Enschede Energie geeft energiebespaartips

Enschede Energie geeft energiebespaartips

ENSCHEDE – Afgelopen zaterdag gaf Enschede Energie bij haar kantoor energie bespaartips voor iedereen die daar behoefte aan heeft. “Als je alles bij elkaar optelt kan je al snel zo’n €2.000 per jaar besparen op je energierekening. En dat alleen door de eenvoudige, vaak gratis maatregelen te nemen” vertelt Rens Weustink. De actie ‘Samen de winter door’ is bedoeld om mensen elkaar te laten helpen met tips en adviezen over energiebesparen.

“Er zijn steeds meer mensen die hun energierekening nauwelijks kunnen betalen of een steeds groter gedeelte van hun inkomen hieraan zien opgaan. De overheid helpt met diverse regelingen, maar voor veel mensen is dat helaas niet genoeg. Daarom hebben we met meer dan 90 energiecoöperaties in Nederland deze actie op touw gezet.” vervolgt Weustink.


Enschede Energie groeit
Verduurzamen samen met een energiecoöperatie is in. “We merken dat we steeds meer vragen krijgen van mensen over verduurzaming van hun woning, over het groen blauw tuinieren en over de mogelijkheden om met ons mee te doen in duurzame energieprojecten.” voegt projectmedewerker Roeland Camps toe.

“We hebben nu ruim 600 leden en groeien gestaag door. Dat is goed voor het draagvlak en voor het vergroten van de mogelijkheden om Enschede écht duurzamer te maken. Enschede Energie wekt nu alleen nog duurzame stroom op, maar onderzoekt de mogelijkheden om met windenergie, energiecoaches en duurzaam tuinieren aan de slag te gaan. Samen met Bewonersplatform Twekkelerveld hebben we onlangs 50 duurzaamheidsscans aan bewoners uitgedeeld. Dat is al een uiting van de verbreding van onze inzet”, besluit Weustink.

Nog meer tips
Er komt een dame binnenlopen die net nieuwe kerstverlichting heeft gekocht, wel ledverlichting natuurlijk. Bea de Groot heeft naast de tips van Enschede Energie zelf ook twee goede opties om energie te besparen. “Plant klimop tegen je woning aan, dat isoleert en geeft direct ook een mooi groen aanzicht! Klimop is dus erg handig. Het helpt je woning koel houden in de zomer, en zorgt voor een extra laagje isolering en dus warmte in de winter.” Tip twee van Bea is het gebruik van een zogenaamde hooikist: “Als je bijvoorbeeld aardappelen kookt, kan je die na 10 minuten koken van het vuur halen. Wikkel je de pan met deksel erop in een theedoek, daar omheen bubbeltjesplastic en dat wikkel je in een oud dekbed. Zo garen de aardappelen prima door, zonder dat je verder nog gas of elektriciteit verbruikt.”

Voor meer goede tips over energiebesparen kan je kijken op de website www.samendewinterdoor.nu. Op deze website staan ook de materialen die bij de actie horen.

Jaarlijkse Ledenvergadering goed bezocht

Woensdag 15 november vond de jaarlijkse Ledenvergadering plaats in de Performance Factory. Er waren ongeveer 60 mensen aanwezig bij de vergadering. Op de agenda stonden enkele officiële zaken zoals het afscheid van Bob Zomerplaag van de Ledenraad en het voorstellen van het nieuwe lid van de Ledenraad in de persoon van Marie-José. Vanuit Enschede Energie… Lees meer »

 4 december 2023  |  Rens Weustink
Verkiezingen: Hoe groen zijn partijen?
De Tweede Kamerverkiezingen staan alweer voor de deur. Het campagnereces is begonnen. Dat wil zeggen dat je nu meer en meer van alle partijen gaat zien en horen. Politici en bestuurders zitten aan talkshowtafels, trekken het land in om campagne te voeren en proberen zoveel mogelijk mensen te overtuigen. Vanuit Enschede Energie geven we geen... Lees meer »
 2 november 2023  |  Rens Weustink
Enschede Energie bij Het Keukentafelgesprek

Vanmorgen zijn Ruud Mulder en Rens Weustink geïnterviewd voor de podcast Het Keukentafelgesprek. In eerdere seizoenen van deze podcast zijn burgemeesters, wethouders, raadsleden en andere bestuurders geïnterviewd. Nu is het de beurt aan groen leiderschap.   Groen leiderschap De nieuwe serie podcasts van Het Keukentafelgesprek gaat over groen leiderschap. Dit leiderschap vind je op diverse… Lees meer »

 20 oktober 2023  |  Rens Weustink
Meld je aan voor de Natuurwerkdag

Op zaterdag 4 november is het de landelijke natuurwerkdag. Van 12:00 tot 16:30 uur kan je ons helpen met het groenonderhoud op Zonnepark De Elsmoat. Een uniek, groen en coöperatief zonnepark net ten zuid-oosten van Enschede. Meld je aan om te helpen via de website van de natuurwerkdag Op dit zonnepark zijn 2 grote houtwallen… Lees meer »

 11 oktober 2023  |  Rens Weustink
Geslaagde Open Energiedag bij Zonnepark De Elsmoat

Op zaterdag 16 september was Zonnepark De Elsmoat toegankelijk voor het publiek tijdens de Open Energiedag 2023. Er kwamen tussen 13:00 en 17:00 uur zo’n 200 mensen een kijkje nemen op dit groene en coöperatieve zonnepark. Foto: Dennis Moekotte, Moekotte Media Creative Agency Tijdens de rondleiding werden verschillende vragen gesteld en beantwoord door projectmedewerkers van… Lees meer »

 20 september 2023  |  Rens Weustink
Kom kijken bij ons coöperatieve zonnepark!

Tijdens de landelijke Open Energiedag 2023 houden wij een open dag bij ons gloednieuwe Zonnepark De Elsmoat. Dit zonnepark is bijzonder door de coöperatieve aanpak en de grote aandacht voor de landschappelijke inpassing in de omgeving. Ben je nog geen lid van Enschede Energie? Kijk ook eens op onze Doe mee pagina om te zien… Lees meer »

 19 augustus 2023  |  Rens Weustink

OP DE HOOGTE BLIJVEN
VAN DE DUURZAME ONTWIKKELINGEN IN ENSCHEDE?

Schijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Hiermee blijf je op de hoogte van onze activiteiten, onze komende projecten en
andere duurzame ontwikkelingen in Enschede.