Gebiedsplan Broekheurne: Enschede Energie denkt mee

Op donderdagavond 23 februari was er in Buurse bij Captain Jack een inloopbijeenkomst voor bewoners van de Broekheurne. De gebiedscommissie Broekheurne organiseerde de bijeenkomst na vragen uit de buurt over de mogelijkheden van windenergie.

In het gebiedsproces zijn er plannen voor een zonnepark in de Broekheurne. Daarbij zou prima de combinatie met 1 of 2 windmolens te maken zijn zodat de aansluiting op het energienetwerk optimaal benut kan worden. Tegelijkertijd wordt zo voldaan aan de duurzaamheidsopdracht voor 2050 voor dit gebied. Het is voor de gebiedscommissie belangrijk om de juiste informatie te verzamelen om een gedegen advies aan de gemeenteraad op te stellen samen met bewoners van de Broekheurne. De inloopavond voorzag in de behoefte aan meer inzichten over windenergie.

Vier tafels met informatie
Bewoners konden bij vier tafels vragen stellen en informatie krijgen over alle aspecten van windenergie in het gebied. Enschede Energie bemande een tafel die gericht was op het lokaal eigendom en de coöperatieve manier van realiseren en exploiteren van windmolens. De Windunie bemande een tafel met informatie over alle technische aspecten van een windmolen zoals de slagschaduw en het geluid wat een windmolen produceert. De gebiedscommissie bemande een tafel met informatie over het gebiedsproces en het bij het gebiedsproces aangesloten consultancybureau bemande een tafel die mensen informeerde over de landschappelijke inpassing.

Enschede Energie zet in op 100% lokaal eigendom
Voorzitter Louis Koopman over de inzet van Enschede Energie:
“Enschede Energie is voor 100% lokaal eigendom als het op duurzame energie aankomt. We willen dat bewoners van Enschede zelf mede-eigenaar zijn van opwekinstallaties zoals zonnepanelen en in de toekomst mogelijk ook windmolens. Windenergie kan een goede aanvulling zijn op de zonne-energie die we al opwekken. We leggen contact met geïnteresseerde grondeigenaren om hen te informeren over de mogelijkheden tot samenwerking en wachten de besluitvorming van het gebiedsproces en de gemeente af voordat we definitieve stappen zetten. Uiteraard betrekken we altijd omwonenden bij onze plannen. We zijn en blijven een coöperatie van en voor Enschedeërs.”

Filmavond: The Biggest Little Farm + naborrel

We houden op vrijdag 21 april vanaf 19:15 uur onze eerste ledenactiviteit! Om elkaar als leden te leren kennen en samen wat leuks te doen gaan we een film kijken en daarna borrelen. We gaan bij Filmhuis Concordia aan de Oude Markt de prachtige film ‘The Biggest Little Farm’ kijken. Filmmaker John en zijn vrouw… Lees meer »

 30 maart 2023  |  Rens Weustink
Eerste jubileum voor zonnedak Twente Milieu

Vijf jaar geleden leverde Enschede Energie haar eerste zonneproject op! Zonnedak Twente Milieu werd op vrijdag 26 januari 2018 officieel geopend door een gezamenlijke druk op de rode knop. Oprichter en toenmalig voorzitter Jeroen Jansen drukte samen met wethouder Eelco Eerenberg, gedeputeerde Annemieke Traag en Twente Milieu directeur Lisette Bosch op de knop. Op de… Lees meer »

 29 maart 2023  |  Rens Weustink
Energietarieven dalen

We hebben een keer goed nieuws van de energiemarkten. Gelukkig dalen de laatste tijd de energieprijzen weer! Na een lange periode met enorm hoge prijzen, gaat het nu beter. Dit komt omdat in Europa de meeste landen hun gasopslagen nog goed gevuld hebben terwijl de winter op z’n eind loopt. Het relatief zachte winterweer en… Lees meer »

 21 maart 2023  |  Rens Weustink
Stem duurzaam. Vandaag kan jij het verschil maken.

Vandaag heb jij de kans om Enschede vooruit te helpen! Hoe? Door bij de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschapsverkiezingen op een partij te stemmen die oog heeft voor verduurzaming en de energietransitie. We geven je vanuit Enschede Energie geen stemadvies op partijniveau, maar moedigen je natuurlijk wel aan om te stemmen op partijen die onze… Lees meer »

 15 maart 2023  |  Rens Weustink
Enschede Energie en Pontus starten unieke pilot met rechtstreekse energielevering

Enschede Energie en Pontus Heattreatment starten een pilot voor de directe levering van elektriciteit. De Enschedese duurzame energiecoöperatie levert vanaf nu rechtstreeks stroom aan de op het Kennispark gevestigde heat treatment specialist Pontus. Landelijk is dit de eerste keer dat een lokale energieproducent het zogenaamde Zelfleveringsmodel+ op deze manier toepast. Pontus gebruikt bij de productie… Lees meer »

 2 maart 2023  |  Rens Weustink
Gebiedsplan Broekheurne: Enschede Energie denkt mee

Op donderdagavond 23 februari was er in Buurse bij Captain Jack een inloopbijeenkomst voor bewoners van de Broekheurne. De gebiedscommissie Broekheurne organiseerde de bijeenkomst na vragen uit de buurt over de mogelijkheden van windenergie. In het gebiedsproces zijn er plannen voor een zonnepark in de Broekheurne. Daarbij zou prima de combinatie met 1 of 2… Lees meer »

 1 maart 2023  |  Rens Weustink

OP DE HOOGTE BLIJVEN
VAN DE DUURZAME ONTWIKKELINGEN IN ENSCHEDE?

Schijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Hiermee blijf je op de hoogte van onze activiteiten, onze komende projecten en
andere duurzame ontwikkelingen in Enschede.