Een groene tuin is het sluitstuk van een duurzaam huis. Door je tuin zo groen en gevarieerd mogelijk te maken, help je jezelf aan een minder hete en droge omgeving om heerlijk te kunnen vertoeven. Ook als het in de zomer flink warm is. Hoe kan je je tuin het best goed onderhouden? Daarvoor hebben we in dit artikel een rijtje handige tips verzameld voor de maand juni.
Help je planten een handje
Met de warmer wordende dagen is het belangrijk om je planten voldoende water te geven. De meeste planten en bloemen zijn nu volop in de groei of bloeien al. Geef ze bij voorkeur ’s ochtends of ’s avonds water, zodat het vocht niet te snel verdampt. Verwen je planten niet te veel, dan worden ze lui. Hoe vaak moet je je planten water geven in juni? Lees het uitgebreidere artikel op onze website.
Hoe vaak moet ik mijn tuinplanten in juni planten water geven?
Dat hangt af van een aantal factoren die we hieronder benoemen. Bekijk welke omstandigheden in jouw tuin aan de orde zijn en vind de ideale balans.
- Weersomstandigheden
In juni kan het weer variëren van koel en regenachtig tot warm en droog. Bij droog en warm weer hebben je planten vaker water nodig. Je kan elke paar dagen de planten en bloemen in de volle grond water geven. Planten in pot hebben vaker water nodig omdat water in potten sneller verdampt en er wat minder wortelruimte is. Bij koeler of regenachtig weer kun je uiteraard minder vaak water geven.
- Grondsoort
Zanderige grond:
Droogt sneller uit en heeft vaker water nodig. Geef de planten ongeveer twee keer per week water, maar let op tekenen van uitdroging.
Kleigrond:
Houdt vocht langer vast. Eén keer per week diep water geven is vaak voldoende.
Loegronden:
Hebben een goede balans tussen drainage en vochtbehoud. Geef de planten ongeveer één tot twee keer per week water, afhankelijk van de weersomstandigheden.
- Type planten
Planten met diepe wortels (zoals bomen en struiken) kunnen langer zonder water. Eén keer per week diep water geven is vaak genoeg.
Planten met ondiepe wortels (zoals bloemen en groenten) hebben vaker water nodig. Geef ze om de paar dagen water, vooral bij warm weer.
- Tijdstip van water geven
Ochtend of avond: Het is het beste om je planten in de vroege ochtend of late avond water te geven. Dit voorkomt dat het water snel verdampt en zorgt ervoor dat de planten het vocht goed kunnen opnemen.
- Tips voor water geven:
Diep water geven:
Geef je planten minder vaak maar dan wel veel water in één keer. Dit stimuleert de wortels om dieper in de grond te groeien, waardoor de planten sterker en beter bestand tegen droogte worden.
Regenton:
Gebruik regenwater uit een regenton. Dit is milieuvriendelijk en beter voor de planten omdat het vrij is van chemicaliën die in kraanwater kunnen zitten.
Door goed op de omstandigheden te letten en je watergeefstrategie daarop aan te passen, houd je je tuinplanten gezond en gelukkig in juni!
Snoeien maar!
Juni is de perfecte tijd om struiken en hagen in vorm te snoeien. Controleer even of er geen vogelnest(en) in je haag of struik zitten. Het zou jammer zijn als je een broedende vogel wegjaagt door het snoeien of zelfs het nest kapot maakt.
Zaaien en planten
Heb je nog wat ruimte in je moestuin? Zaaien maar! Denk aan zomerbloemen zoals zonnebloemen, cosmos en zinnia’s. Voor je het weet heb je een explosie van kleur in je tuin. Ook kun je nog snelgroeiende groenten zoals radijsjes en sla planten.
Onkruid groeit als kool
Onkruid groeit in juni als kool, dus blijf het goed bijhouden. Een beetje wieden hier en daar voorkomt dat je straks een oerwoud hebt. Bonuspunt: het is ook een prima workout! Zoals de vorige keer benoemd kan je de hoeveelheid onkruid verlagen door voldoende bodembedekkers te planten in je tuin. Bodembedekkers zorgen voor een mooi bedekte bodem zoals de naam al zegt. Hierdoor heeft onkruid minder kans om te groeien.
Mulchen, de wonderlaag
Leg een laag mulch rond je planten. Dit helpt om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en je planten te beschermen tegen de hitte. Gebruik organische materialen zoals schors, stro of compost.
Potten en bakken
Heb je planten in potten of bakken? Vergeet niet dat deze sneller uitdrogen dan planten in de volle grond. Geef ze dus wat extra aandacht en water.
Geniet van je tuin
Tot slot, vergeet niet om af en toe lekker in je tuin te zitten en te genieten van al je harde werk. Een comfortabele tuinstoel, een goed boek en een verfrissend drankje maken het plaatje compleet.
Dus, hup naar buiten en maak van je tuin een zomers paradijs!
Pieter-Jan Klok schafte via de inkoopactie van Enschede Energie een Sessy thuisbatterij aan. Hij deelt hieronder zijn ervaringen: Sinds 26 augustus zijn wij de tevreden bezitters van de eerste Sessy thuisbatterij uit het gezamenlijke inkoopactie van Enschede Energie. Hierbij wat eerste ervaringen. Foto ter illustratie, niet bij Pieter-Jan Klok thuis: De installatie van een Sessy… Lees meer »
Op zaterdag 21 september is de jaarlijkse, landelijke Open Energiedag. Enschede Energie doet vanzelfsprekend weer mee. We openen dit jaar twee locaties voor het publiek. In de ochtend kan je ons kantoor en de Duurzaamheidswinkel bezoeken tussen 10:00 en 12:00 uur. In de middag kan je Zonnepark De Elsmoat bezoeken tussen 14:00 en 16:30 uur…. Lees meer »
De zomervakantie staat op het punt van beginnen. Niet iedereen gaat in de zomervakantie op reis, maar degenen die dat wel doen reizen en overnachten op allerlei manieren. Elke reisbeweging of overnachting heeft natuurlijk een footprint. Wil je jouw footprint voor je verblijf zo klein mogelijk maken? Dan is een eco camping of andere vorm… Lees meer »
De afgelopen maanden zien we steeds meer dat actieve leden zich opwerpen om samen Enschede te verduurzamen. Graag faciliteren we dat nog meer dan voorheen. Daarom zijn wij op zoek naar 5 mensen die energiecoach willen worden! Inmiddels hebben we 2 gegadigden gevonden, maar we zijn nog op zoek. Daarom dus de oproep: Ben jij… Lees meer »
Het elektriciteitsnet piept en kraakt. In de media wordt vaak bericht over dat het elektriciteitsnet vol is, wat is er aan de hand en kunnen we er ook iets aan doen? Zo’n tien jaar geleden was het simpel: een elektriciteitscentrale wekte stroom op en via kabels boven en onder de grond werd de stroom afgeleverd… Lees meer »