Tuintips Juni

Een groene tuin is het sluitstuk van een duurzaam huis. Door je tuin zo groen en gevarieerd mogelijk te maken, help je jezelf aan een minder hete en droge omgeving om heerlijk te kunnen vertoeven. Ook als het in de zomer flink warm is. Hoe kan je je tuin het best goed onderhouden? Daarvoor hebben we in dit artikel een rijtje handige tips verzameld voor de maand juni.

Help je planten een handje
Met de warmer wordende dagen is het belangrijk om je planten voldoende water te geven. De meeste planten en bloemen zijn nu volop in de groei of bloeien al. Geef ze bij voorkeur ’s ochtends of ’s avonds water, zodat het vocht niet te snel verdampt. Verwen je planten niet te veel, dan worden ze lui. Hoe vaak moet je je planten water geven in juni? Lees het uitgebreidere artikel op onze website.

Hoe vaak moet ik mijn tuinplanten in juni planten water geven?
Dat hangt af van een aantal factoren die we hieronder benoemen. Bekijk welke omstandigheden in jouw tuin aan de orde zijn en vind de ideale balans.

  1. Weersomstandigheden

In juni kan het weer variëren van koel en regenachtig tot warm en droog. Bij droog en warm weer hebben je planten vaker water nodig. Je kan elke paar dagen de planten en bloemen in de volle grond water geven. Planten in pot hebben vaker water nodig omdat water in potten sneller verdampt en er wat minder wortelruimte is. Bij koeler of regenachtig weer kun je uiteraard minder vaak water geven.

  1. Grondsoort

Zanderige grond:
Droogt sneller uit en heeft vaker water nodig. Geef de planten ongeveer twee keer per week water, maar let op tekenen van uitdroging.

Kleigrond:
Houdt vocht langer vast. Eén keer per week diep water geven is vaak voldoende.

Loegronden:
Hebben een goede balans tussen drainage en vochtbehoud. Geef de planten ongeveer één tot twee keer per week water, afhankelijk van de weersomstandigheden.

  1. Type planten

Planten met diepe wortels (zoals bomen en struiken) kunnen langer zonder water. Eén keer per week diep water geven is vaak genoeg.

Planten met ondiepe wortels (zoals bloemen en groenten) hebben vaker water nodig. Geef ze om de paar dagen water, vooral bij warm weer.

  1. Tijdstip van water geven

Ochtend of avond: Het is het beste om je planten in de vroege ochtend of late avond water te geven. Dit voorkomt dat het water snel verdampt en zorgt ervoor dat de planten het vocht goed kunnen opnemen.

  1. Tips voor water geven:

Diep water geven:
Geef je planten minder vaak maar dan wel veel water in één keer. Dit stimuleert de wortels om dieper in de grond te groeien, waardoor de planten sterker en beter bestand tegen droogte worden.

Regenton:
Gebruik regenwater uit een regenton. Dit is milieuvriendelijk en beter voor de planten omdat het vrij is van chemicaliën die in kraanwater kunnen zitten.

Door goed op de omstandigheden te letten en je watergeefstrategie daarop aan te passen, houd je je tuinplanten gezond en gelukkig in juni!

Snoeien maar!
Juni is de perfecte tijd om struiken en hagen in vorm te snoeien. Controleer even of er geen vogelnest(en) in je haag of struik zitten. Het zou jammer zijn als je een broedende vogel wegjaagt door het snoeien of zelfs het nest kapot maakt.

Zaaien en planten
Heb je nog wat ruimte in je moestuin? Zaaien maar! Denk aan zomerbloemen zoals zonnebloemen, cosmos en zinnia’s. Voor je het weet heb je een explosie van kleur in je tuin. Ook kun je nog snelgroeiende groenten zoals radijsjes en sla planten.

Onkruid groeit als kool
Onkruid groeit in juni als kool, dus blijf het goed bijhouden. Een beetje wieden hier en daar voorkomt dat je straks een oerwoud hebt. Bonuspunt: het is ook een prima workout! Zoals de vorige keer benoemd kan je de hoeveelheid onkruid verlagen door voldoende bodembedekkers te planten in je tuin. Bodembedekkers zorgen voor een mooi bedekte bodem zoals de naam al zegt. Hierdoor heeft onkruid minder kans om te groeien.

