WIND, onstuimige komedie over de energietransitie

Van 27 juli tot en met 13 augustus kan je in Ambt Delden op een prachtige locatie genieten van het locatietoneelstuk WIND. Een onstuimige komedie over de energietransitie in een klein dorp. De politieke keuzes pakken in de fictieve gemeente Burgerveen wat ongelukkig uit met alle gevolgen van dien…

Toneelstuk over een actueel thema
Het toneelstuk behandelt een actueel thema dat ook in onze regio aan de orde is. Hoe worden inwoners, bedrijven en andere organisaties op een goede manier betrokken bij de energietransitie? Wie kan en wil daarin investeren? En voor wie zijn de opbrengsten? Wat is eerlijk en wat is wenselijk? De verhoudingen komen op scherp te staan omdat iedereen zijn/haar emoties heeft. Allemaal aspecten die in dit toneelstuk aan bod komen en die ook in de werkelijkheid vaak meespelen. Een aanrader voor wie houdt van locatietheater met een inhoudelijk sterk en actueel verhaal.

Het is mogelijk om 1,5 uur voor aanvang van de voorstelling een lekkere, biologische, lokale maaltijd te nuttigen. Je kan dan ook het boerenerf van de familie Truitman bekijken. Als je dit wil, moet je vooraf reserveren. Dat kan op de website.

27 juli t/m 13 augustus te zien bij de Familie Truitman aan de Lage Eschweg 3 in Ambt Delden.
Kaarten kosten €30,- per stuk.

Kaarten en meer informatie vind je op de website van Toneelgroep Jan Vos.

Bekijk de trailer

Gratis toegankelijke interactieve talkshow over windenergie op maandag 31 juli vanaf 20:00 uur
Stichting Goed Geboerd organiseert in samenwerking met Toneelgroep Jan Vos een interactieve avond over windenergie. Praat op maandag 31 juli vanaf 20:00 uur mee. De avond zal worden gepresenteerd door Margriet Brandsma, journalist en oud Duitsland correspondent van de NOS.

Vragen die aan bod komen: Moeten er ten behoeve van het klimaat ook in Twente windmolens komen? Passen ze in het landschap? Kan er voldoende rekening gehouden worden met omwonenden? En hoe zit het met de verdeling van de lusten en de lasten?

Toegang tot deze talkshow is gratis, maar aanmelden is gewenst.
Aanmelden kan door een mail te sturen aan goedgeboerd@hotmail.com.

Voor de pauze doen drie ervaringsdeskundigen hun verhaal:
Gerlach Velthoven, directeur van energiecoöperatie Betuwewind
Gerlach vertelt wat zijn coöperatie succesvol maakt en hoe omwonenden meeprofiteren van de opbrengsten.

Rob Rietveld, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Omwonenden van Windmolens
Rob gaat in op de nadelige gevolgen van windturbines voor omwonenden. En op de vraag welke voorwaarden men zou moeten stellen aan de plaatsing van windmolens.

Els Holsappel, werkzaam bij de NP RES (Nationaal Programma Regionale Energie Strategie)
Els vertelt wat duurzame energieprojecten al dan niet succesvol maakt.

Na de pauze drie sprekers uit de buurt die in een kort statement duidelijk maken waar zij staan:
Joris van Dijk (voorzitter van duurzame energiecoöperatie Burenenergie)
Edwin Braker (lid van Stichting Tegenwind Collectief Twente)
Stijn Hesselink (Gemeenteraadslid in Tubbergen voor Keerpunt en burgerlid in de Provinciale Staten voor JA21)

Daarna is het woord aan de zaal en kan er een gesprek ontstaan.

Jaarlijkse Ledenvergadering goed bezocht

Woensdag 15 november vond de jaarlijkse Ledenvergadering plaats in de Performance Factory. Er waren ongeveer 60 mensen aanwezig bij de vergadering. Op de agenda stonden enkele officiële zaken zoals het afscheid van Bob Zomerplaag van de Ledenraad en het voorstellen van het nieuwe lid van de Ledenraad in de persoon van Marie-José. Vanuit Enschede Energie… Lees meer »

 4 december 2023  |  Rens Weustink
Verkiezingen: Hoe groen zijn partijen?
De Tweede Kamerverkiezingen staan alweer voor de deur. Het campagnereces is begonnen. Dat wil zeggen dat je nu meer en meer van alle partijen gaat zien en horen. Politici en bestuurders zitten aan talkshowtafels, trekken het land in om campagne te voeren en proberen zoveel mogelijk mensen te overtuigen. Vanuit Enschede Energie geven we geen... Lees meer »
 2 november 2023  |  Rens Weustink
Enschede Energie bij Het Keukentafelgesprek

Vanmorgen zijn Ruud Mulder en Rens Weustink geïnterviewd voor de podcast Het Keukentafelgesprek. In eerdere seizoenen van deze podcast zijn burgemeesters, wethouders, raadsleden en andere bestuurders geïnterviewd. Nu is het de beurt aan groen leiderschap.   Groen leiderschap De nieuwe serie podcasts van Het Keukentafelgesprek gaat over groen leiderschap. Dit leiderschap vind je op diverse… Lees meer »

 20 oktober 2023  |  Rens Weustink
Meld je aan voor de Natuurwerkdag

Op zaterdag 4 november is het de landelijke natuurwerkdag. Van 12:00 tot 16:30 uur kan je ons helpen met het groenonderhoud op Zonnepark De Elsmoat. Een uniek, groen en coöperatief zonnepark net ten zuid-oosten van Enschede. Meld je aan om te helpen via de website van de natuurwerkdag Op dit zonnepark zijn 2 grote houtwallen… Lees meer »

 11 oktober 2023  |  Rens Weustink
Geslaagde Open Energiedag bij Zonnepark De Elsmoat

Op zaterdag 16 september was Zonnepark De Elsmoat toegankelijk voor het publiek tijdens de Open Energiedag 2023. Er kwamen tussen 13:00 en 17:00 uur zo’n 200 mensen een kijkje nemen op dit groene en coöperatieve zonnepark. Foto: Dennis Moekotte, Moekotte Media Creative Agency Tijdens de rondleiding werden verschillende vragen gesteld en beantwoord door projectmedewerkers van… Lees meer »

 20 september 2023  |  Rens Weustink
Kom kijken bij ons coöperatieve zonnepark!

Tijdens de landelijke Open Energiedag 2023 houden wij een open dag bij ons gloednieuwe Zonnepark De Elsmoat. Dit zonnepark is bijzonder door de coöperatieve aanpak en de grote aandacht voor de landschappelijke inpassing in de omgeving. Ben je nog geen lid van Enschede Energie? Kijk ook eens op onze Doe mee pagina om te zien… Lees meer »

 19 augustus 2023  |  Rens Weustink

OP DE HOOGTE BLIJVEN
VAN DE DUURZAME ONTWIKKELINGEN IN ENSCHEDE?

Schijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Hiermee blijf je op de hoogte van onze activiteiten, onze komende projecten en
andere duurzame ontwikkelingen in Enschede.