Vraag & antwoord

Wat doet Enschede Energie?

Enschede Energie is een energiecoöperatie die is opgericht in juni 2016. Wij zijn een collectief van en voor Enschedeërs die Enschede steeds een stukje duurzamer willen maken. Dit doen we bijvoorbeeld door het lokaal projecten voor zonne-energie te realiseren en door het leveren van de hiermee opgewekte Stadstroom aan de inwoners van Enschede.

Hoe kan ik lid worden van Enschede Energie?

Leuk dat je lid wilt worden van Enschede Energie! lees hier meer

Hoeveel kost een lidmaatschap bij Enschede Energie?

Om lid te worden van Enschede Energie betaal je 10 euro per jaar. Lees hier meer

Wat levert een lidmaatschap bij Enschede Energie mij op?

Als je lid wordt van Enschede Energie, levert het je het volgende op:

– Je kunt voor een eerlijke prijs duurzame stroom en gas met CO2-compensatie van Enschede Energie afnemen via onze energieleverancier OM | Nieuwe Energie.
– Je ontvangt de nieuwsbrief met daarin onder andere tips, updates en informatie over de verschillende lokale energieprojecten in Enschede.
– Je maakt deel uit van de coöperatie: je mag meebeslissen over de koers en het beleid van Enschede Energie.
– Je kunt ook investeren in zonnepaneelprojecten met een aantrekkelijk rendement.
– Je ontvangt advies over energiebesparing en duurzaamheidsmaatregelen via onze partners: Reimarkt, Twentse Energiegroep en Duurzaam Thuis Twente.

Waarom is Enschede Energie een coöperatie?

Enschede Energie is een coöperatie omdat we een burgerinitiatief zijn waarbij de leden het voor het zeggen hebben. Zij hebben het laatste woord als het gaat om investeringen en beleidsbeslissingen.

Bovendien is een coöperatie niet gericht op het maken van winst om aandeelhouders mee te betalen. We willen onze leden een echt lage prijs kunnen bieden. Wat er overblijft aan winst wordt opnieuw geïnvesteerd in sociale en duurzame projecten in Enschede.

De coöperatieve gedachte is bepalend: Enschede Energie is van, voor en door Enschedeërs.

Hoe lang is mijn lidmaatschap geldig?

Je bent lid voor een jaar. Je lidmaatschap gaat in op het moment dat je de bevestigingsmail van ons hebt ontvangen. Wil je je lidmaatschap beëindigen, dan moet je 2 maanden voor het einde van het jaar je lidmaatschap opzeggen.

Moet je uit Enschede komen om lid te worden van Enschede Energie?

Nee, dit hoeft niet per se. Iedereen in Nederland die Enschede en ons een warm hart toedraagt kan lid worden van de coöperatie en heeft daardoor alle rechten en plichten die bij het lidmaatschap horen.

Moet je uit Enschede komen om energie te kunnen afnemen?

Enschede Energie is in de eerste plaats gericht op de inwoners van Enschede. Maar ook als je ergens anders woont kun je via ons energie afnemen tegen dezelfde voorwaarden. Deze energie wordt zoveel mogelijk opgewekt in Enschede. Als wij zelf onvoldoende opwekken wordt het aangevuld met gegarandeerd duurzame energie van elders. De opwekkingstechnieken bestaan uit zon en wind. Enschede Energie garandeert zo dat er altijd energie wordt geleverd, ook als het even wat minder waait of de zon zich wat minder laat zien.

Kan ik ook lid worden van Enschede Energie zonder energie af te nemen, te leveren of te investeren?

Jazeker, je bent altijd welkom! Wil je actief bijdragen aan een duurzaam Enschede? Dan kun je ook zitting nemen in een werkgroep als vrijwilliger of als ambassadeur om anderen ook enthousiast maken voor Enschede Energie.

De Gemeente Enschede wil het aandeel duurzame energie in Enschede ook vergroten. Hoe verhoudt Enschede Energie zich tot de Gemeente Enschede?

Enschede Energie is een coöperatie die is ontstaan uit verschillende buurtinitiatieven. We opereren daarmee onafhankelijk van de Gemeente Enschede. Wel heeft Enschede Energie, net zoals de Gemeente Enschede, de ambitie om Enschede duurzaam te maken. Enschede Energie kan een belangrijke rol spelen bij het halen van de energiedoelstellingen van de Gemeente Enschede.  Daarom heeft gemeente Enschede regelmatig contact met Enschede Energie.

