In Enschede-Oost hebben we in de herfst van 2020 een nieuw collectief zonnedak gerealiseerd bij ZonEx.

Deelnemers die in de omgeving wonen van een collectief zonnedak profiteren van de teruggave van de energiebelasting. Dit is zonder dat de zonnepanelen op het eigen dak liggen. Als je lid van de coöperatie wordt en in de buurt woont van dit zonnedak (postcodes 7511, 7512, 7532, 7533, 7534, 7535, 7541 en 7542), ontvang je een aantrekkelijk voordeel op je energierekening: 4 cent korting per kWh. Dat is voor de meeste huishoudens meer dan € 100,- per jaar, en dat 15 jaar lang.

Ook was het mogelijk financieel te participeren met certificaten in dit project en zo te profiteren van een aantrekkelijke rente van 5%. Meer daarover onderaan deze pagina.


De opstalovereenkomst is getekend tussen ZonEx (Eric-Jaap en Belinda van Oenen links) en Enschede Energie (Ruud Mulder rechts): we kunnen van start!

 

Het zonnepaneelproject

Bij dakeigenaar ZonEx zijn ze erg blij met de start van dit project. Dit Enschedese bedrijf levert zonweringsoplossingen aan zowel bedrijven als particulieren. Directeur Belinda van Oenen: “je kunt wel altijd met je vinger wijzen naar iemand anders, maar voor een duurzame toekomst moet je zelf verantwoordelijkheid nemen”. Het collectieve zonnedak past dan ook precies binnen de visie van ZonEx, dat zich al sterk inzet voor duurzaamheid.

Duurzaam ondernemerschap is één van de belangrijkste doelstellingen van ZonEx. Het bedrijf heeft een integrale visie op duurzaam ondernemen en draagt haar steentje bij aan de maatschappij op het gebied van milieu, direct en indirect. Hierin behouden ze de balans tussen commercie en milieubewuste bedrijfsvoering. Dit betekent o.a. geen kinderarbeid, (her)gebruik van eerlijke producten, maar ook efficiënt (her)gebruik van energie en grondstoffen. Leuk weetje: met een juist toegepaste zonwering wordt de kracht van daglicht optimaal gebruikt, verlaag je verwarmingskosten, reduceer je koellasten en beperk je het gebruik van kunstlicht.

Door het aanleggen van een aantal zonnepanelen voor eigen verbruik bespaart ZonEx sterk in het elektriciteitsverbruik in haar pand. Het dak biedt voldoende ruimte om ook door de coöperatie een collectief zonnedak te organiseren. In de herfst van 2020 heeft dit plaats gevonden en hebben we zo weer een nieuwe bijdrage geleverd aan de duurzaamheidsdoelstellingen in Enschede.

Projectinformatie

Start opwekking: November 2020
Soort panelen: 370 WP
Aantal panelen: 250 panelen
Aantal KWh: 74.400 kWh
Aantal huishoudens: ca. 25 huishoudens
Aantal certificaten: 215 á € 100,-
Soort project: PCR