Hoe doe je dat eigenlijk? Zelf groene stroom opwekken? Overal in Overijssel starten burgers samen met elkaar mooie initiatieven op, zoals ook wij bij Enschede Energie. We worden hierin ondersteund door het Energiefonds Overijssel. In dit filmpje wordt uitgelegd hoe dit precies werkt.
We maken samen met Energiefonds Overijssel een mooie nieuwe stap! Coöperatie Enschede Energie heeft met succes Lokale Energie Initiatieven Financiering (LEI-F) aangevraagd bij het Energiefonds Overijssel. De LEI-F is vorig jaar in het leven geroepen door de provincie Overijssel, Energiefonds Overijssel en Natuur en Milieu Overijssel om meer lokale initiatieven tot daadwerkelijke realisatie van hun energieplannen te laten komen. Met de LEI-F geeft Overijssel invulling aan het streven om ten minste 50% van de duurzame energieproductie in eigendom te laten zijn van de lokale bewoners.
Enschede Energie werkt al bijna 5 jaar lang voor haar leden aan de ontwikkeling van diverse zonnepaneelprojecten, waaronder de drie zonneparken in de Zuid-Esmarke. Voordat panelen gelegd worden, onderzoeken we of het project wel mogelijk is. We beoordelen de dakconstructie, vragen offertes aan en bereiden de realisatie voor. Bij zonneparken komt er nog meer bij kijken, zoals het aanvragen van een omgevingsvergunning.
De LEI-F speelt in op de behoeftes van lokale energie-initiatieven in hun ontwikkelfase. Enschede Energie ontvangt een lening van 200.000 euro om de kosten te dekken die gemaakt zijn voor de ontwikkeling van duurzame zonnepaneelprojecten in en rondom Enschede. In de nieuw opgerichte BV Duurzame Ontwikkelbedrijf Enschede (DOE BV) wordt nu onder andere gewerkt aan de ontwikkeling van de drie beoogde zonnevelden in de Zuid Esmarke, met een totale capaciteit van circa 12 Megawatt in de buurtschap Zuid Esmarke. De zonnevelden leveren hiermee straks stroom voor ruim 3.000 huishoudens.
Bestuurslid Ruud Mulder is erg blij met dit succes: “Als je een project gaat ontwikkelen, dan moet je heel veel voorbereidingskosten maken, zonder dat je al opbrengsten hebt. De LEI-F is daar een prachtig middel voor, want die zorgt ervoor dat we een lening kunnen krijgen waarmee we die voorbereidingskosten kunnen gaan maken.”
Wil je als lid mee investeren en profiteren van het ontwikkelbedrijf? Voor deze financiering dienen we 24.000 euro mee in te leggen. We willen dit bedrag binnenkort bij elkaar verzamelen door onze leden de mogelijkheid aan te bieden te investeren in DOE-obligaties. Houd de website of nieuwsbrief in de gaten.
Pieter-Jan Klok schafte via de inkoopactie van Enschede Energie een Sessy thuisbatterij aan. Hij deelt hieronder zijn ervaringen: Sinds 26 augustus zijn wij de tevreden bezitters van de eerste Sessy thuisbatterij uit het gezamenlijke inkoopactie van Enschede Energie. Hierbij wat eerste ervaringen. Foto ter illustratie, niet bij Pieter-Jan Klok thuis: De installatie van een Sessy… Lees meer »
Op zaterdag 21 september is de jaarlijkse, landelijke Open Energiedag. Enschede Energie doet vanzelfsprekend weer mee. We openen dit jaar twee locaties voor het publiek. In de ochtend kan je ons kantoor en de Duurzaamheidswinkel bezoeken tussen 10:00 en 12:00 uur. In de middag kan je Zonnepark De Elsmoat bezoeken tussen 14:00 en 16:30 uur…. Lees meer »
De zomervakantie staat op het punt van beginnen. Niet iedereen gaat in de zomervakantie op reis, maar degenen die dat wel doen reizen en overnachten op allerlei manieren. Elke reisbeweging of overnachting heeft natuurlijk een footprint. Wil je jouw footprint voor je verblijf zo klein mogelijk maken? Dan is een eco camping of andere vorm… Lees meer »
De afgelopen maanden zien we steeds meer dat actieve leden zich opwerpen om samen Enschede te verduurzamen. Graag faciliteren we dat nog meer dan voorheen. Daarom zijn wij op zoek naar 5 mensen die energiecoach willen worden! Inmiddels hebben we 2 gegadigden gevonden, maar we zijn nog op zoek. Daarom dus de oproep: Ben jij… Lees meer »
Het elektriciteitsnet piept en kraakt. In de media wordt vaak bericht over dat het elektriciteitsnet vol is, wat is er aan de hand en kunnen we er ook iets aan doen? Zo’n tien jaar geleden was het simpel: een elektriciteitscentrale wekte stroom op en via kabels boven en onder de grond werd de stroom afgeleverd… Lees meer »