Vol elektriciteitsnet: De rol van Enschede Energie

Het elektriciteitsnet piept en kraakt. In de media wordt vaak bericht over dat het elektriciteitsnet vol is, wat is er aan de hand en kunnen we er ook iets aan doen?

Zo’n tien jaar geleden was het simpel: een elektriciteitscentrale wekte stroom op en via kabels boven en onder de grond werd de stroom afgeleverd bij je thuis. Dit elektriciteitsnet wordt in stand gehouden door regionale netbeheerders, in Enschede is dat Enexis. De netbeheerder legt kabels aan en zorgt voor het onderhoud. Hun belangrijkste taak is dat iedereen minimaal 99,9% van de tijd de beschikking heeft over stroom.

Sinds de energietransitie op gang is gekomen, is de situatie complexer geworden. In plaats van een centrale opwek krijgt het elektriciteitsnet te maken met allerlei opwekkers op verschillende plekken: zonnepanelen bij mensen thuis, windprojecten op zee en natuurlijk ook de coöperatieve zonnestroomprojecten van onze coöperatie. Die veranderende situatie maakt het lastiger om de balans tussen vraag en aanbod van stroom te behouden. Dat levert uitdagingen op voor het energienetwerk in Nederland.

De energietransitie is nu zo hard op gang gekomen, dat netbeheerders deze nieuwe situatie niet meer kunnen bijbenen. Ze geven aan dat er sprake is van netcongestie: er is niet voldoende capaciteit op de huidige kabels beschikbaar om de elektriciteit te kunnen transporteren. Dit betekent niet dat op elk moment het net ‘vol’ is. Slechts op een paar momenten in het jaar er een risico is dat de capaciteit van de kabels overschreden wordt en kan zorgen voor uitval van het elektriciteitsnet, iets waar niemand natuurlijk op zit te wachten.

Denk bijvoorbeeld als het op een zonnige zondag ook nog eens erg hard waait. Er is weinig afname en waar moet de opwek naar toe? Andersom is er ook een voorbeeld te bedenken: een groot industrieterrein met relatief weinig zonnepanelen op de daken vraagt op een donkere winterdag zonder wind heel veel stroom. Maar deze stroom is in dat gebied nauwelijks beschikbaar. Ook hier is sprake van overbelasting van het net.

Deze problematiek speelt zich nu voornamelijk af nu bij grote opwekprojecten en grote afnemers: een bedrijf dat flink wil uitbreiden kan dat niet, omdat ze geen extra elektriciteitsaansluiting kunnen krijgen. Op de schaal van consumenten is er vooralsnog minder sprake van netcongestie.

Op de site capaciteitskaart.nl is te zien hoe ‘vol’ het elektriciteit is. Enschede bevindt zich in oranje gebied voor zowel de afname van stroom als ook de invoeding van stroom:

Oranje betekent dat er een onderzoek gaande is die bepaalt hoe groot de problemen in het net zijn. Het betekent dat er voorlopig geen grote nieuwe opwekprojecten gerealiseerd kunnen worden. Ook een grote uitbreiding van het bedrijf met een nieuwe aansluiting moet afwachten op de uitkomsten van dit onderzoek.

Als coöperatie hebben we ook volop te maken met de netcongestieproblematiek. De afgelopen jaren hebben we 3 zonneparken en veel grote zonnedaken gerealiseerd. We moeten een aantal nieuwe plannen in de ijskast leggen en wachten de uitkomsten af van het onderzoek. De landelijke brancheorganisatie van energiecoöperaties EnergieSamen is hier ook volop mee bezig en behartigt onze belangen richting de netbeheerders.

Daarnaast kijken we ook naar oplossingen om slim om te gaan met het elektriciteitsnet. Op sommige plekken kunnen nieuwe dikke kabels gelegd worden, maar er zijn ook andere mogelijkheden, die slimmer zijn.

Denk bijvoorbeeld aan de inzet van batterijen. Hiermee kun je de piek in opwek afvlakken en later ’s avonds aan het net invoeden. Ook zijn we bezig met een onderzoek naar Energyhubs. Binnen een bepaald gebied, bijvoorbeeld een bedrijventerrein, worden contractuele afspraken gemaakt tussen opwekkers en afnemers om vraag en aanbod in balans te houden.

