Groen op vakantie doe je zo

Lekker vrij zijn. Het gevoel dat niets moet en alles mag. Vakantie is voor veel mensen de tijd waarnaar ze verlangen tijdens de drukke werkweken. Jij misschien ook wel. Ben je van plan een weekend weg te gaan of wellicht langer er tussenuit te gaan in eigen land of naar het buitenland? Dan hebben we wat handige, leuke tips op een rij gezet voor jou! Ga groen op reis of begeef je in het groen. Verklein je ecologische voetafdruk én beleef eens wat nieuws.

1. Laat het vliegtuig zoveel mogelijk staan

Bedenk je dat het vrije vakantiegevoel al vroeg kan beginnen als je reis ook prettig is. De lange rijen op Schiphol, de krappe beenruimte en soms slechte catering in een vliegtuig ga je vast niet missen Pak de auto of liever nog de trein. Dan ben je duurzamer onderweg dan met het vliegtuig. We snappen dat je niet zomaar 3.000 met de auto gaat afleggen om bij je bestemming te komen. Maar voor afstanden tot 1.000 kilometer is de trein vaak een prima alternatief als je niet naar een heel rurale omgeving wil. Wil je dat wel, dan is de auto jouw beste vriend.


De trein biedt je veel vrijheid en een mooi uitzicht
Er zijn diverse aanbieders die een prima pakketreis voor je kunnen samenstellen waarbij de trein je vervoermiddel is naar de bestemming. Kijk bijvoorbeeld eens bij De Treinreiswinkel , TUITreinrondreis.nlDe welbekende ANWB of De Jong Intra Vakanties

Ben je avontuurlijker en wil je meer zelf plannen en kiezen? Dan is de Interrail pas wellicht wat voor jou. 

Een fietsvakantie is naast een vrije manier van reizen óók een sportieve uitdaging
Ook voor een prettige fietsvakantie zijn er vele mogelijkheden. De één meer georganiseerd dan de ander. Het is maar net wat je zelf wil. Kijk voor inspiratie eens op bij Cycletours , de ANWB , Fietsvakanties.nl of SNP Natuurreizen.

2. Kamperen is een stuk minder milieubelastend dan een hotelovernachting

Bij het kamperen leef je meer buiten. Buiten zijn is goed voor je ontspanning en je vrijheidsgevoel en bevordert mede daarom je gezondheid. Drie in één klap dus. Geweldig toch! Voor de echte diehards zijn er tenten in vele soorten en maten en voor anderen is de caravan of kamper toch prettiger. Kies wat het best bij je past.

Handige tenten en andere kampeerspullen kan je in Enschede bijvoorbeeld kopen bij Decathlon of Kifra . Wat verder weg, maar wel een kampeerwalhalla is Obelink in Winterswijk.

3. Boek bij bedrijven die speciaal gericht zijn op duurzame vakanties

Deze bedrijven letten voor jou op de duurzame aspecten zodat je dat zelf minder hoeft te doen en toch duurzaam op vakantie kan. Een mooie uitkomst als je eenvoudig duurzaam op pad wil.

Neem een kijkje bij We Travel Eco voor volledige duurzame pakketreizen.

Travelbase biedt avontuurlijke, duurzame reizen aan.

Bij Natuurhuisje vind je duurzame, groene overnachtingsplekken.

4. Dichterbij is altijd duurzamer

Een open deur om dit artikel af te sluiten. Maar wel een waarheid als een prachtige Twentse koe. Zoek je vrijheid dichtbij. Bijvoorbeeld in Twente zelf. Je denkt de regio te kennen, maar hebt zoveel nog niet gezien. In een volgend artikel zoeken we speciaal voor de duurzaamste reisoptie een aantal leuke plekken en uittips in de regio uit ter inspiratie.

Veel reisplezier en een goede vakantie gewenst!

Vol elektriciteitsnet: De rol van Enschede Energie

Het elektriciteitsnet piept en kraakt. In de media wordt vaak bericht over dat het elektriciteitsnet vol is, wat is er aan de hand en kunnen we er ook iets aan doen? Zo’n tien jaar geleden was het simpel: een elektriciteitscentrale wekte stroom op en via kabels boven en onder de grond werd de stroom afgeleverd… Lees meer »

 12 juni 2024  |  Rens Weustink
Inkoopactie voor Sessy Thuisbatterij

Enschede Energie en Sessy hebben de handen ineengeslagen om een inkoopactie op te zetten voor de aanschaf van een thuisbatterij voor consumenten. Als consument kan je via onze inkoopactie met korting een Sessy Thuisbatterij aanschaffen. Status 20-06: De inkoopactie van de Sessy is vandaag afgesloten. In totaal zijn er 40 Sessy’s ingekocht door onze leden…. Lees meer »

 27 mei 2024  |  Rens Weustink
Tuintips Juni

Een groene tuin is het sluitstuk van een duurzaam huis. Door je tuin zo groen en gevarieerd mogelijk te maken, help je jezelf aan een minder hete en droge omgeving om heerlijk te kunnen vertoeven. Ook als het in de zomer flink warm is. Hoe kan je je tuin het best goed onderhouden? Daarvoor hebben… Lees meer »

 24 mei 2024  |  Rens Weustink
Enschede Energie gaat voor coöperatief windmolenpark op zee

Samen met vele andere energiecoöperaties en pensioenfonds ABP neemt Enschede Energie deel aan een tender voor een groot windpark op zee. De coalities met de namen ‘Onze Noordzeestroom’ (EnergieSamen, Windunie en energiecoöperaties) en ‘Noordzeker’ (Pensioenfondsen ABP en APG samen met windparkontwikkelaar SSE) slaan de handen ineen om het grootste Nederlandse windpark op zee te bouwen… Lees meer »

 26 april 2024  |  Rens Weustink
Leden aan het woord: Erik Mulder over dynamische tarieven

We kregen een reactie van een lid binnen op de longread “Dynamisch contract: voordelig én verstorend”. Deze reactie is niet een standpunt van Enschede Energie, maar een persoonlijke kijk op de situatie van Erik zelf. Hieronder het betoog van Erik Mulder: Dynamisch Tarief: Ja, graag. Dynamisch tarief creëert onbalans? Een dynamisch tarief is een uur-prijs… Lees meer »

 26 april 2024  |  Rens Weustink
Duurzaamheidscafé in Lonneker op 24 april

Op woensdag 24 april vanaf 19:30 uur organiseren we samen met STAWEL in het Dorpshuis in Lonneker een eerste Duurzaamheidscafé. Deze editie is het thema: “Toekomstgerichte, duurzame kansen voor (boeren)bedrijven”. Duurzame toekomst voor (boeren)bedrijven Fraukje Roeleveld van STAWEL zal de mogelijkheden voor boerenbedrijven schetsen voor een toekomstgericht pakket aan maatregelen. Het benutten van daken voor… Lees meer »

 20 april 2024  |  Rens Weustink

OP DE HOOGTE BLIJVEN
VAN DE DUURZAME ONTWIKKELINGEN IN ENSCHEDE?

Schijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Hiermee blijf je op de hoogte van onze activiteiten, onze komende projecten en
andere duurzame ontwikkelingen in Enschede.