Werkzaamheden zonnepark De Elsmoat in volle gang

Op de weilanden waar zonnepark De Elsmoat moet komen is men nu volop aan de slag met de voorbereidingen. Er wordt een aantal werkzaamheden uitgevoerd die vooraf afgestemd zijn met de Gemeente Enschede en Provincie Overijssel. Deze afspraken zijn vastgelegd in een landschapsplan dat is goedgekeurd.

Houtwallen krijgen nu groot onderhoud zodat dit de komende 25 jaar niet meer nodig is
Het ‘groot onderhoud’ bestaat onder andere uit het kappen van oude bomen om deze te vervangen door jongere exemplaren. Dit groot onderhoud is afgesproken in een beheerovereenkomst uit 2015 die 21 jaar geldig is. In de ene houtwal moeten volgens die overeenkomst bomen gekapt worden in de periode 2015 – 2022 en in de andere houtwal in de periode 2022 – 2029. De overlap van deze twee afgesproken bomenkap-periodes zit dus in dit jaar.

Daarnaast is het onderhoud van de houtwallen na verbreding van de houtwallen en plaatsing van het zonnepark voor 25 jaar belemmerd, daarom kappen we de bomen nu in één keer.

Langs het zonnepark komt een zoom bestaande uit diverse soorten struiken en planten en daar omheen een mantel van diverse, wat lagere bomen.

Landschapsplan voor een groene, verantwoorde inbedding in het landschap
Het landschapsplan behorende bij zonnepark De Elsmoat beschrijft dat de bestaande houtwal (die is 4 tot 5 meter breed) verbreed wordt tot 20 meter. Hiervoor planten we 13.000 stuks nieuwe beplanting in de vorm van diverse soorten bomen, struiken en planten. Op termijn ontstaat er zo een volwaardige mantel-zoom beplanting. Mantel – zoom beplanting bestaat uit diverse soorten struiken en lagere bomen zoals ook op de afbeelding te zien is. Hiermee wordt de overgang tussen grasland op het zonnepark en de omgeving biodiverser en mooier voor het aanzicht. Er zijn vele diersoorten die alleen voorkomen in mantel – zoom vegetaties. Daarmee zorgen we voor meer ruimte voor deze diersoorten. Broedvogels en insecten zijn bijvoorbeeld erg blij met zoombeplanting.

Als u vragen heeft over de werkzaamheden aan het zonnepark kunt u altijd contact opnemen met ons zodat we meer uitleg kunnen geven.

Dit kan door een mail te sturen naar info@enschede-energie.nl, door te bellen met 053 – 203 04 27 of door langs te komen bij ons op kantoor.
We zijn gevestigd aan de Boulevard 1945, nr 276. Dat is tussen Makelaarskantoor Thoma Post en Pizzeria La Candela.

Duurzame uitdaging van deze week: Verwen je fiets

Fietsen is gezond, snel, duurzaam én leuk! Daarom deze week de uitdaging om je fiets te verwennen met goed onderhoud en een schoonmaakbeurt. Als je fiets prettig in gebruik is, dan gebruik je hem ook vaker. Pak dat rammelende spatbord, de kapotte fietsbel en die niet meer lekker lopende ketting aan en je fietst weer… Lees meer »

 23 mei 2023  |  Rens Weustink
Filmavond bij Concordia was groot succes

De filmavond van afgelopen vrijdag bij Concordia was een groot succes! De zaal was uitverkocht en de film bracht bij veel mensen regelmatig een lach op het gezicht. We bespraken achteraf de vergelijking met de lokale situatie en wat we in Enschede kunnen doen aan verduurzaming en het verantwoord samenleven met de natuur. Groen Blauw… Lees meer »

 25 april 2023  |  Rens Weustink
Meld je aan voor de Duurzame Open Huizendag

Wat is het plan? Enschede Energie organiseert op zondag 4 juni van 12:00 tot 15:00 uur een Duurzame Open Huizen Dag. De bedoeling is dat geïnteresseerden kunnen kijken en inspiratie kunnen opdoen om zelf aan de slag te gaan met verduurzamen. Wil jij je huis en/of tuin openstellen en uitleg geven over hoe jij duurzaam… Lees meer »

 24 april 2023  |  Rens Weustink
Doe mee en verduurzaam stap voor stap in 52 weken

We vonden deze week een prachtig initiatief wat voor heel veel mensen een uitkomst kan zijn. De insteek van 52 Weken Duurzaam past perfect bij ons als duurzaamheidscoöperatie. Samen verduurzamen we Enschede. En dat doen we op een leuke, inspirerende manier! 52 Weken Duurzaam nodigt je uit om je eigen leven stap voor stap duurzamer… Lees meer »

 12 april 2023  |  Rens Weustink
Filmavond: The Biggest Little Farm + naborrel

We houden op vrijdag 21 april vanaf 19:15 uur onze eerste ledenactiviteit! Om elkaar als leden te leren kennen en samen wat leuks te doen gaan we een film kijken en daarna borrelen. We gaan bij Filmhuis Concordia aan de Oude Markt de prachtige film ‘The Biggest Little Farm’ kijken. Filmmaker John en zijn vrouw… Lees meer »

 30 maart 2023  |  Rens Weustink
Eerste jubileum voor zonnedak Twente Milieu

Vijf jaar geleden leverde Enschede Energie haar eerste zonneproject op! Zonnedak Twente Milieu werd op vrijdag 26 januari 2018 officieel geopend door een gezamenlijke druk op de rode knop. Oprichter en toenmalig voorzitter Jeroen Jansen drukte samen met wethouder Eelco Eerenberg, gedeputeerde Annemieke Traag en Twente Milieu directeur Lisette Bosch op de knop. Op de… Lees meer »

 29 maart 2023  |  Rens Weustink

OP DE HOOGTE BLIJVEN
VAN DE DUURZAME ONTWIKKELINGEN IN ENSCHEDE?

Schijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Hiermee blijf je op de hoogte van onze activiteiten, onze komende projecten en
andere duurzame ontwikkelingen in Enschede.