Mulchen, de wonderlaag
Leg een laag mulch rond je planten. Dit helpt om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en je planten te beschermen tegen de hitte. Gebruik organische materialen zoals schors, stro of compost.

Potten en bakken
Heb je planten in potten of bakken? Vergeet niet dat deze sneller uitdrogen dan planten in de volle grond. Geef ze dus wat extra aandacht en water.

Geniet van je tuin
Tot slot, vergeet niet om af en toe lekker in je tuin te zitten en te genieten van al je harde werk. Een comfortabele tuinstoel, een goed boek en een verfrissend drankje maken het plaatje compleet.

Dus, hup naar buiten en maak van je tuin een zomers paradijs!

Vol elektriciteitsnet: De rol van Enschede Energie

Het elektriciteitsnet piept en kraakt. In de media wordt vaak bericht over dat het elektriciteitsnet vol is, wat is er aan de hand en kunnen we er ook iets aan doen? Zo’n tien jaar geleden was het simpel: een elektriciteitscentrale wekte stroom op en via kabels boven en onder de grond werd de stroom afgeleverd… Lees meer »

 12 juni 2024  |  Rens Weustink
Inkoopactie voor Sessy Thuisbatterij

Enschede Energie en Sessy hebben de handen ineengeslagen om een inkoopactie op te zetten voor de aanschaf van een thuisbatterij voor consumenten. Als consument kan je via onze inkoopactie met korting een Sessy Thuisbatterij aanschaffen. Tijdens de informatiebijeenkomst op woensdag 29 mei hebben we de aanwezigen geïnformeerd middels een presentatie. De sheets van deze presentatie… Lees meer »

 27 mei 2024  |  Rens Weustink
Tuintips Juni

Een groene tuin is het sluitstuk van een duurzaam huis. Door je tuin zo groen en gevarieerd mogelijk te maken, help je jezelf aan een minder hete en droge omgeving om heerlijk te kunnen vertoeven. Ook als het in de zomer flink warm is. Hoe kan je je tuin het best goed onderhouden? Daarvoor hebben… Lees meer »

 24 mei 2024  |  Rens Weustink
Enschede Energie gaat voor coöperatief windmolenpark op zee

Samen met vele andere energiecoöperaties en pensioenfonds ABP neemt Enschede Energie deel aan een tender voor een groot windpark op zee. De coalities met de namen ‘Onze Noordzeestroom’ (EnergieSamen, Windunie en energiecoöperaties) en ‘Noordzeker’ (Pensioenfondsen ABP en APG samen met windparkontwikkelaar SSE) slaan de handen ineen om het grootste Nederlandse windpark op zee te bouwen… Lees meer »

 26 april 2024  |  Rens Weustink
Leden aan het woord: Erik Mulder over dynamische tarieven

We kregen een reactie van een lid binnen op de longread “Dynamisch contract: voordelig én verstorend”. Deze reactie is niet een standpunt van Enschede Energie, maar een persoonlijke kijk op de situatie van Erik zelf. Hieronder het betoog van Erik Mulder: Dynamisch Tarief: Ja, graag. Dynamisch tarief creëert onbalans? Een dynamisch tarief is een uur-prijs… Lees meer »

 26 april 2024  |  Rens Weustink
Duurzaamheidscafé in Lonneker op 24 april

Op woensdag 24 april vanaf 19:30 uur organiseren we samen met STAWEL in het Dorpshuis in Lonneker een eerste Duurzaamheidscafé. Deze editie is het thema: “Toekomstgerichte, duurzame kansen voor (boeren)bedrijven”. Duurzame toekomst voor (boeren)bedrijven Fraukje Roeleveld van STAWEL zal de mogelijkheden voor boerenbedrijven schetsen voor een toekomstgericht pakket aan maatregelen. Het benutten van daken voor… Lees meer »

 20 april 2024  |  Rens Weustink

OP DE HOOGTE BLIJVEN
VAN DE DUURZAME ONTWIKKELINGEN IN ENSCHEDE?

Schijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Hiermee blijf je op de hoogte van onze activiteiten, onze komende projecten en
andere duurzame ontwikkelingen in Enschede.