Daarnaast is er ook de mogelijkheid om op afroep van de netbeheerder bijvoorbeeld een zonnestroominstallatie uit te schakelen. Als de netbeheerder het vermoeden heeft dat een dag later teveel stroom op het net gezet kan worden, kunnen zij aan invoeders verplichten hun installatie overdag voor een periode van bijvoorbeeld 2 uur rond het middaguur uit te zetten.

Veel van dit soort slimme oplossingen bevinden zich nog in de pilotfase. Her en der in Nederland wordt geëxperimenteerd en moet uitwijzen of de slimme oplossing grootschaliger ingezet kunnen worden. De problemen met het elektriciteitsnet zullen niet plotsklaps opgelost worden, maar we zien wel dat er enorm veel ontwikkelingen zijn die een stap in de goede richting zetten. Hopelijk kunnen wij daar als Enschede Energie ook een mooie bijdrage in hebben!

Onderzoek naar flora en fauna op zonnepark De Elsmoat
Onlangs onderzochten leden van de KNNV Enschede ons Zonnepark De Elsmoat. Vier experts bekeken hoe het gesteld is met de flora en fauna op het coöperatieve zonnepark in de Zuid – Eschmarke. Onderaan dit bericht vind je een reeks foto's van gevonden soorten. 90 soorten geteld Bij het onderzoek is gebleken dat er op dat... Lees meer »
 29 augustus 2024  |  Rens Weustink
Vind je duurzame camping en verklein je footprint

De zomervakantie staat op het punt van beginnen. Niet iedereen gaat in de zomervakantie op reis, maar degenen die dat wel doen reizen en overnachten op allerlei manieren. Elke reisbeweging of overnachting heeft natuurlijk een footprint. Wil je jouw footprint voor je verblijf zo klein mogelijk maken? Dan is een eco camping of andere vorm… Lees meer »

 18 juli 2024  |  Rens Weustink
Enschede Energie zoekt Energiecoaches

De afgelopen maanden zien we steeds meer dat actieve leden zich opwerpen om samen Enschede te verduurzamen. Graag faciliteren we dat nog meer dan voorheen. Daarom  zijn wij op zoek naar 5 mensen die energiecoach willen worden! Inmiddels hebben we 2 gegadigden gevonden, maar we zijn nog op zoek. Daarom dus de oproep: Ben jij… Lees meer »

 18 juli 2024  |  Rens Weustink
Vol elektriciteitsnet: De rol van Enschede Energie

Het elektriciteitsnet piept en kraakt. In de media wordt vaak bericht over dat het elektriciteitsnet vol is, wat is er aan de hand en kunnen we er ook iets aan doen? Zo’n tien jaar geleden was het simpel: een elektriciteitscentrale wekte stroom op en via kabels boven en onder de grond werd de stroom afgeleverd… Lees meer »

 12 juni 2024  |  Rens Weustink
Inkoopactie voor Sessy Thuisbatterij

Enschede Energie en Sessy hebben de handen ineengeslagen om een inkoopactie op te zetten voor de aanschaf van een thuisbatterij voor consumenten. Als consument kan je via onze inkoopactie met korting een Sessy Thuisbatterij aanschaffen. Status 20-06: De inkoopactie van de Sessy is vandaag afgesloten. In totaal zijn er 40 Sessy’s ingekocht door onze leden…. Lees meer »

 27 mei 2024  |  Rens Weustink
Tuintips Juni

Een groene tuin is het sluitstuk van een duurzaam huis. Door je tuin zo groen en gevarieerd mogelijk te maken, help je jezelf aan een minder hete en droge omgeving om heerlijk te kunnen vertoeven. Ook als het in de zomer flink warm is. Hoe kan je je tuin het best goed onderhouden? Daarvoor hebben… Lees meer »

 24 mei 2024  |  Rens Weustink

OP DE HOOGTE BLIJVEN
VAN DE DUURZAME ONTWIKKELINGEN IN ENSCHEDE?

Schijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Hiermee blijf je op de hoogte van onze activiteiten, onze komende projecten en
andere duurzame ontwikkelingen in Enschede.