Enschede Energie landelijk koploper bij leggen van zonnepanelen op daken

Enschede Energie was in 2022 de meest succesvolle energiecoöperatie als het gaat om  het realiseren van collectieve zonneprojecten op dak. Dat bleek op dinsdag 14 februari bij de presentatie van de jaarlijkse Lokale Energiemonitor van Klimaatstichting HIER. Enschede Energie heeft nu maar liefst 26 zonnedaken in bezit die sinds 2016 zijn aangelegd. Ook voor wat betreft het totaal aantal zonnedaken is Enschede Energie de landelijke nummer 1 energiecoöperatie.


Er zijn op dit moment drie zonneparken in aanbouw en er staan voor dit jaar nog eens vijf zonnedaken op de planning. Daarnaast zijn de eerste stappen in de omvorming tot duurzaamheidscoöperatie gezet. “We gaan dit jaar ledenactiviteiten organiseren om elkaar te leren kennen, tips uit te wisselen en ook écht een gezellige vereniging te worden. De activiteiten zullen breder zijn dan alleen rondom het thema duurzame energie opwekken” aldus Rens Weustink die verantwoordelijk is voor de marketing- en ledenactiviteiten.

Grote ledengroei in 2022
Het ledental van de Enschedese coöperatie is gestegen van 500 begin 2022 naar 700 leden op dit moment. Afgelopen januari kwamen er alleen al 50 leden bij.

Voorzitter Louis Koopman over de populariteit van energiecoöperaties: “We zien een grote aanwas van leden. Mensen zijn op zoek naar manieren om duurzamer te wonen en leven. En dat de lokale opwek van duurzame energie daar goed bij past is duidelijk. Inwoners werken als lid van Enschede Energie samen aan het zo duurzaam mogelijk opwekken van stroom door middel van een gezamenlijke investering in grote energieprojecten binnen de gemeente Enschede.

Dat kan een kleine investering van eenmalig €50,- zijn, maar ook een wat grotere investering vanaf €100,- tot enkele duizenden euro’s. We vinden het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om mee te doen aan verduurzaming. Daarom zijn we een coöperatie. Als lid bepaal je mede het beleid en pluk je de vruchten. De winsten die we maken met de opwek van stroom, verdelen we dus zoveel mogelijk onder onze leden. Alleen samen kunnen we écht duurzamer leven, wonen en werken.”

Extraatje voor afnemers energie
Koopman besluit: “Enschede Energie heeft afgelopen jaar een hogere financiële opbrengst gehad uit de stroomopwek. Daarom hebben we in januari de mensen die bij ons stroom en/of gas afnamen een extraatje van €50,- kunnen uitkeren. Dat is nou iets wat een andere doorsnee energieleverancier niet doet. Met onze partner OM | Nieuwe Energie proberen we daarnaast de prijzen voor energiecontracten zo betaalbaar mogelijk te houden. Dit kan omdat we geen gebruik maken van opwek met fossiele bronnen en omdat we een kleine, sterke organisatie hebben zonder hoge kosten voor huisvesting, reclames en andere randzaken. Ook hebben we geen winstoogmerk, maar een maatschappelijke doelstelling. Namelijk het zo duurzaam mogelijk maken van Enschede. Hoe meer leden en energieafnemers we hebben, hoe betaalbaarder en duurzamer we onze energie kunnen maken”.

Dynamisch contract: Voordelig én verstorend

Het dynamisch energiecontract. Een contract waarbij je geen vaste energieprijzen meer hebt, maar meelift op de dagelijkse veranderingen in de energiemarkt. Weliswaar met een dag vertraging, maar toch. Dit type contract is steeds populairder geworden de laatste jaren. Niet zo gek als je bedenkt dat het flink kan schelen in de portemonnee als je op… Lees meer »

 23 februari 2024  |  Rens Weustink
Visie op verduurzamen: interview met een lid

Interview met een lid van Enschede Energie  Aangenaam, kan je meer over jezelf vertellen? Mijn naam is Sam van Gentevoort en ik ben 37 jaar. Ik heb gestudeerd in Enschede en woon er samen met Marjolijn. Lauren en Silvijn zijn onze kinderen van 6 en 8. Wat mij aanspreekt aan Enschede is dat je bijna… Lees meer »

 14 februari 2024  |  Rens Weustink
Natuurwerkdag bij De Elsmoat

Zonnepark De Elsmoat is weer toe aan een stukje onderhoud. Bij de natuurwerkdag vorig najaar is het grootste deel van het onderhoud gedaan. Er bleef nog een stukje houtwal over om te snoeien. Dat gaan we doen op zaterdag 9 maart van 09:00 tot 12:30 uur. Help je mee? Op deze natuurwerkdag gaan we verder… Lees meer »

 30 januari 2024  |  Rens Weustink
Goede start voor Expertisegroep Meten = Weten

Vanavond bespraken we met zo’n 20 enthousiaste leden hoe we meer inzicht kunnen krijgen in ons energieverbruik. Door samen te meten weten we beter hoe we energiezuiniger kunnen leven. Deze startbijeenkomst was er om kennis te maken, de eerste tips uit te wisselen en enkele doelen te stellen voor de expertisegroep. Wil jij je ook… Lees meer »

 9 januari 2024  |  Rens Weustink
Enschede Energie in podcast

Zoals eerder aangekondigd is er een aflevering van Podcast Het Keukentafelgesprek opgenomen met Ruud Mulder en Rens Weustink van Enschede Energie. Ondertussen is de aflevering gemonteerd en gepubliceerd.  Je kan de podcast beluisteren via je favoriete podcastplatform. (Google Podcasts, Spotify, Apple Podcasts) Het Keukentafelgesprek is ook te beluisteren via de website www.hetkeukentafelgesprek.nl. In het gesprek… Lees meer »

 21 december 2023  |  Rens Weustink
Geslaagde informatieavond bij Lumen

Maandagavond 18 december organiseerde Enschede Energie in Wijkcentrum Lumen een informatieavond over het verduurzamen van je eigen huis. Er was een goede opkomst en tijdens de avond werden allerlei relevante vragen gesteld. In de presentatie die tijdens deze avond gegeven is, vind je enkele handige tips en doorverwijzingen. Bekijk de presentatie hier terug. Het Enschedese… Lees meer »

 19 december 2023  |  Rens Weustink

OP DE HOOGTE BLIJVEN
VAN DE DUURZAME ONTWIKKELINGEN IN ENSCHEDE?

Schijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Hiermee blijf je op de hoogte van onze activiteiten, onze komende projecten en
andere duurzame ontwikkelingen in Enschede.