Gebiedsplan Broekheurne: Enschede Energie denkt mee

Op donderdagavond 23 februari was er in Buurse bij Captain Jack een inloopbijeenkomst voor bewoners van de Broekheurne. De gebiedscommissie Broekheurne organiseerde de bijeenkomst na vragen uit de buurt over de mogelijkheden van windenergie.

In het gebiedsproces zijn er plannen voor een zonnepark in de Broekheurne. Daarbij zou prima de combinatie met 1 of 2 windmolens te maken zijn zodat de aansluiting op het energienetwerk optimaal benut kan worden. Tegelijkertijd wordt zo voldaan aan de duurzaamheidsopdracht voor 2050 voor dit gebied. Het is voor de gebiedscommissie belangrijk om de juiste informatie te verzamelen om een gedegen advies aan de gemeenteraad op te stellen samen met bewoners van de Broekheurne. De inloopavond voorzag in de behoefte aan meer inzichten over windenergie.

Vier tafels met informatie
Bewoners konden bij vier tafels vragen stellen en informatie krijgen over alle aspecten van windenergie in het gebied. Enschede Energie bemande een tafel die gericht was op het lokaal eigendom en de coöperatieve manier van realiseren en exploiteren van windmolens. De Windunie bemande een tafel met informatie over alle technische aspecten van een windmolen zoals de slagschaduw en het geluid wat een windmolen produceert. De gebiedscommissie bemande een tafel met informatie over het gebiedsproces en het bij het gebiedsproces aangesloten consultancybureau bemande een tafel die mensen informeerde over de landschappelijke inpassing.

Enschede Energie zet in op 100% lokaal eigendom
Voorzitter Louis Koopman over de inzet van Enschede Energie:
“Enschede Energie is voor 100% lokaal eigendom als het op duurzame energie aankomt. We willen dat bewoners van Enschede zelf mede-eigenaar zijn van opwekinstallaties zoals zonnepanelen en in de toekomst mogelijk ook windmolens. Windenergie kan een goede aanvulling zijn op de zonne-energie die we al opwekken. We leggen contact met geïnteresseerde grondeigenaren om hen te informeren over de mogelijkheden tot samenwerking en wachten de besluitvorming van het gebiedsproces en de gemeente af voordat we definitieve stappen zetten. Uiteraard betrekken we altijd omwonenden bij onze plannen. We zijn en blijven een coöperatie van en voor Enschedeërs.”

Jaarlijkse Ledenvergadering goed bezocht

Woensdag 15 november vond de jaarlijkse Ledenvergadering plaats in de Performance Factory. Er waren ongeveer 60 mensen aanwezig bij de vergadering. Op de agenda stonden enkele officiële zaken zoals het afscheid van Bob Zomerplaag van de Ledenraad en het voorstellen van het nieuwe lid van de Ledenraad in de persoon van Marie-José. Vanuit Enschede Energie… Lees meer »

 4 december 2023  |  Rens Weustink
Verkiezingen: Hoe groen zijn partijen?
De Tweede Kamerverkiezingen staan alweer voor de deur. Het campagnereces is begonnen. Dat wil zeggen dat je nu meer en meer van alle partijen gaat zien en horen. Politici en bestuurders zitten aan talkshowtafels, trekken het land in om campagne te voeren en proberen zoveel mogelijk mensen te overtuigen. Vanuit Enschede Energie geven we geen... Lees meer »
 2 november 2023  |  Rens Weustink
Enschede Energie bij Het Keukentafelgesprek

Vanmorgen zijn Ruud Mulder en Rens Weustink geïnterviewd voor de podcast Het Keukentafelgesprek. In eerdere seizoenen van deze podcast zijn burgemeesters, wethouders, raadsleden en andere bestuurders geïnterviewd. Nu is het de beurt aan groen leiderschap.   Groen leiderschap De nieuwe serie podcasts van Het Keukentafelgesprek gaat over groen leiderschap. Dit leiderschap vind je op diverse… Lees meer »

 20 oktober 2023  |  Rens Weustink
Meld je aan voor de Natuurwerkdag

Op zaterdag 4 november is het de landelijke natuurwerkdag. Van 12:00 tot 16:30 uur kan je ons helpen met het groenonderhoud op Zonnepark De Elsmoat. Een uniek, groen en coöperatief zonnepark net ten zuid-oosten van Enschede. Meld je aan om te helpen via de website van de natuurwerkdag Op dit zonnepark zijn 2 grote houtwallen… Lees meer »

 11 oktober 2023  |  Rens Weustink
Geslaagde Open Energiedag bij Zonnepark De Elsmoat

Op zaterdag 16 september was Zonnepark De Elsmoat toegankelijk voor het publiek tijdens de Open Energiedag 2023. Er kwamen tussen 13:00 en 17:00 uur zo’n 200 mensen een kijkje nemen op dit groene en coöperatieve zonnepark. Foto: Dennis Moekotte, Moekotte Media Creative Agency Tijdens de rondleiding werden verschillende vragen gesteld en beantwoord door projectmedewerkers van… Lees meer »

 20 september 2023  |  Rens Weustink
Kom kijken bij ons coöperatieve zonnepark!

Tijdens de landelijke Open Energiedag 2023 houden wij een open dag bij ons gloednieuwe Zonnepark De Elsmoat. Dit zonnepark is bijzonder door de coöperatieve aanpak en de grote aandacht voor de landschappelijke inpassing in de omgeving. Ben je nog geen lid van Enschede Energie? Kijk ook eens op onze Doe mee pagina om te zien… Lees meer »

 19 augustus 2023  |  Rens Weustink

OP DE HOOGTE BLIJVEN
VAN DE DUURZAME ONTWIKKELINGEN IN ENSCHEDE?

Schijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Hiermee blijf je op de hoogte van onze activiteiten, onze komende projecten en
andere duurzame ontwikkelingen in Enschede.