Werkzaamheden zonnepark De Elsmoat in volle gang

Op de weilanden waar zonnepark De Elsmoat moet komen is men nu volop aan de slag met de voorbereidingen. Er wordt een aantal werkzaamheden uitgevoerd die vooraf afgestemd zijn met de Gemeente Enschede en Provincie Overijssel. Deze afspraken zijn vastgelegd in een landschapsplan dat is goedgekeurd.

Houtwallen krijgen nu groot onderhoud zodat dit de komende 25 jaar niet meer nodig is
Het ‘groot onderhoud’ bestaat onder andere uit het kappen van oude bomen om deze te vervangen door jongere exemplaren. Dit groot onderhoud is afgesproken in een beheerovereenkomst uit 2015 die 21 jaar geldig is. In de ene houtwal moeten volgens die overeenkomst bomen gekapt worden in de periode 2015 – 2022 en in de andere houtwal in de periode 2022 – 2029. De overlap van deze twee afgesproken bomenkap-periodes zit dus in dit jaar.

Daarnaast is het onderhoud van de houtwallen na verbreding van de houtwallen en plaatsing van het zonnepark voor 25 jaar belemmerd, daarom kappen we de bomen nu in één keer.

Langs het zonnepark komt een zoom bestaande uit diverse soorten struiken en planten en daar omheen een mantel van diverse, wat lagere bomen.

Landschapsplan voor een groene, verantwoorde inbedding in het landschap
Het landschapsplan behorende bij zonnepark De Elsmoat beschrijft dat de bestaande houtwal (die is 4 tot 5 meter breed) verbreed wordt tot 20 meter. Hiervoor planten we 13.000 stuks nieuwe beplanting in de vorm van diverse soorten bomen, struiken en planten. Op termijn ontstaat er zo een volwaardige mantel-zoom beplanting. Mantel – zoom beplanting bestaat uit diverse soorten struiken en lagere bomen zoals ook op de afbeelding te zien is. Hiermee wordt de overgang tussen grasland op het zonnepark en de omgeving biodiverser en mooier voor het aanzicht. Er zijn vele diersoorten die alleen voorkomen in mantel – zoom vegetaties. Daarmee zorgen we voor meer ruimte voor deze diersoorten. Broedvogels en insecten zijn bijvoorbeeld erg blij met zoombeplanting.

Als u vragen heeft over de werkzaamheden aan het zonnepark kunt u altijd contact opnemen met ons zodat we meer uitleg kunnen geven.

Dit kan door een mail te sturen naar info@enschede-energie.nl, door te bellen met 053 – 203 04 27 of door langs te komen bij ons op kantoor.
We zijn gevestigd aan de Boulevard 1945, nr 276. Dat is tussen Makelaarskantoor Thoma Post en Pizzeria La Candela.

Weekendtip: The Biggest Little Farm

Houd je van films en documentaires kijken? Heb je Netflix al uitgespeeld? Wij hebben nog wel een leuke, inspirerende filmtip voor je. The Biggest Little Farm In deze film zie… Lees meer »

 27 januari 2023  |  Rens Weustink
Waterstof en de energietransitie: Wat zijn de kansen en mogelijkheden?

Informatieve avond over de rol van waterstof in de energietransitie. Over alles wat jij, als geïnteresseerde, moet weten om de discussie met specialisten aan te kunnen gaan. Marco Derksen (DGA… Lees meer »

 26 januari 2023  |  Rens Weustink
Geslaagde informatieavond in de Ontmoetingskerk

Afgelopen dinsdag organiseerde Enschede Energie een informatieavond in de Ontmoetingskerk. Op het programma stond eerst een presentatie over Enschede Energie, de energiemarkt en het besparen van energie gevolgd door een… Lees meer »

 26 januari 2023  |  Rens Weustink
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Maandelijks sturen we een nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes van Enschede Energie. Naast berichten over onze projecten brengen we in de nieuwsbrief ook duurzaamheidstips, nieuws over de energieprijzen en andere… Lees meer »

 20 januari 2023  |  Rens Weustink
Roof op 7 januari gratis je groen uit Boswinkel

In Boswinkel wordt gewerkt aan de vernieuwing van de wijk. Er worden woningen en flats gesloopt en er komen nieuwe voor terug. Het groen in de openbare ruimte moet dus… Lees meer »

 5 januari 2023  |  Rens Weustink
We wensen iedereen een energiek 2023!
Namens het bestuur, de medewerkers en vrijwilligers van Enschede Energie wensen we iedereen een gezond, gelukkig en energiek 2023 toe. We gaan voor een jaar met veel fijne samenwerkingen, nieuwe... Lees meer »
 2 januari 2023  |  Rens Weustink

OP DE HOOGTE BLIJVEN
VAN DE DUURZAME ONTWIKKELINGEN IN ENSCHEDE?

Schijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Hiermee blijf je op de hoogte van onze activiteiten, onze komende projecten en
andere duurzame ontwikkelingen in Enschede.