Verkiezingen: Hoe groen zijn partijen?

De Tweede Kamerverkiezingen staan alweer voor de deur. Het campagnereces is begonnen. Dat wil zeggen dat je nu meer en meer van alle partijen gaat zien en horen. Politici en bestuurders zitten aan talkshowtafels, trekken het land in om campagne te voeren en proberen zoveel mogelijk mensen te overtuigen. Vanuit Enschede Energie geven we geen stemadvies, maar helpen je wel wegwijs worden in de standpunten van de diverse partijen. Natuurlijk focussen we ons dan vooral op de standpunten op het gebied van duurzaamheid en burgerparticipatie.

Heb je een groen hart dat klopt voor duurzaamheid? Ga stemmen!
Voorop staat dat je als inwoner van Enschede en van Nederland gelukkig eens in de 4 jaar (als kabinetten de rit uitzitten) je stem kan geven aan een partij die bij je past. Ga dus sowieso stemmen, want het is zonde als je jouw democratische recht niet uitoefent. Heb je belang bij een duurzamer en toekomstbestendig Nederland? Dan is het deze keer echt hét moment om je goed te verdiepen in de plannen van de diverse partijen. Er zitten grote verschillen in de keuzes die partijen maken.

Sommige partijen vinden dat het zo’n vaart nog niet loopt met de klimaatverandering. Zij willen vooral doorgaan zoals we altijd al deden. Andere partijen vinden dat we in kleine stappen moeten vergroenen en andere partijen gaat het niet snel genoeg. Er zijn verschillen in de manier waarop partijen willen verduurzamen. Van bovenaf, van onderop of van alle kanten. Keuzes te over. Maar wat kies jij?

Partijen onderverdeeld in categorieën
Onderstaande schema’s met globale indelingen van waar partijen voor staan kunnen je verder helpen. Er liggen doorwrochte analyses van betreffende organisaties onder de onderstaande twee tabellen.

MVO Nederland onderzocht hoe partijen scoren als het aankomt op duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. De resultaten zie je in het schema hier onder. Meer weten over hun analyse? Lees het artikel op hun website.

Klimaatstichting HIER.nu onderzocht in hoeverre partijen aandacht hebben voor verduurzaming. Hieronder het overzicht in één oogopslag.

Energiekieskompas
Wil je meer inzicht krijgen in waar jij in het politieke landschap staat als het om klimaat en energie? Vul dan het EnergieKieskompas in. De stemhulp speciaal over deze thema’s.

Hoe lees je snel én doeltreffend verkiezingsprogramma’s?
Het volgen van talkshows, tv debatten en sociale media is voor veel mensen meer dan genoeg politiek. En kort voor de verkiezingen vullen mensen vaak nog een stemwijzer of het kieskompas in om hun eigen idee bevestigd of ontkracht te zien worden.

Wil je zelf toch wat dieper op de inhoud in gaan? Dan kan je de verkiezingsprogramma’s erbij pakken. Alle partijen hebben inmiddels hun verkiezingsprogramma bekendgemaakt. De één is nog langer dan de ander. Sommige programma’s zijn meer op hoofdlijnen geschreven, anderen gaan best ver de details in. De overeenkomst is dat erg weinig mensen deze programma’s lezen.

Niet elk verkiezingsprogramma is ook prettig om te lezen. Al doen steeds meer partijen de moeite om een eenvoudige(re) versie te schrijven die soms ook wat bondiger is.

Hieronder drie tips om jou te helpen de verkiezingsprogramma’s te doorgronden en te interpreteren:

Breng het woord ‘zoeken’ in de praktijk
Download het partijprogramma waarvan jij meer wil weten van de website van de betreffende partij. Gebruik de zoekfunctie (Windows: CTRL + F / Mac: Appeltje F) om trefwoorden te zoeken. Zo vind je snel wat de partij vindt van dit onderwerp.

Handige zoekwoorden om meer te weten te komen over de plannen richting duurzaamheid en energie zijn bijvoorbeeld:

Klimaat
Natuur
Energie
Energiecoöperatie
Vergroenen
Verduurzamen
Duurzaam

Denk na of wat je leest concreet en realistisch is.
Soms staan er mooie verhalen in een verkiezingsprogramma die maar lastig in de praktijk te brengen zijn of die wel erg hoog over blijven. Natuurlijk kan niet elk thema altijd tot in de puntjes nauwkeurig en concreet gemaakt worden. Echter er is wel meer mogelijk dan een algemene zin als “We willen Nederland verduurzamen” zonder verdere concretisering.

