Enschede Energie landelijk koploper bij leggen van zonnepanelen op daken

Enschede Energie was in 2022 de meest succesvolle energiecoöperatie als het gaat om  het realiseren van collectieve zonneprojecten op dak. Dat bleek op dinsdag 14 februari bij de presentatie van de jaarlijkse Lokale Energiemonitor van Klimaatstichting HIER. Enschede Energie heeft nu maar liefst 26 zonnedaken in bezit die sinds 2016 zijn aangelegd. Ook voor wat betreft het totaal aantal zonnedaken is Enschede Energie de landelijke nummer 1 energiecoöperatie.


Er zijn op dit moment drie zonneparken in aanbouw en er staan voor dit jaar nog eens vijf zonnedaken op de planning. Daarnaast zijn de eerste stappen in de omvorming tot duurzaamheidscoöperatie gezet. “We gaan dit jaar ledenactiviteiten organiseren om elkaar te leren kennen, tips uit te wisselen en ook écht een gezellige vereniging te worden. De activiteiten zullen breder zijn dan alleen rondom het thema duurzame energie opwekken” aldus Rens Weustink die verantwoordelijk is voor de marketing- en ledenactiviteiten.

Grote ledengroei in 2022
Het ledental van de Enschedese coöperatie is gestegen van 500 begin 2022 naar 700 leden op dit moment. Afgelopen januari kwamen er alleen al 50 leden bij.

Voorzitter Louis Koopman over de populariteit van energiecoöperaties: “We zien een grote aanwas van leden. Mensen zijn op zoek naar manieren om duurzamer te wonen en leven. En dat de lokale opwek van duurzame energie daar goed bij past is duidelijk. Inwoners werken als lid van Enschede Energie samen aan het zo duurzaam mogelijk opwekken van stroom door middel van een gezamenlijke investering in grote energieprojecten binnen de gemeente Enschede.

Dat kan een kleine investering van eenmalig €50,- zijn, maar ook een wat grotere investering vanaf €100,- tot enkele duizenden euro’s. We vinden het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om mee te doen aan verduurzaming. Daarom zijn we een coöperatie. Als lid bepaal je mede het beleid en pluk je de vruchten. De winsten die we maken met de opwek van stroom, verdelen we dus zoveel mogelijk onder onze leden. Alleen samen kunnen we écht duurzamer leven, wonen en werken.”

Extraatje voor afnemers energie
Koopman besluit: “Enschede Energie heeft afgelopen jaar een hogere financiële opbrengst gehad uit de stroomopwek. Daarom hebben we in januari de mensen die bij ons stroom en/of gas afnamen een extraatje van €50,- kunnen uitkeren. Dat is nou iets wat een andere doorsnee energieleverancier niet doet. Met onze partner OM | Nieuwe Energie proberen we daarnaast de prijzen voor energiecontracten zo betaalbaar mogelijk te houden. Dit kan omdat we geen gebruik maken van opwek met fossiele bronnen en omdat we een kleine, sterke organisatie hebben zonder hoge kosten voor huisvesting, reclames en andere randzaken. Ook hebben we geen winstoogmerk, maar een maatschappelijke doelstelling. Namelijk het zo duurzaam mogelijk maken van Enschede. Hoe meer leden en energieafnemers we hebben, hoe betaalbaarder en duurzamer we onze energie kunnen maken”.

Filmavond: The Biggest Little Farm + naborrel

We houden op vrijdag 21 april vanaf 19:15 uur onze eerste ledenactiviteit! Om elkaar als leden te leren kennen en samen wat leuks te doen gaan we een film kijken en daarna borrelen. We gaan bij Filmhuis Concordia aan de Oude Markt de prachtige film ‘The Biggest Little Farm’ kijken. Filmmaker John en zijn vrouw… Lees meer »

 30 maart 2023  |  Rens Weustink
Eerste jubileum voor zonnedak Twente Milieu

Vijf jaar geleden leverde Enschede Energie haar eerste zonneproject op! Zonnedak Twente Milieu werd op vrijdag 26 januari 2018 officieel geopend door een gezamenlijke druk op de rode knop. Oprichter en toenmalig voorzitter Jeroen Jansen drukte samen met wethouder Eelco Eerenberg, gedeputeerde Annemieke Traag en Twente Milieu directeur Lisette Bosch op de knop. Op de… Lees meer »

 29 maart 2023  |  Rens Weustink
Energietarieven dalen

We hebben een keer goed nieuws van de energiemarkten. Gelukkig dalen de laatste tijd de energieprijzen weer! Na een lange periode met enorm hoge prijzen, gaat het nu beter. Dit komt omdat in Europa de meeste landen hun gasopslagen nog goed gevuld hebben terwijl de winter op z’n eind loopt. Het relatief zachte winterweer en… Lees meer »

 21 maart 2023  |  Rens Weustink
Stem duurzaam. Vandaag kan jij het verschil maken.

Vandaag heb jij de kans om Enschede vooruit te helpen! Hoe? Door bij de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschapsverkiezingen op een partij te stemmen die oog heeft voor verduurzaming en de energietransitie. We geven je vanuit Enschede Energie geen stemadvies op partijniveau, maar moedigen je natuurlijk wel aan om te stemmen op partijen die onze… Lees meer »

 15 maart 2023  |  Rens Weustink
Enschede Energie en Pontus starten unieke pilot met rechtstreekse energielevering

Enschede Energie en Pontus Heattreatment starten een pilot voor de directe levering van elektriciteit. De Enschedese duurzame energiecoöperatie levert vanaf nu rechtstreeks stroom aan de op het Kennispark gevestigde heat treatment specialist Pontus. Landelijk is dit de eerste keer dat een lokale energieproducent het zogenaamde Zelfleveringsmodel+ op deze manier toepast. Pontus gebruikt bij de productie… Lees meer »

 2 maart 2023  |  Rens Weustink
Gebiedsplan Broekheurne: Enschede Energie denkt mee

Op donderdagavond 23 februari was er in Buurse bij Captain Jack een inloopbijeenkomst voor bewoners van de Broekheurne. De gebiedscommissie Broekheurne organiseerde de bijeenkomst na vragen uit de buurt over de mogelijkheden van windenergie. In het gebiedsproces zijn er plannen voor een zonnepark in de Broekheurne. Daarbij zou prima de combinatie met 1 of 2… Lees meer »

 1 maart 2023  |  Rens Weustink

OP DE HOOGTE BLIJVEN
VAN DE DUURZAME ONTWIKKELINGEN IN ENSCHEDE?

Schijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Hiermee blijf je op de hoogte van onze activiteiten, onze komende projecten en
andere duurzame ontwikkelingen in Enschede.