Gebiedsplan Broekheurne: Enschede Energie denkt mee

Op donderdagavond 23 februari was er in Buurse bij Captain Jack een inloopbijeenkomst voor bewoners van de Broekheurne. De gebiedscommissie Broekheurne organiseerde de bijeenkomst na vragen uit de buurt over de mogelijkheden van windenergie.

In het gebiedsproces zijn er plannen voor een zonnepark in de Broekheurne. Daarbij zou prima de combinatie met 1 of 2 windmolens te maken zijn zodat de aansluiting op het energienetwerk optimaal benut kan worden. Tegelijkertijd wordt zo voldaan aan de duurzaamheidsopdracht voor 2050 voor dit gebied. Het is voor de gebiedscommissie belangrijk om de juiste informatie te verzamelen om een gedegen advies aan de gemeenteraad op te stellen samen met bewoners van de Broekheurne. De inloopavond voorzag in de behoefte aan meer inzichten over windenergie.

Vier tafels met informatie
Bewoners konden bij vier tafels vragen stellen en informatie krijgen over alle aspecten van windenergie in het gebied. Enschede Energie bemande een tafel die gericht was op het lokaal eigendom en de coöperatieve manier van realiseren en exploiteren van windmolens. De Windunie bemande een tafel met informatie over alle technische aspecten van een windmolen zoals de slagschaduw en het geluid wat een windmolen produceert. De gebiedscommissie bemande een tafel met informatie over het gebiedsproces en het bij het gebiedsproces aangesloten consultancybureau bemande een tafel die mensen informeerde over de landschappelijke inpassing.

Enschede Energie zet in op 100% lokaal eigendom
Voorzitter Louis Koopman over de inzet van Enschede Energie:
“Enschede Energie is voor 100% lokaal eigendom als het op duurzame energie aankomt. We willen dat bewoners van Enschede zelf mede-eigenaar zijn van opwekinstallaties zoals zonnepanelen en in de toekomst mogelijk ook windmolens. Windenergie kan een goede aanvulling zijn op de zonne-energie die we al opwekken. We leggen contact met geïnteresseerde grondeigenaren om hen te informeren over de mogelijkheden tot samenwerking en wachten de besluitvorming van het gebiedsproces en de gemeente af voordat we definitieve stappen zetten. Uiteraard betrekken we altijd omwonenden bij onze plannen. We zijn en blijven een coöperatie van en voor Enschedeërs.”

Vol elektriciteitsnet: De rol van Enschede Energie

Het elektriciteitsnet piept en kraakt. In de media wordt vaak bericht over dat het elektriciteitsnet vol is, wat is er aan de hand en kunnen we er ook iets aan doen? Zo’n tien jaar geleden was het simpel: een elektriciteitscentrale wekte stroom op en via kabels boven en onder de grond werd de stroom afgeleverd… Lees meer »

 12 juni 2024  |  Rens Weustink
Inkoopactie voor Sessy Thuisbatterij

Enschede Energie en Sessy hebben de handen ineengeslagen om een inkoopactie op te zetten voor de aanschaf van een thuisbatterij voor consumenten. Als consument kan je via onze inkoopactie met korting een Sessy Thuisbatterij aanschaffen. Tijdens de informatiebijeenkomst op woensdag 29 mei hebben we de aanwezigen geïnformeerd middels een presentatie. De sheets van deze presentatie… Lees meer »

 27 mei 2024  |  Rens Weustink
Tuintips Juni

Een groene tuin is het sluitstuk van een duurzaam huis. Door je tuin zo groen en gevarieerd mogelijk te maken, help je jezelf aan een minder hete en droge omgeving om heerlijk te kunnen vertoeven. Ook als het in de zomer flink warm is. Hoe kan je je tuin het best goed onderhouden? Daarvoor hebben… Lees meer »

 24 mei 2024  |  Rens Weustink
Enschede Energie gaat voor coöperatief windmolenpark op zee

Samen met vele andere energiecoöperaties en pensioenfonds ABP neemt Enschede Energie deel aan een tender voor een groot windpark op zee. De coalities met de namen ‘Onze Noordzeestroom’ (EnergieSamen, Windunie en energiecoöperaties) en ‘Noordzeker’ (Pensioenfondsen ABP en APG samen met windparkontwikkelaar SSE) slaan de handen ineen om het grootste Nederlandse windpark op zee te bouwen… Lees meer »

 26 april 2024  |  Rens Weustink
Leden aan het woord: Erik Mulder over dynamische tarieven

We kregen een reactie van een lid binnen op de longread “Dynamisch contract: voordelig én verstorend”. Deze reactie is niet een standpunt van Enschede Energie, maar een persoonlijke kijk op de situatie van Erik zelf. Hieronder het betoog van Erik Mulder: Dynamisch Tarief: Ja, graag. Dynamisch tarief creëert onbalans? Een dynamisch tarief is een uur-prijs… Lees meer »

 26 april 2024  |  Rens Weustink
Duurzaamheidscafé in Lonneker op 24 april

Op woensdag 24 april vanaf 19:30 uur organiseren we samen met STAWEL in het Dorpshuis in Lonneker een eerste Duurzaamheidscafé. Deze editie is het thema: “Toekomstgerichte, duurzame kansen voor (boeren)bedrijven”. Duurzame toekomst voor (boeren)bedrijven Fraukje Roeleveld van STAWEL zal de mogelijkheden voor boerenbedrijven schetsen voor een toekomstgericht pakket aan maatregelen. Het benutten van daken voor… Lees meer »

 20 april 2024  |  Rens Weustink

OP DE HOOGTE BLIJVEN
VAN DE DUURZAME ONTWIKKELINGEN IN ENSCHEDE?

Schijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Hiermee blijf je op de hoogte van onze activiteiten, onze komende projecten en
andere duurzame ontwikkelingen in Enschede.