
We interviewden Martin Steffens voor onze nieuwsbriefrubriek “In het Zonnetje”. Daarin vertelde hij dat hij vanaf nu als pilot via Enschede Energie gratis verduurzamingsadvies geeft. Hieronder een uitgebreider interview over het verduurzamen van je woning.
Voor wat voor soort adviezen kunnen mensen bij jou terecht?
Ik kan in de volle breedte adviezen geven voor verduurzaming van je koop- of huurwoning. Denk aan advies over het isoleren van je vloer, muren of gevels of over het effect van een warmtepomp of zonnepanelen op de duurzaamheid van een huis.
Voor huurwoningen is in principe de woningbouwcorporatie of particuliere eigenaar van de woning als eerste aan zet. Zeker bij technische maatregelen die een verandering aan de woning betreffen.
Huurders kan ik dus vooral helpen met gedragsadviezen die je kan uitvoeren in de bestaande setting van je woning. Met eigenaren van een koopwoning kan ik dieper in gaan op de technische maatregelen die genomen kunnen worden.
Wat zijn belangrijke zaken om rekening mee te houden bij het verduurzamen?
- Begin met de schil
Het is belangrijk om goede keuzes te maken als je begint met verduurzamen van je woning. Begin eerst met “de schil” goed te isoleren. “De schil” is de buitenkant van de woning. Gevel, dak, kozijnen, ramen en deuren. Als je zorgt dat je woning goed geïsoleerd is, dan verbruik je automatisch minder energie om je woning op de gewenste temperatuur te krijgen.
Soms hoor je dat mensen als eerste een goed geïsoleerde voordeur laten plaatsen. Echter is dat maar 2 m2 op de hele schil van de woning. Het kost je al snel €2.000 voor zo’n deur terwijl je met het zelfde bedrag kan je bij een doorsnee 2 onder 1 kapwoning de hele schil kan laten na-isoleren door middel van spouwmuurisolatie. Kortom: Denk goed na waar je de meeste winst kan behalen voor relatief de laagste kosten. De meeste mensen willen een fijne, warme woonkamer terwijl het prima is als de hal wat koeler is. Het is in dat geval verstandiger om met de woonkamer te beginnen.
- Kijk dan verder naar de vloerisolatie en de installaties in en rond je woning
Nadat je de isolatie van de schil op orde hebt kan je verder kijken naar je vloerisolatie en de installaties. Daarmee bedoel ik bijvoorbeeld de CV ketel, warmtepomp, zonnepanelen en/of warmte terugwin-installatie. Voor vloerisolatie en installaties zijn vele opties beschikbaar. Elke woning is anders, en elk gebruik van een woning is anders. Het ligt dus aan jouw specifieke situatie wat de meest verstandige volgende stap is bij het verduurzamen. Over het algemeen kan je wel zeggen dat het goed is om een oude CV ketel op tijd door een andere warmtebron te vervangen. Dat kan bijvoorbeeld een warmtepomp zijn of een hybride ketel.
Zonnepanelen op je dak leggen is sowieso een investering die je snel terugverdient. De prijzen voor energie zijn alweer een stuk gedaald. Desondanks is de terugverdientijd van zonnepanelen erg gunstig zo lang de salderingsregeling nog actief is.
Kozijn en beglazing zien mensen vaak als één ding. Dat hoeft niet. Je kan soms prima HR++ glas in bestaande kozijnen plaatsen. Dat kan natuurlijk niet overal, maar waar het kan scheelt dat enorm in de kosten. Het is een fabeltje dat kunststof kozijnen beter zouden zijn. Op het vlak van geleiding is een kunststofkozijn niet beter of slechter dan een hardhouten kozijn.
Voor veel technische verduurzamingsmaatregelen kan je de ISDE subsidie aanvragen.
Deze subsidie is bedoelt om het voor woningeigenaren betaalbaarder te maken om hun woning te verduurzamen.
- Gedragsverandering is de goedkoopste manier van verduurzamen, maar niet altijd eenvoudig
Het aanpassen van je gedrag is natuurlijk de goedkoopste manier van verduurzamen die je bovendien overal waar je bent kan toepassen, maar niet altijd de gemakkelijkste. Je moet je gewoontes soms veranderen en dat kost tijd voordat het je meer vanzelf gaat.
Een aantal eenvoudige, voor de hand liggende tips:
Douche korter, doe deuren altijd goed achter je dicht om warmte of koelte binnen te houden, zet de verwarming niet aan in ruimtes waar je weinig verblijft, doe de was standaard op 30 graden en pak de fiets voor de kortere ritten binnen Enschede. Waarschijnlijk pas je veel hiervan al toe, maar wellicht zijn er gedragsaanpassingen die je nog wel kan doen.
Waar moet ik op letten als ik een goede leverancier wil vinden voor verduurzamingsmaatregelen?
Bedrijven adverteren vaak met een bepaalde RC waarde. Dat is een waarde die aangeeft hoe goed iets geïsoleerd is. Hoe hoger de waarde, hoe beter geïsoleerd iets is. Bij deuren en gevels heet dat een U waarde en dat werkt omgekeerd. Hoe lager die U waarde, hoe beter.
De zomer komt eraan. Heb je tot slot een tip voor een duurzame manier om een prettige temperatuur in je woning te krijgen of houden?
Een goede airco kan je hele woning koelen als je die ergens hoog in je woning hangt. Dan moet die wel voldoende capaciteit hebben natuurlijk. Koude lucht daalt en warme lucht stijgt.
Met moderne woningen is het fijn dat die goed geïsoleerd zijn. Dat betekent dat de warmte vaak beter buiten gehouden kan worden dan bij oudere woningen die slechter geïsoleerd zijn. Tegelijkertijd is de goede isolatie ook een nadeel. Als het eenmaal warm is in zo’n goed geïsoleerd huis, dan krijg je het niet gemakkelijk weer afgekoeld. Warmte gaat in de stenen zitten.

