Werkzaamheden zonnepark De Elsmoat in volle gang

Op de weilanden waar zonnepark De Elsmoat moet komen is men nu volop aan de slag met de voorbereidingen. Er wordt een aantal werkzaamheden uitgevoerd die vooraf afgestemd zijn met de Gemeente Enschede en Provincie Overijssel. Deze afspraken zijn vastgelegd in een landschapsplan dat is goedgekeurd.

Houtwallen krijgen nu groot onderhoud zodat dit de komende 25 jaar niet meer nodig is
Het ‘groot onderhoud’ bestaat onder andere uit het kappen van oude bomen om deze te vervangen door jongere exemplaren. Dit groot onderhoud is afgesproken in een beheerovereenkomst uit 2015 die 21 jaar geldig is. In de ene houtwal moeten volgens die overeenkomst bomen gekapt worden in de periode 2015 – 2022 en in de andere houtwal in de periode 2022 – 2029. De overlap van deze twee afgesproken bomenkap-periodes zit dus in dit jaar.

Daarnaast is het onderhoud van de houtwallen na verbreding van de houtwallen en plaatsing van het zonnepark voor 25 jaar belemmerd, daarom kappen we de bomen nu in één keer.

Langs het zonnepark komt een zoom bestaande uit diverse soorten struiken en planten en daar omheen een mantel van diverse, wat lagere bomen.

Landschapsplan voor een groene, verantwoorde inbedding in het landschap
Het landschapsplan behorende bij zonnepark De Elsmoat beschrijft dat de bestaande houtwal (die is 4 tot 5 meter breed) verbreed wordt tot 20 meter. Hiervoor planten we 13.000 stuks nieuwe beplanting in de vorm van diverse soorten bomen, struiken en planten. Op termijn ontstaat er zo een volwaardige mantel-zoom beplanting. Mantel – zoom beplanting bestaat uit diverse soorten struiken en lagere bomen zoals ook op de afbeelding te zien is. Hiermee wordt de overgang tussen grasland op het zonnepark en de omgeving biodiverser en mooier voor het aanzicht. Er zijn vele diersoorten die alleen voorkomen in mantel – zoom vegetaties. Daarmee zorgen we voor meer ruimte voor deze diersoorten. Broedvogels en insecten zijn bijvoorbeeld erg blij met zoombeplanting.

Als u vragen heeft over de werkzaamheden aan het zonnepark kunt u altijd contact opnemen met ons zodat we meer uitleg kunnen geven.

Dit kan door een mail te sturen naar info@enschede-energie.nl, door te bellen met 053 – 203 04 27 of door langs te komen bij ons op kantoor.
We zijn gevestigd aan de Boulevard 1945, nr 276. Dat is tussen Makelaarskantoor Thoma Post en Pizzeria La Candela.

Jaarlijkse Ledenvergadering goed bezocht

Woensdag 15 november vond de jaarlijkse Ledenvergadering plaats in de Performance Factory. Er waren ongeveer 60 mensen aanwezig bij de vergadering. Op de agenda stonden enkele officiële zaken zoals het afscheid van Bob Zomerplaag van de Ledenraad en het voorstellen van het nieuwe lid van de Ledenraad in de persoon van Marie-José. Vanuit Enschede Energie… Lees meer »

 4 december 2023  |  Rens Weustink
Verkiezingen: Hoe groen zijn partijen?
De Tweede Kamerverkiezingen staan alweer voor de deur. Het campagnereces is begonnen. Dat wil zeggen dat je nu meer en meer van alle partijen gaat zien en horen. Politici en bestuurders zitten aan talkshowtafels, trekken het land in om campagne te voeren en proberen zoveel mogelijk mensen te overtuigen. Vanuit Enschede Energie geven we geen... Lees meer »
 2 november 2023  |  Rens Weustink
Enschede Energie bij Het Keukentafelgesprek

Vanmorgen zijn Ruud Mulder en Rens Weustink geïnterviewd voor de podcast Het Keukentafelgesprek. In eerdere seizoenen van deze podcast zijn burgemeesters, wethouders, raadsleden en andere bestuurders geïnterviewd. Nu is het de beurt aan groen leiderschap.   Groen leiderschap De nieuwe serie podcasts van Het Keukentafelgesprek gaat over groen leiderschap. Dit leiderschap vind je op diverse… Lees meer »

 20 oktober 2023  |  Rens Weustink
Meld je aan voor de Natuurwerkdag

Op zaterdag 4 november is het de landelijke natuurwerkdag. Van 12:00 tot 16:30 uur kan je ons helpen met het groenonderhoud op Zonnepark De Elsmoat. Een uniek, groen en coöperatief zonnepark net ten zuid-oosten van Enschede. Meld je aan om te helpen via de website van de natuurwerkdag Op dit zonnepark zijn 2 grote houtwallen… Lees meer »

 11 oktober 2023  |  Rens Weustink
Geslaagde Open Energiedag bij Zonnepark De Elsmoat

Op zaterdag 16 september was Zonnepark De Elsmoat toegankelijk voor het publiek tijdens de Open Energiedag 2023. Er kwamen tussen 13:00 en 17:00 uur zo’n 200 mensen een kijkje nemen op dit groene en coöperatieve zonnepark. Foto: Dennis Moekotte, Moekotte Media Creative Agency Tijdens de rondleiding werden verschillende vragen gesteld en beantwoord door projectmedewerkers van… Lees meer »

 20 september 2023  |  Rens Weustink
Kom kijken bij ons coöperatieve zonnepark!

Tijdens de landelijke Open Energiedag 2023 houden wij een open dag bij ons gloednieuwe Zonnepark De Elsmoat. Dit zonnepark is bijzonder door de coöperatieve aanpak en de grote aandacht voor de landschappelijke inpassing in de omgeving. Ben je nog geen lid van Enschede Energie? Kijk ook eens op onze Doe mee pagina om te zien… Lees meer »

 19 augustus 2023  |  Rens Weustink

OP DE HOOGTE BLIJVEN
VAN DE DUURZAME ONTWIKKELINGEN IN ENSCHEDE?

Schijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Hiermee blijf je op de hoogte van onze activiteiten, onze komende projecten en
andere duurzame ontwikkelingen in Enschede.