Enschede Energie geeft energiebespaartips

Enschede Energie geeft energiebespaartips

ENSCHEDE – Afgelopen zaterdag gaf Enschede Energie bij haar kantoor energie bespaartips voor iedereen die daar behoefte aan heeft. “Als je alles bij elkaar optelt kan je al snel zo’n €2.000 per jaar besparen op je energierekening. En dat alleen door de eenvoudige, vaak gratis maatregelen te nemen” vertelt Rens Weustink. De actie ‘Samen de winter door’ is bedoeld om mensen elkaar te laten helpen met tips en adviezen over energiebesparen.

“Er zijn steeds meer mensen die hun energierekening nauwelijks kunnen betalen of een steeds groter gedeelte van hun inkomen hieraan zien opgaan. De overheid helpt met diverse regelingen, maar voor veel mensen is dat helaas niet genoeg. Daarom hebben we met meer dan 90 energiecoöperaties in Nederland deze actie op touw gezet.” vervolgt Weustink.


Enschede Energie groeit
Verduurzamen samen met een energiecoöperatie is in. “We merken dat we steeds meer vragen krijgen van mensen over verduurzaming van hun woning, over het groen blauw tuinieren en over de mogelijkheden om met ons mee te doen in duurzame energieprojecten.” voegt projectmedewerker Roeland Camps toe.

“We hebben nu ruim 600 leden en groeien gestaag door. Dat is goed voor het draagvlak en voor het vergroten van de mogelijkheden om Enschede écht duurzamer te maken. Enschede Energie wekt nu alleen nog duurzame stroom op, maar onderzoekt de mogelijkheden om met windenergie, energiecoaches en duurzaam tuinieren aan de slag te gaan. Samen met Bewonersplatform Twekkelerveld hebben we onlangs 50 duurzaamheidsscans aan bewoners uitgedeeld. Dat is al een uiting van de verbreding van onze inzet”, besluit Weustink.

Nog meer tips
Er komt een dame binnenlopen die net nieuwe kerstverlichting heeft gekocht, wel ledverlichting natuurlijk. Bea de Groot heeft naast de tips van Enschede Energie zelf ook twee goede opties om energie te besparen. “Plant klimop tegen je woning aan, dat isoleert en geeft direct ook een mooi groen aanzicht! Klimop is dus erg handig. Het helpt je woning koel houden in de zomer, en zorgt voor een extra laagje isolering en dus warmte in de winter.” Tip twee van Bea is het gebruik van een zogenaamde hooikist: “Als je bijvoorbeeld aardappelen kookt, kan je die na 10 minuten koken van het vuur halen. Wikkel je de pan met deksel erop in een theedoek, daar omheen bubbeltjesplastic en dat wikkel je in een oud dekbed. Zo garen de aardappelen prima door, zonder dat je verder nog gas of elektriciteit verbruikt.”

Voor meer goede tips over energiebesparen kan je kijken op de website www.samendewinterdoor.nu. Op deze website staan ook de materialen die bij de actie horen.

Filmavond: The Biggest Little Farm + naborrel

We houden op vrijdag 21 april vanaf 19:15 uur onze eerste ledenactiviteit! Om elkaar als leden te leren kennen en samen wat leuks te doen gaan we een film kijken en daarna borrelen. We gaan bij Filmhuis Concordia aan de Oude Markt de prachtige film ‘The Biggest Little Farm’ kijken. Filmmaker John en zijn vrouw… Lees meer »

 30 maart 2023  |  Rens Weustink
Eerste jubileum voor zonnedak Twente Milieu

Vijf jaar geleden leverde Enschede Energie haar eerste zonneproject op! Zonnedak Twente Milieu werd op vrijdag 26 januari 2018 officieel geopend door een gezamenlijke druk op de rode knop. Oprichter en toenmalig voorzitter Jeroen Jansen drukte samen met wethouder Eelco Eerenberg, gedeputeerde Annemieke Traag en Twente Milieu directeur Lisette Bosch op de knop. Op de… Lees meer »

 29 maart 2023  |  Rens Weustink
Energietarieven dalen

We hebben een keer goed nieuws van de energiemarkten. Gelukkig dalen de laatste tijd de energieprijzen weer! Na een lange periode met enorm hoge prijzen, gaat het nu beter. Dit komt omdat in Europa de meeste landen hun gasopslagen nog goed gevuld hebben terwijl de winter op z’n eind loopt. Het relatief zachte winterweer en… Lees meer »

 21 maart 2023  |  Rens Weustink
Stem duurzaam. Vandaag kan jij het verschil maken.

Vandaag heb jij de kans om Enschede vooruit te helpen! Hoe? Door bij de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschapsverkiezingen op een partij te stemmen die oog heeft voor verduurzaming en de energietransitie. We geven je vanuit Enschede Energie geen stemadvies op partijniveau, maar moedigen je natuurlijk wel aan om te stemmen op partijen die onze… Lees meer »

 15 maart 2023  |  Rens Weustink
Enschede Energie en Pontus starten unieke pilot met rechtstreekse energielevering

Enschede Energie en Pontus Heattreatment starten een pilot voor de directe levering van elektriciteit. De Enschedese duurzame energiecoöperatie levert vanaf nu rechtstreeks stroom aan de op het Kennispark gevestigde heat treatment specialist Pontus. Landelijk is dit de eerste keer dat een lokale energieproducent het zogenaamde Zelfleveringsmodel+ op deze manier toepast. Pontus gebruikt bij de productie… Lees meer »

 2 maart 2023  |  Rens Weustink
Gebiedsplan Broekheurne: Enschede Energie denkt mee

Op donderdagavond 23 februari was er in Buurse bij Captain Jack een inloopbijeenkomst voor bewoners van de Broekheurne. De gebiedscommissie Broekheurne organiseerde de bijeenkomst na vragen uit de buurt over de mogelijkheden van windenergie. In het gebiedsproces zijn er plannen voor een zonnepark in de Broekheurne. Daarbij zou prima de combinatie met 1 of 2… Lees meer »

 1 maart 2023  |  Rens Weustink

OP DE HOOGTE BLIJVEN
VAN DE DUURZAME ONTWIKKELINGEN IN ENSCHEDE?

Schijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Hiermee blijf je op de hoogte van onze activiteiten, onze komende projecten en
andere duurzame ontwikkelingen in Enschede.