Woensdag 15 november vond de jaarlijkse Ledenvergadering plaats in de Performance Factory. Er waren ongeveer 60 mensen aanwezig bij de vergadering. Op de agenda stonden enkele officiële zaken zoals het afscheid van Bob Zomerplaag van de Ledenraad en het voorstellen van het nieuwe lid van de Ledenraad in de persoon van Marie-José. Vanuit Enschede Energie… Lees meer »


Vanmorgen zijn Ruud Mulder en Rens Weustink geïnterviewd voor de podcast Het Keukentafelgesprek. In eerdere seizoenen van deze podcast zijn burgemeesters, wethouders, raadsleden en andere bestuurders geïnterviewd. Nu is het de beurt aan groen leiderschap. Groen leiderschap De nieuwe serie podcasts van Het Keukentafelgesprek gaat over groen leiderschap. Dit leiderschap vind je op diverse… Lees meer »

Op zaterdag 4 november is het de landelijke natuurwerkdag. Van 12:00 tot 16:30 uur kan je ons helpen met het groenonderhoud op Zonnepark De Elsmoat. Een uniek, groen en coöperatief zonnepark net ten zuid-oosten van Enschede. Meld je aan om te helpen via de website van de natuurwerkdag Op dit zonnepark zijn 2 grote houtwallen… Lees meer »

Op zaterdag 16 september was Zonnepark De Elsmoat toegankelijk voor het publiek tijdens de Open Energiedag 2023. Er kwamen tussen 13:00 en 17:00 uur zo’n 200 mensen een kijkje nemen op dit groene en coöperatieve zonnepark. Foto: Dennis Moekotte, Moekotte Media Creative Agency Tijdens de rondleiding werden verschillende vragen gesteld en beantwoord door projectmedewerkers van… Lees meer »

Tijdens de landelijke Open Energiedag 2023 houden wij een open dag bij ons gloednieuwe Zonnepark De Elsmoat. Dit zonnepark is bijzonder door de coöperatieve aanpak en de grote aandacht voor de landschappelijke inpassing in de omgeving. Ben je nog geen lid van Enschede Energie? Kijk ook eens op onze Doe mee pagina om te zien… Lees meer »