Enschede Energie geeft energiebespaartips
ENSCHEDE – Afgelopen zaterdag gaf Enschede Energie bij haar kantoor energie bespaartips voor iedereen die daar behoefte aan heeft. “Als je alles bij elkaar optelt kan je al snel zo’n €2.000 per jaar besparen op je energierekening. En dat alleen door de eenvoudige, vaak gratis maatregelen te nemen” vertelt Rens Weustink. De actie ‘Samen de winter door’ is bedoeld om mensen elkaar te laten helpen met tips en adviezen over energiebesparen.
“Er zijn steeds meer mensen die hun energierekening nauwelijks kunnen betalen of een steeds groter gedeelte van hun inkomen hieraan zien opgaan. De overheid helpt met diverse regelingen, maar voor veel mensen is dat helaas niet genoeg. Daarom hebben we met meer dan 90 energiecoöperaties in Nederland deze actie op touw gezet.” vervolgt Weustink.
Enschede Energie groeit
Verduurzamen samen met een energiecoöperatie is in. “We merken dat we steeds meer vragen krijgen van mensen over verduurzaming van hun woning, over het groen blauw tuinieren en over de mogelijkheden om met ons mee te doen in duurzame energieprojecten.” voegt projectmedewerker Roeland Camps toe.
“We hebben nu ruim 600 leden en groeien gestaag door. Dat is goed voor het draagvlak en voor het vergroten van de mogelijkheden om Enschede écht duurzamer te maken. Enschede Energie wekt nu alleen nog duurzame stroom op, maar onderzoekt de mogelijkheden om met windenergie, energiecoaches en duurzaam tuinieren aan de slag te gaan. Samen met Bewonersplatform Twekkelerveld hebben we onlangs 50 duurzaamheidsscans aan bewoners uitgedeeld. Dat is al een uiting van de verbreding van onze inzet”, besluit Weustink.
Nog meer tips
Er komt een dame binnenlopen die net nieuwe kerstverlichting heeft gekocht, wel ledverlichting natuurlijk. Bea de Groot heeft naast de tips van Enschede Energie zelf ook twee goede opties om energie te besparen. “Plant klimop tegen je woning aan, dat isoleert en geeft direct ook een mooi groen aanzicht! Klimop is dus erg handig. Het helpt je woning koel houden in de zomer, en zorgt voor een extra laagje isolering en dus warmte in de winter.” Tip twee van Bea is het gebruik van een zogenaamde hooikist: “Als je bijvoorbeeld aardappelen kookt, kan je die na 10 minuten koken van het vuur halen. Wikkel je de pan met deksel erop in een theedoek, daar omheen bubbeltjesplastic en dat wikkel je in een oud dekbed. Zo garen de aardappelen prima door, zonder dat je verder nog gas of elektriciteit verbruikt.”
Voor meer goede tips over energiebesparen kan je kijken op de website www.samendewinterdoor.nu. Op deze website staan ook de materialen die bij de actie horen.
Pieter-Jan Klok schafte via de inkoopactie van Enschede Energie een Sessy thuisbatterij aan. Hij deelt hieronder zijn ervaringen: Sinds 26 augustus zijn wij de tevreden bezitters van de eerste Sessy thuisbatterij uit het gezamenlijke inkoopactie van Enschede Energie. Hierbij wat eerste ervaringen. Foto ter illustratie, niet bij Pieter-Jan Klok thuis: De installatie van een Sessy… Lees meer »
Op zaterdag 21 september is de jaarlijkse, landelijke Open Energiedag. Enschede Energie doet vanzelfsprekend weer mee. We openen dit jaar twee locaties voor het publiek. In de ochtend kan je ons kantoor en de Duurzaamheidswinkel bezoeken tussen 10:00 en 12:00 uur. In de middag kan je Zonnepark De Elsmoat bezoeken tussen 14:00 en 16:30 uur…. Lees meer »
De zomervakantie staat op het punt van beginnen. Niet iedereen gaat in de zomervakantie op reis, maar degenen die dat wel doen reizen en overnachten op allerlei manieren. Elke reisbeweging of overnachting heeft natuurlijk een footprint. Wil je jouw footprint voor je verblijf zo klein mogelijk maken? Dan is een eco camping of andere vorm… Lees meer »
De afgelopen maanden zien we steeds meer dat actieve leden zich opwerpen om samen Enschede te verduurzamen. Graag faciliteren we dat nog meer dan voorheen. Daarom zijn wij op zoek naar 5 mensen die energiecoach willen worden! Inmiddels hebben we 2 gegadigden gevonden, maar we zijn nog op zoek. Daarom dus de oproep: Ben jij… Lees meer »
Het elektriciteitsnet piept en kraakt. In de media wordt vaak bericht over dat het elektriciteitsnet vol is, wat is er aan de hand en kunnen we er ook iets aan doen? Zo’n tien jaar geleden was het simpel: een elektriciteitscentrale wekte stroom op en via kabels boven en onder de grond werd de stroom afgeleverd… Lees meer »