame energiecoöperatie levert vanaf nu rechtstreeks stroom aan de op het Kennispark gevestigde heat treatment specialist Pontus. Landelijk is dit de eerste keer dat een lokale energieproducent het zogenaamde Zelfleveringsmodel+ op deze manier toepast. Pontus gebruikt bij de productie… Lees meer »

 2 maart 2023  |  Rens Weustink
Gebiedsplan Broekheurne: Enschede Energie denkt mee

Op donderdagavond 23 februari was er in Buurse bij Captain Jack een inloopbijeenkomst voor bewoners van de Broekheurne. De gebiedscommissie Broekheurne organiseerde de bijeenkomst na vragen uit de buurt over de mogelijkheden van windenergie. In het gebiedsproces zijn er plannen voor een zonnepark in de Broekheurne. Daarbij zou prima de combinatie met 1 of 2… Lees meer »

 1 maart 2023  |  Rens Weustink

OP DE HOOGTE BLIJVEN
VAN DE DUURZAME ONTWIKKELINGEN IN ENSCHEDE?

Schijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Hiermee blijf je op de hoogte van onze activiteiten, onze komende projecten en
andere duurzame ontwikkelingen in Enschede.