Heeft de betreffende partij de afgelopen jaren inspanning geleverd om waar te maken wat er nu als ambitie opgeschreven is?
Partijen willen nog wel eens zaken wat aandikken of juist downplayen als ze denken dat dit electoraal handig uitpakt. Laat je niet foppen en kijk behalve naar de plannen voor de toekomst ook naar hoe een partij in het verleden heeft gestemd en heeft gehandeld. Waren de standpunten eerder hetzelfde als nu of zit er een groot verschil in en waarom?

Succes met stemmen!

Inkoopactie voor Sessy Thuisbatterij

Enschede Energie en Sessy hebben de handen ineengeslagen om een inkoopactie op te zetten voor de aanschaf van een thuisbatterij voor consumenten. Als consument kan je via onze inkoopactie met een korting een Sessy Thuisbatterij aanschaffen. Tijdens de informatiebijeenkomst op woensdag 29 mei hebben we de aanwezigen geïnformeerd middels een presentatie. Heb je verdere vragen?… Lees meer »

 27 mei 2024  |  Rens Weustink
Tuintips Juni

Een groene tuin is het sluitstuk van een duurzaam huis. Door je tuin zo groen en gevarieerd mogelijk te maken, help je jezelf aan een minder hete en droge omgeving om heerlijk te kunnen vertoeven. Ook als het in de zomer flink warm is. Hoe kan je je tuin het best goed onderhouden? Daarvoor hebben… Lees meer »

 24 mei 2024  |  Rens Weustink
Enschede Energie gaat voor coöperatief windmolenpark op zee

Samen met vele andere energiecoöperaties en pensioenfonds ABP neemt Enschede Energie deel aan een tender voor een groot windpark op zee. De coalities met de namen ‘Onze Noordzeestroom’ (EnergieSamen, Windunie en energiecoöperaties) en ‘Noordzeker’ (Pensioenfondsen ABP en APG samen met windparkontwikkelaar SSE) slaan de handen ineen om het grootste Nederlandse windpark op zee te bouwen… Lees meer »

 26 april 2024  |  Rens Weustink
Leden aan het woord: Erik Mulder over dynamische tarieven

We kregen een reactie van een lid binnen op de longread “Dynamisch contract: voordelig én verstorend”. Deze reactie is niet een standpunt van Enschede Energie, maar een persoonlijke kijk op de situatie van Erik zelf. Hieronder het betoog van Erik Mulder: Dynamisch Tarief: Ja, graag. Dynamisch tarief creëert onbalans? Een dynamisch tarief is een uur-prijs… Lees meer »

 26 april 2024  |  Rens Weustink
Duurzaamheidscafé in Lonneker op 24 april

Op woensdag 24 april vanaf 19:30 uur organiseren we samen met STAWEL in het Dorpshuis in Lonneker een eerste Duurzaamheidscafé. Deze editie is het thema: “Toekomstgerichte, duurzame kansen voor (boeren)bedrijven”. Duurzame toekomst voor (boeren)bedrijven Fraukje Roeleveld van STAWEL zal de mogelijkheden voor boerenbedrijven schetsen voor een toekomstgericht pakket aan maatregelen. Het benutten van daken voor… Lees meer »

 20 april 2024  |  Rens Weustink
Salderingsregeling blijft behouden

De afgelopen maand is er veel te doen geweest over de salderingsregeling. Al jaren wordt in de politiek gesproken over een mogelijke afschaffing, maar toch kwam het er in de Eerste Kamer niet van. Hoe zit dat nu met de salderingsregeling en wat voor gevolgen heeft dat? Even opfrissen, wat is de salderingsregeling? De salderingsregeling… Lees meer »

 1 maart 2024  |  Rens Weustink

OP DE HOOGTE BLIJVEN
VAN DE DUURZAME ONTWIKKELINGEN IN ENSCHEDE?

Schijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Hiermee blijf je op de hoogte van onze activiteiten, onze komende projecten en
andere duurzame ontwikkelingen in Enschede.