Drie grootste misverstanden over zonnepanelen op eigen dak

Bij Enschede Energie en onze partner Twentse Energiegroep krijgen we vaak veel vragen en opmerkingen over het beleggen van je eigen dak met zonnepanelen. De meeste woningeigenaren hebben (nog) geen zonnepanelen op hun eigen dak en aarzelen of ze nu wel of niet dit moeten doen. We merken dat er soms een aantal misverstanden zijn over zonnepanelen op eigen dak.

Onze partner Twentse Energiegroep heeft naar aanleiding van diverse ervaringen uit de praktijk de drie meest voorkomende misverstanden op een rijtje gezet:

Misverstand 1: “De zonnepanelen zijn toch geen goede investering? Het duurt wel meer dan 10 jaar voordat je ze terug verdient!”
Het onderwerp zonnepanelen komt vaak voorbij op verjaardagen. Sommigen zijn heel positief en de ander weer een stuk minder. Je hoort dan ook wel eens: ”Je neemt toch geen zonnepanelen? Het verdient zich echt niet terug!”

Het ligt aan hoe het dak van je huis ligt en hoeveel schaduw er is gedurende de dag. Zuid is uiteraard de beste kant om zonnepanelen te plaatsen. Echter moet je niet onderschatten wat een oost-west-opstelling kan opbrengen. Gemiddeld kun je uitgaan van een terugverdien tijd tussen de 5 en 7 jaar bij de meest gunstige oriëntatie van de zonnepanelen. Bij Oost-west-opstelling is de terugverdientijd vaak hooguit twee jaar langer ten opzichte van een zuid-opstelling.
Mocht de ligging van het dak niet geschikt zijn of er is veel schaduw, dan zal een zonnepaneelinstallateur dit ook melden. Een goede installateur wil de klant niet opzadelen met een systeem wat zichzelf niet kan terugverdienen.

Misverstand 2: “Zonnepanelen zijn toch zeer brandgevaarlijk?”
De laatste tijd is er veel aandacht in de media geweest over branden met zonnepanelen. Uit onderzoek naar deze branden komt naar voren dat de oorzaak vaak ligt bij de stekkers van de kabels in combinatie met slechte ventilatie. Mensen met een nieuwbouw woning kiezen vaak voor een in-dak systeem: in plaats van dakpannen worden dan zonnepanelen gelegd in het dak in plaats van op het dak.

Zonder de juiste kennis en materialen worden er snel fouten gemaakt: door het verkeerd aanknijpen en bevestigen van de kabelstekkers is er veel warmteontwikkeling. In combinatie met een slechte ventilatie kan dan een brand ontstaan op het dak. Per jaar gaat het om beperkt aantal branden: gemiddeld 30 dakbranden door zonnepanelen, waarvan het merendeel veroorzaakt wordt door bovenstaande redenen. Dit neemt niet weg dat tegenwoordig installateurs en ook de verzekeraars verwachten dat kabelconnectoren goed aangesloten moeten worden en dat er genoeg ventilatie is.


Voorbeeld van een in-dak systeem

Misverstand 3: “Als de stroom uitvalt, hebben wij nog stroom van de zonnepanelen!”
Regelmatig is er de vraag of je nog stroom van de zonnepanelen hebt als de stroom in het net uitvalt. Helaas is dit niet het geval! Het klopt dat de zonnepanen je woning direct van stroom voorzien.
Echter mocht de stroom uitvallen (omdat er kortsluiting is in het net bij jou in de wijk), dan heb je als eigenaar van zonnepanelen ook geen stroom. Dit heeft puur te maken met veiligheid. De omvormer is namelijk zo beveiligd dat als het geen netstroom krijgt, deze zichzelf uitschakelt. Mocht er toch spanning afkomstig zijn van het zonnepanelensysteem, dan kan er namelijk niet veilig gewerkt worden door bijvoorbeeld de netbeheerder. Hij kan zelf onder spanning komen te staan, terwijl hij juist bezig is in de wijk bezig de storing te verhelpen.

Overigens is het Nederlandse energienet enorm betrouwbaar en is stroomuitval zeldzaam. Het net werkt 99,99% van de tijd!

Filmavond: The Biggest Little Farm + naborrel

We houden op vrijdag 21 april vanaf 19:15 uur onze eerste ledenactiviteit! Om elkaar als leden te leren kennen en samen wat leuks te doen gaan we een film kijken en daarna borrelen. We gaan bij Filmhuis Concordia aan de Oude Markt de prachtige film ‘The Biggest Little Farm’ kijken. Filmmaker John en zijn vrouw… Lees meer »

 30 maart 2023  |  Rens Weustink
Eerste jubileum voor zonnedak Twente Milieu

Vijf jaar geleden leverde Enschede Energie haar eerste zonneproject op! Zonnedak Twente Milieu werd op vrijdag 26 januari 2018 officieel geopend door een gezamenlijke druk op de rode knop. Oprichter en toenmalig voorzitter Jeroen Jansen drukte samen met wethouder Eelco Eerenberg, gedeputeerde Annemieke Traag en Twente Milieu directeur Lisette Bosch op de knop. Op de… Lees meer »

 29 maart 2023  |  Rens Weustink
Energietarieven dalen

We hebben een keer goed nieuws van de energiemarkten. Gelukkig dalen de laatste tijd de energieprijzen weer! Na een lange periode met enorm hoge prijzen, gaat het nu beter. Dit komt omdat in Europa de meeste landen hun gasopslagen nog goed gevuld hebben terwijl de winter op z’n eind loopt. Het relatief zachte winterweer en… Lees meer »

 21 maart 2023  |  Rens Weustink
Stem duurzaam. Vandaag kan jij het verschil maken.

Vandaag heb jij de kans om Enschede vooruit te helpen! Hoe? Door bij de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschapsverkiezingen op een partij te stemmen die oog heeft voor verduurzaming en de energietransitie. We geven je vanuit Enschede Energie geen stemadvies op partijniveau, maar moedigen je natuurlijk wel aan om te stemmen op partijen die onze… Lees meer »

 15 maart 2023  |  Rens Weustink
Enschede Energie en Pontus starten unieke pilot met rechtstreekse energielevering

Enschede Energie en Pontus Heattreatment starten een pilot voor de directe levering van elektriciteit. De Enschedese duurzame energiecoöperatie levert vanaf nu rechtstreeks stroom aan de op het Kennispark gevestigde heat treatment specialist Pontus. Landelijk is dit de eerste keer dat een lokale energieproducent het zogenaamde Zelfleveringsmodel+ op deze manier toepast. Pontus gebruikt bij de productie… Lees meer »

 2 maart 2023  |  Rens Weustink
Gebiedsplan Broekheurne: Enschede Energie denkt mee

Op donderdagavond 23 februari was er in Buurse bij Captain Jack een inloopbijeenkomst voor bewoners van de Broekheurne. De gebiedscommissie Broekheurne organiseerde de bijeenkomst na vragen uit de buurt over de mogelijkheden van windenergie. In het gebiedsproces zijn er plannen voor een zonnepark in de Broekheurne. Daarbij zou prima de combinatie met 1 of 2… Lees meer »

 1 maart 2023  |  Rens Weustink

OP DE HOOGTE BLIJVEN
VAN DE DUURZAME ONTWIKKELINGEN IN ENSCHEDE?

Schijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Hiermee blijf je op de hoogte van onze activiteiten, onze komende projecten en
andere duurzame ontwikkelingen in Enschede.