Interview: “Maak slimme keuzes bij het verduurzamen van je woning”

We interviewden Martin Steffens voor onze nieuwsbriefrubriek “In het Zonnetje”. Daarin vertelde hij dat hij vanaf nu als pilot via Enschede Energie gratis verduurzamingsadvies geeft. Hieronder een uitgebreider interview over het verduurzamen van je woning.

Voor wat voor soort adviezen kunnen mensen bij jou terecht?
Ik kan in de volle breedte adviezen geven voor verduurzaming van je koop- of huurwoning. Denk aan advies over het isoleren van je vloer, muren of gevels of over het effect van een warmtepomp of zonnepanelen op de duurzaamheid van een huis.

Voor huurwoningen is in principe de woningbouwcorporatie of particuliere eigenaar van de woning als eerste aan zet. Zeker bij technische maatregelen die een verandering aan de woning betreffen.

Huurders kan ik dus vooral helpen met gedragsadviezen die je kan uitvoeren in de bestaande setting van je woning. Met eigenaren van een koopwoning kan ik dieper in gaan op de technische maatregelen die genomen kunnen worden.

Wat zijn belangrijke zaken om rekening mee te houden bij het verduurzamen?

  1. Begin met de schil

Het is belangrijk om goede keuzes te maken als je begint met verduurzamen van je woning. Begin eerst met “de schil” goed te isoleren. “De schil” is de buitenkant van de woning. Gevel, dak, kozijnen, ramen en deuren. Als je zorgt dat je woning goed geïsoleerd is, dan verbruik je automatisch minder energie om je woning op de gewenste temperatuur te krijgen.

Soms hoor je dat mensen als eerste een goed geïsoleerde voordeur laten plaatsen. Echter is dat maar 2 m2 op de hele schil van de woning. Het kost je al snel €2.000 voor zo’n deur terwijl je met het zelfde bedrag kan je bij een doorsnee 2 onder 1 kapwoning de hele schil kan laten na-isoleren door middel van spouwmuurisolatie. Kortom: Denk goed na waar je de meeste winst kan behalen voor relatief de laagste kosten. De meeste mensen willen een fijne, warme woonkamer terwijl het prima is als de hal wat koeler is. Het is in dat geval verstandiger om met de woonkamer te beginnen.

  1. Kijk dan verder naar de vloerisolatie en de installaties in en rond je woning

Nadat je de isolatie van de schil op orde hebt kan je verder kijken naar je vloerisolatie en de installaties. Daarmee bedoel ik bijvoorbeeld de CV ketel, warmtepomp, zonnepanelen en/of warmte terugwin-installatie. Voor vloerisolatie en installaties zijn vele opties beschikbaar. Elke woning is anders, en elk gebruik van een woning is anders. Het ligt dus aan jouw specifieke situatie wat de meest verstandige volgende stap is bij het verduurzamen. Over het algemeen kan je wel zeggen dat het goed is om een oude CV ketel op tijd door een andere warmtebron te vervangen. Dat kan bijvoorbeeld een warmtepomp zijn of een hybride ketel.

Zonnepanelen op je dak leggen is sowieso een investering die je snel terugverdient. De prijzen voor energie zijn alweer een stuk gedaald. Desondanks is de terugverdientijd van zonnepanelen erg gunstig zo lang de salderingsregeling nog actief is.

Kozijn en beglazing zien mensen vaak als één ding. Dat hoeft niet. Je kan soms prima HR++ glas in bestaande kozijnen plaatsen. Dat kan natuurlijk niet overal, maar waar het kan scheelt dat enorm in de kosten. Het is een fabeltje dat kunststof kozijnen beter zouden zijn. Op het vlak van geleiding is een kunststofkozijn niet beter of slechter dan een hardhouten kozijn.

Voor veel technische verduurzamingsmaatregelen kan je de ISDE subsidie aanvragen.

Deze subsidie is bedoelt om het voor woningeigenaren betaalbaarder te maken om hun woning te verduurzamen.

  1. Gedragsverandering is de goedkoopste manier van verduurzamen, maar niet altijd eenvoudig

Het aanpassen van je gedrag is natuurlijk de goedkoopste manier van verduurzamen die je bovendien overal waar je bent kan toepassen, maar niet altijd de gemakkelijkste. Je moet je gewoontes soms veranderen en dat kost tijd voordat het je meer vanzelf gaat.

Een aantal eenvoudige, voor de hand liggende tips:
Douche korter, doe deuren altijd goed achter je dicht om warmte of koelte binnen te houden, zet de verwarming niet aan in ruimtes waar je weinig verblijft, doe de was standaard op 30 graden en pak de fiets voor de kortere ritten binnen Enschede. Waarschijnlijk pas je veel hiervan al toe, maar wellicht zijn er gedragsaanpassingen die je nog wel kan doen.

