
Coöperatie Enschede Energie en Energiecoöperatie Buitengebied Enschede – de samenwerkende Enschedese energiecoöperaties – hebben in maart een subsidietoewijzing ontvangen voor 23 nieuwe zonnedaken in onze gemeente. Samen zijn deze daken goed voor zo’n 10.000 zonnepanelen. Dat levert ongeveer 2,7 MWh stroomproductie op, genoeg voor zo’n 750 huishoudens. Zo dragen de jonge coöperaties samen steeds meer bij aan een duurzaam Enschede.
De meeste toekomstige zonnedaken liggen in het buitengebied. Die kwamen grotendeels voort uit het voorbereidende werk van Stawel (Stichting voor Duurzame Plattelandsontwikkeling Enschede). Het zijn daken van boerderijen maar ook van bedrijven. Bij 10 toegekende projecten kan gelijktijdig asbestsanering van het dak plaats vinden. Een dubbele bijdrage dus.
Vanaf 1 januari 2025 is in Nederland asbest op de daken verboden. De gezondheidsrisico’s van verouderde asbestdaken is de belangrijkste reden voor dit verbod. De dakeigenaar is zelf verantwoordelijk voor de verwijdering of ‘duurzame’ vervanging.
Dit verbod geldt voor iedereen, of het nu gaat om het dak van een woning, bedrijf of maatschappelijk gebouw en ongeacht de grootte of het type dak. Maar hoe pak je dit aan en wie kan je daarbij helpen? Zijn er subsidies of regelingen waar gebruik gemaakt kan worden? En hoe kunt je het dak verduurzamen door bijvoorbeeld zonnepanelen?

De Enschedese energiecoöperaties en Stawel hebben inmiddels met asbestsanering ervaring opgedaan. De eerste daken bij boeren zijn gesaneerd en er is een subsidiebeschikking ontvangen waardoor het mogelijk wordt om deze daken te beleggen met zonnepanelen.
Een uitdaging is en blijft de financiering. Waar ondernemers de kosten voor het saneren en het vernieuwen van het dak vaak wel mee kunnen nemen in het investeringsritme van hun bedrijf is dat voor particulieren en gestopte ondernemers moeilijker. Een mogelijkheid die zich nu aankondigt is een asbestfonds. Het asbestfonds moet een provinciaal fonds worden waaruit mensen een lening kunnen krijgen om de sanering van asbestdaken te financieren.
Voor meer informatie over asbestsanering en het asbestfonds neem dan contact op met G. Meutstege, consulent van Stawel (06-51372588 of info@stawel.nl)

Woensdag 15 november vond de jaarlijkse Ledenvergadering plaats in de Performance Factory. Er waren ongeveer 60 mensen aanwezig bij de vergadering. Op de agenda stonden enkele officiële zaken zoals het afscheid van Bob Zomerplaag van de Ledenraad en het voorstellen van het nieuwe lid van de Ledenraad in de persoon van Marie-José. Vanuit Enschede Energie… Lees meer »


Vanmorgen zijn Ruud Mulder en Rens Weustink geïnterviewd voor de podcast Het Keukentafelgesprek. In eerdere seizoenen van deze podcast zijn burgemeesters, wethouders, raadsleden en andere bestuurders geïnterviewd. Nu is het de beurt aan groen leiderschap. Groen leiderschap De nieuwe serie podcasts van Het Keukentafelgesprek gaat over groen leiderschap. Dit leiderschap vind je op diverse… Lees meer »

Op zaterdag 4 november is het de landelijke natuurwerkdag. Van 12:00 tot 16:30 uur kan je ons helpen met het groenonderhoud op Zonnepark De Elsmoat. Een uniek, groen en coöperatief zonnepark net ten zuid-oosten van Enschede. Meld je aan om te helpen via de website van de natuurwerkdag Op dit zonnepark zijn 2 grote houtwallen… Lees meer »

Op zaterdag 16 september was Zonnepark De Elsmoat toegankelijk voor het publiek tijdens de Open Energiedag 2023. Er kwamen tussen 13:00 en 17:00 uur zo’n 200 mensen een kijkje nemen op dit groene en coöperatieve zonnepark. Foto: Dennis Moekotte, Moekotte Media Creative Agency Tijdens de rondleiding werden verschillende vragen gesteld en beantwoord door projectmedewerkers van… Lees meer »

Tijdens de landelijke Open Energiedag 2023 houden wij een open dag bij ons gloednieuwe Zonnepark De Elsmoat. Dit zonnepark is bijzonder door de coöperatieve aanpak en de grote aandacht voor de landschappelijke inpassing in de omgeving. Ben je nog geen lid van Enschede Energie? Kijk ook eens op onze Doe mee pagina om te zien… Lees meer »