Warm én energiezuinig de winter door? 4 tips die je eenvoudig kan toepassen

Hoe kom je warm en comfortabel de winter door zonder die enorme energierekening?

Daar gaan we je met een paar fijne tips mee helpen! Heb je zelf meer goede tips om energie te besparen zonder dat je er in comfort al te veel voor achteruit gaat? Laat het ons weten, dan kunnen we deze delen met jou en andere duurzame doeners in Enschede.

Tip 1: Nacht? Slaap lekkerder en gezonder met de verwarming op 15 graden
We beginnen met een inkoppertje: Draai de verwarming flink omlaag als je gaat slapen. 15 graden is een prima temperatuur voor de thermostaat. Heb je vloerverwarming, laat die dan op 17 graden staan. Zet je de thermostaat van de vloerverwarming onder die temperatuur, dan kost het je meer energie om ’s ochtends je huis weer op te warmen.

Je huis koelt – als het aan de normen voldoet – niet giga snel af en zo is het bij het in slaap vallen de perfecte slaaptemperatuur. Je slaapt het gezondst en best als je slaapkamer een temperatuur van tussen de 16 en 20 graden heeft. Voor de een ligt de ideale slaaptemperatuur op 16 of 17 graden en voor de andere dichter bij de 20 graden.

Hoe kom je warm én energiezuinig de winter door?

Tip 2: Overdag verwarm je jezelf het beste door iets warms te eten of drinken
Mensen warmen het best van binnenuit op. Als je watersporter bent weet je dat je bij onderkoeling beter niet onder een warme douche kan gaan staan, maar warme thee kan drinken om weer van binnenuit op temperatuur te komen. Dat werkt beter en gezonder voor je lichaam. Deze slimmigheid kan je ook gewoon overdag toepassen als je thuiswerkt of op de bank van je vrije dag geniet.

Wat is er nou lekkerder dan met een kop warme chocolademelk of thee met een koekje of andere lekkernij op de bank tv kijken?

Ook goed om tussen je werk door beweging te pakken door bewust een keer vaker de trap op en af te gaan om wat op te halen. Door beweging warmt je lichaam zichzelf ook op.

Tip 3: Gebruik de eco-stand van zoveel mogelijk van je elektrische apparaten
De eco-stand zit op meer apparaten dan je denkt! Vaak hebben je vaatwasser en je wasmachine zo’n duurzame stand, maar wist je ook dat de meeste CV ketels een eco-stand hebben? Je bespaart er gemiddeld zo’n 30% energie mee.

Andere apparaten die vaak een duurzame modus hebben zijn bijvoorbeeld stofzuigers, tv’s, ventilatiesystemen, boilers en wifi-routers. Meer tips voor energiebesparing door de eco-modus op apparaten vind je op: https://www.hier.nu/themas/huishoudelijke-apparaten/gebruik-jij-eco-stand-van-deze-12-apparaten-al

De eco-stand is natuurlijk mooi, maar nog beter is om apparaten die je wat langer niet gebruikt helemaal uit te zetten en de stekker uit het stopcontact te halen. Je bespaart daarmee nóg meer energie die je anders onnodig zou verbruiken.

Tip 4: Breng radiatorfolie aan en geniet van alle warmte die je verwarming je biedt
Wist je dat de meeste mensen onbewust de muren van hun huis verwarmen en daarmee zichzelf tekort doen? Verwarmingen verwarmen rondom. Ze hangen aan de muur en verwarmen dus ook je muur aan de achterkant van de radiator. Schaf radiatorfolie aan en zorg daarmee dat ook de warmte die aan de achterkant van je verwarming af komt ten goede komt aan jou. Stook de verwarming dus minder hoog op en verhoog met radiatorfolie het rendement van de radiator. Je bespaart er gemiddeld zo’n €50,- tot €100,- mee per jaar. Makkelijk verdiend dus en ook lekker voor je comfort.

Kabinet verplicht vanaf 2025 zonnepanelen op grote daken

Goed nieuws! Het kabinet stelt het vanaf 2025 verplicht om zonnepanelen te leggen op grote daken met een oppervlakte vanaf 250m2. Vanaf 2025 is het verplicht om op daken van… Lees meer »

 20 mei 2022  |  Rens Weustink
Enschede Energie initiatiefnemer manifest versnelling verduurzaming Twente

Breed draagvlak voor versnelling verduurzaming in Twente Grote groep organisaties biedt manifest aan Twentse gemeenten aan Aanbieding manifest aan Louis Koopman (wethouder Haaksbergen en voorzitter Regionale Energie Strategie Twente) HAAKSBERGEN… Lees meer »

 25 maart 2022  |  Rens Weustink
Doe mee met onze nieuwe zonnedaken voorjaar 2022

Goed nieuws! De komende maanden werken we door heel Enschede aan 5 nieuwe zonnestroomprojecten op dak. We maken gebruik van de nieuwe subsidieregeling voor energiecoöperaties: SCE (subsidieregeling coöperatieve energieopwekking), ook… Lees meer »

 4 februari 2022  |  Pieter van der Woude
Warm én energiezuinig de winter door? 4 tips die je eenvoudig kan toepassen

Hoe kom je warm en comfortabel de winter door zonder die enorme energierekening? Daar gaan we je met een paar fijne tips mee helpen! Heb je zelf meer goede tips… Lees meer »

 13 januari 2022  |  Rens Weustink
Mega zonnedak op Technology Base geopend

Enschede Energie opent samen met Herstructureringsmaatschappij Overijssel mega zonnedak op Technology Base Twente Met de opening van één van de grootste zonnedaken van de provincie groeit Enschede Energie flink door…. Lees meer »

 21 december 2021  |  Rens Weustink
Natuurversterking gaat hand in hand met verduurzaming

Enschede Energie creëert stukken nieuwe natuur en legt zonneparken aan in buitengebied Lokaal zoveel mogelijk écht duurzame energie opwekken is de kerntaak van Enschede Energie. De lokale energiecoöperatie werkt graag… Lees meer »

 23 november 2021  |  Rens Weustink

OP DE HOOGTE BLIJVEN
VAN DE DUURZAME ONTWIKKELINGEN IN ENSCHEDE?

Schijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Hiermee blijf je op de hoogte van onze activiteiten, onze komende projecten en
andere duurzame ontwikkelingen in Enschede.