Waar moet ik op letten als ik een goede leverancier wil vinden voor verduurzamingsmaatregelen?
Bedrijven adverteren vaak met een bepaalde RC waarde. Dat is een waarde die aangeeft hoe goed iets geïsoleerd is. Hoe hoger de waarde, hoe beter geïsoleerd iets is. Bij deuren en gevels heet dat een U waarde en dat werkt omgekeerd. Hoe lager die U waarde, hoe beter.

De zomer komt eraan. Heb je tot slot een tip voor een duurzame manier om een prettige temperatuur in je woning te krijgen of houden?
Een goede airco kan je hele woning koelen als je die ergens hoog in je woning hangt. Dan moet die wel voldoende capaciteit hebben natuurlijk. Koude lucht daalt en warme lucht stijgt.

Met moderne woningen is het fijn dat die goed geïsoleerd zijn. Dat betekent dat de warmte vaak beter buiten gehouden kan worden dan bij oudere woningen die slechter geïsoleerd zijn. Tegelijkertijd is de goede isolatie ook een nadeel. Als het eenmaal warm is in zo’n goed geïsoleerd huis, dan krijg je het niet gemakkelijk weer afgekoeld. Warmte gaat in de stenen zitten.

Inkoopactie voor Sessy Thuisbatterij

Enschede Energie en Sessy hebben de handen ineengeslagen om een inkoopactie op te zetten voor de aanschaf van een thuisbatterij voor consumenten. Als consument kan je via onze inkoopactie met een korting een Sessy Thuisbatterij aanschaffen. Tijdens de informatiebijeenkomst op woensdag 29 mei hebben we de aanwezigen geïnformeerd middels een presentatie. Heb je verdere vragen?… Lees meer »

 27 mei 2024  |  Rens Weustink
Tuintips Juni

Een groene tuin is het sluitstuk van een duurzaam huis. Door je tuin zo groen en gevarieerd mogelijk te maken, help je jezelf aan een minder hete en droge omgeving om heerlijk te kunnen vertoeven. Ook als het in de zomer flink warm is. Hoe kan je je tuin het best goed onderhouden? Daarvoor hebben… Lees meer »

 24 mei 2024  |  Rens Weustink
Enschede Energie gaat voor coöperatief windmolenpark op zee

Samen met vele andere energiecoöperaties en pensioenfonds ABP neemt Enschede Energie deel aan een tender voor een groot windpark op zee. De coalities met de namen ‘Onze Noordzeestroom’ (EnergieSamen, Windunie en energiecoöperaties) en ‘Noordzeker’ (Pensioenfondsen ABP en APG samen met windparkontwikkelaar SSE) slaan de handen ineen om het grootste Nederlandse windpark op zee te bouwen… Lees meer »

 26 april 2024  |  Rens Weustink
Leden aan het woord: Erik Mulder over dynamische tarieven

We kregen een reactie van een lid binnen op de longread “Dynamisch contract: voordelig én verstorend”. Deze reactie is niet een standpunt van Enschede Energie, maar een persoonlijke kijk op de situatie van Erik zelf. Hieronder het betoog van Erik Mulder: Dynamisch Tarief: Ja, graag. Dynamisch tarief creëert onbalans? Een dynamisch tarief is een uur-prijs… Lees meer »

 26 april 2024  |  Rens Weustink
Duurzaamheidscafé in Lonneker op 24 april

Op woensdag 24 april vanaf 19:30 uur organiseren we samen met STAWEL in het Dorpshuis in Lonneker een eerste Duurzaamheidscafé. Deze editie is het thema: “Toekomstgerichte, duurzame kansen voor (boeren)bedrijven”. Duurzame toekomst voor (boeren)bedrijven Fraukje Roeleveld van STAWEL zal de mogelijkheden voor boerenbedrijven schetsen voor een toekomstgericht pakket aan maatregelen. Het benutten van daken voor… Lees meer »

 20 april 2024  |  Rens Weustink
Salderingsregeling blijft behouden

De afgelopen maand is er veel te doen geweest over de salderingsregeling. Al jaren wordt in de politiek gesproken over een mogelijke afschaffing, maar toch kwam het er in de Eerste Kamer niet van. Hoe zit dat nu met de salderingsregeling en wat voor gevolgen heeft dat? Even opfrissen, wat is de salderingsregeling? De salderingsregeling… Lees meer »

 1 maart 2024  |  Rens Weustink

OP DE HOOGTE BLIJVEN
VAN DE DUURZAME ONTWIKKELINGEN IN ENSCHEDE?

Schijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Hiermee blijf je op de hoogte van onze activiteiten, onze komende projecten en
andere duurzame ontwikkelingen in Enschede.