Groen op vakantie doe je zo

Lekker vrij zijn. Het gevoel dat niets moet en alles mag. Vakantie is voor veel mensen de tijd waarnaar ze verlangen tijdens de drukke werkweken. Jij misschien ook wel. Ben je van plan een weekend weg te gaan of wellicht langer er tussenuit te gaan in eigen land of naar het buitenland? Dan hebben we wat handige, leuke tips op een rij gezet voor jou! Ga groen op reis of begeef je in het groen. Verklein je ecologische voetafdruk én beleef eens wat nieuws.

1. Laat het vliegtuig zoveel mogelijk staan

Bedenk je dat het vrije vakantiegevoel al vroeg kan beginnen als je reis ook prettig is. De lange rijen op Schiphol, de krappe beenruimte en soms slechte catering in een vliegtuig ga je vast niet missen Pak de auto of liever nog de trein. Dan ben je duurzamer onderweg dan met het vliegtuig. We snappen dat je niet zomaar 3.000 met de auto gaat afleggen om bij je bestemming te komen. Maar voor afstanden tot 1.000 kilometer is de trein vaak een prima alternatief als je niet naar een heel rurale omgeving wil. Wil je dat wel, dan is de auto jouw beste vriend.


De trein biedt je veel vrijheid en een mooi uitzicht
Er zijn diverse aanbieders die een prima pakketreis voor je kunnen samenstellen waarbij de trein je vervoermiddel is naar de bestemming. Kijk bijvoorbeeld eens bij De Treinreiswinkel , TUITreinrondreis.nlDe welbekende ANWB of De Jong Intra Vakanties

Ben je avontuurlijker en wil je meer zelf plannen en kiezen? Dan is de Interrail pas wellicht wat voor jou. 

Een fietsvakantie is naast een vrije manier van reizen óók een sportieve uitdaging
Ook voor een prettige fietsvakantie zijn er vele mogelijkheden. De één meer georganiseerd dan de ander. Het is maar net wat je zelf wil. Kijk voor inspiratie eens op bij Cycletours , de ANWB , Fietsvakanties.nl of SNP Natuurreizen.

2. Kamperen is een stuk minder milieubelastend dan een hotelovernachting

Bij het kamperen leef je meer buiten. Buiten zijn is goed voor je ontspanning en je vrijheidsgevoel en bevordert mede daarom je gezondheid. Drie in één klap dus. Geweldig toch! Voor de echte diehards zijn er tenten in vele soorten en maten en voor anderen is de caravan of kamper toch prettiger. Kies wat het best bij je past.

Handige tenten en andere kampeerspullen kan je in Enschede bijvoorbeeld kopen bij Decathlon of Kifra . Wat verder weg, maar wel een kampeerwalhalla is Obelink in Winterswijk.

3. Boek bij bedrijven die speciaal gericht zijn op duurzame vakanties

Deze bedrijven letten voor jou op de duurzame aspecten zodat je dat zelf minder hoeft te doen en toch duurzaam op vakantie kan. Een mooie uitkomst als je eenvoudig duurzaam op pad wil.

Neem een kijkje bij We Travel Eco voor volledige duurzame pakketreizen.

Travelbase biedt avontuurlijke, duurzame reizen aan.

Bij Natuurhuisje vind je duurzame, groene overnachtingsplekken.

4. Dichterbij is altijd duurzamer

Een open deur om dit artikel af te sluiten. Maar wel een waarheid als een prachtige Twentse koe. Zoek je vrijheid dichtbij. Bijvoorbeeld in Twente zelf. Je denkt de regio te kennen, maar hebt zoveel nog niet gezien. In een volgend artikel zoeken we speciaal voor de duurzaamste reisoptie een aantal leuke plekken en uittips in de regio uit ter inspiratie.

Veel reisplezier en een goede vakantie gewenst!

Jaarlijkse Ledenvergadering goed bezocht

Woensdag 15 november vond de jaarlijkse Ledenvergadering plaats in de Performance Factory. Er waren ongeveer 60 mensen aanwezig bij de vergadering. Op de agenda stonden enkele officiële zaken zoals het afscheid van Bob Zomerplaag van de Ledenraad en het voorstellen van het nieuwe lid van de Ledenraad in de persoon van Marie-José. Vanuit Enschede Energie… Lees meer »

 4 december 2023  |  Rens Weustink
Verkiezingen: Hoe groen zijn partijen?
De Tweede Kamerverkiezingen staan alweer voor de deur. Het campagnereces is begonnen. Dat wil zeggen dat je nu meer en meer van alle partijen gaat zien en horen. Politici en bestuurders zitten aan talkshowtafels, trekken het land in om campagne te voeren en proberen zoveel mogelijk mensen te overtuigen. Vanuit Enschede Energie geven we geen... Lees meer »
 2 november 2023  |  Rens Weustink
Enschede Energie bij Het Keukentafelgesprek

Vanmorgen zijn Ruud Mulder en Rens Weustink geïnterviewd voor de podcast Het Keukentafelgesprek. In eerdere seizoenen van deze podcast zijn burgemeesters, wethouders, raadsleden en andere bestuurders geïnterviewd. Nu is het de beurt aan groen leiderschap.   Groen leiderschap De nieuwe serie podcasts van Het Keukentafelgesprek gaat over groen leiderschap. Dit leiderschap vind je op diverse… Lees meer »

 20 oktober 2023  |  Rens Weustink
Meld je aan voor de Natuurwerkdag

Op zaterdag 4 november is het de landelijke natuurwerkdag. Van 12:00 tot 16:30 uur kan je ons helpen met het groenonderhoud op Zonnepark De Elsmoat. Een uniek, groen en coöperatief zonnepark net ten zuid-oosten van Enschede. Meld je aan om te helpen via de website van de natuurwerkdag Op dit zonnepark zijn 2 grote houtwallen… Lees meer »

 11 oktober 2023  |  Rens Weustink
Geslaagde Open Energiedag bij Zonnepark De Elsmoat

Op zaterdag 16 september was Zonnepark De Elsmoat toegankelijk voor het publiek tijdens de Open Energiedag 2023. Er kwamen tussen 13:00 en 17:00 uur zo’n 200 mensen een kijkje nemen op dit groene en coöperatieve zonnepark. Foto: Dennis Moekotte, Moekotte Media Creative Agency Tijdens de rondleiding werden verschillende vragen gesteld en beantwoord door projectmedewerkers van… Lees meer »

 20 september 2023  |  Rens Weustink
Kom kijken bij ons coöperatieve zonnepark!

Tijdens de landelijke Open Energiedag 2023 houden wij een open dag bij ons gloednieuwe Zonnepark De Elsmoat. Dit zonnepark is bijzonder door de coöperatieve aanpak en de grote aandacht voor de landschappelijke inpassing in de omgeving. Ben je nog geen lid van Enschede Energie? Kijk ook eens op onze Doe mee pagina om te zien… Lees meer »

 19 augustus 2023  |  Rens Weustink

OP DE HOOGTE BLIJVEN
VAN DE DUURZAME ONTWIKKELINGEN IN ENSCHEDE?

Schijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Hiermee blijf je op de hoogte van onze activiteiten, onze komende projecten en
andere duurzame ontwikkelingen in Enschede.