Ik heb zelf geen geschikt dak voor zonnepanelen. Kan ik op andere manieren bijdragen aan een duurzaam Enschede?

Als je graag stroom wilt afnemen van Enschede Energie, dan kun je afnemer worden. Je ontvangt dan stroom van zonnepanelen die ergens anders in Enschede liggen. Je hebt dus niet zelf een geschikt dak voor zonnepanelen nodig om energie te kunnen afnemen bij Enschede Energie.

Met postcoderoosprojecten is het mogelijk om een korting te ontvangen tot 4 cent per kWh. Dit levert een gemiddeld huishouden een voordeel op van 100 euro per jaar. Kijk op onze postcoderoospagina of er een project beschikbaar is om daarvan lokaal stroom af te nemen.

En ook kun je investeren in de projecten met zonnepanelen. Die hebben een looptijd van 15 jaar, en geven een aantrekkelijk rendement. Lees hier meer.

Ik heb zelf een idee om Enschede te verduurzamen.
Kan ik hiermee bij jullie terecht?

Zeker, laat ons weten wat jouw idee is om Enschede te verduurzamen! Stuur een mail naar info@enschede-energie.nl.

Is de stroom die ik bij Enschede Energie afneem echt groen?

Jazeker! Enschede Energie levert alleen écht groene stroom.

Wat gebeurt er als er onvoldoende energie wordt opgewekt in Enschede?
Kom ik dan niet zonder stroom te zitten?

Enschede Energie probeert in eerste instantie alle energie die geleverd wordt op te wekken in Enschede. Als er onvoldoende energie wordt opgewekt om de vraag te vervullen, wordt dit aangevuld met energie afkomstig van om | nieuwe energie. Ook hier wordt alleen écht groene energie geleverd. Om | nieuwe energie komt al jaren als duurzaamste energieleverancier uit de vergelijkingen.

Ik heb ook gas nodig. Levert Enschede Energie dat ook?

Ja dat leveren we ook. We hopen natuurlijk dat we uiteindelijk geen gas meer nodig hebben in Enschede, dit duurt nog wel enige tijd. Tot die tijd hebben wij via om | nieuwe energie een overeenkomst met een energiebedrijf dat CO2-gecompenseerd gas levert.

Ik heb al zonnepanelen op mijn dak. Wat voor mogelijkheden heb ik dan bij Enschede Energie?

Je bent al duurzaam bezig! Prima, ga zo door en sluit je aan. Je hebt immers een energieleverancier nodig. Je kunt uiteraard ook altijd bij Enschede Energie terecht als je meer opwekt dan je zelf verbruikt.

Door lid te worden kun je er ook voor kiezen een actieve deelnemer door bijvoorbeeld financieel te investeren in de projecten of advies over verdere verduurzaming te ontvangen.

Wat gebeurt er met de winst die door Enschede Energie gemaakt wordt?

Omdat we een coöperatie zijn, stoppen we eventuele winst niet in eigen zak, maar in nieuwe projecten die Enschede verduurzamen. Op de jaarlijkse ALV wordt hier een besluit genomen door onze leden.

Richt Enschede Energie zich naast het opwekken van energie ook op energiebesparing en andere vormen van duurzaamheid?

Natuurlijk is naast het opwekken van energie, ook het besparen van energie ontzettend belangrijk. We proberen dan ook om de inwoners van Enschede zo goed mogelijk te informeren en adviseren over energiebesparing, dit doen we in samenwerking met onze partners. Daarvoor hebben we o.a. een Energieloket op onze locatie: Boulevard 1945 – 276 (tussen makelaar Thoma Post en pizzeria La Candela). Hier kun je terecht met al je vragen over verduurzaming.  Lees hier meer. Daarnaast geven we regelmatig voorlichting op verschillende evenementen zoals Enschede Wekt Op.

Hoe zeg ik een lidmaatschap op?

Jammer dat je je lidmaatschap wil opzeggen. Jouw steun helpt ons in het mogelijk maken van duurzame zonnepaneelprojecten in Enschede op een coöperatieve wijze.

Toch het lidmaatschap op willen zeggen? Stuur een mail naar info@enschede-energie.nl en we zullen de opzegging verwerken.

OP DE HOOGTE BLIJVEN
VAN DE DUURZAME ONTWIKKELINGEN IN ENSCHEDE?

Schijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Hiermee blijf je op de hoogte van onze activiteiten, onze komende projecten en
andere duurzame ontwikkelingen in Enschede.