Verkiezingen: Hoe groen zijn partijen?

De Tweede Kamerverkiezingen staan alweer voor de deur. Het campagnereces is begonnen. Dat wil zeggen dat je nu meer en meer van alle partijen gaat zien en horen. Politici en bestuurders zitten aan talkshowtafels, trekken het land in om campagne te voeren en proberen zoveel mogelijk mensen te overtuigen. Vanuit Enschede Energie geven we geen stemadvies, maar helpen je wel wegwijs worden in de standpunten van de diverse partijen. Natuurlijk focussen we ons dan vooral op de standpunten op het gebied van duurzaamheid en burgerparticipatie.

Heb je een groen hart dat klopt voor duurzaamheid? Ga stemmen!
Voorop staat dat je als inwoner van Enschede en van Nederland gelukkig eens in de 4 jaar (als kabinetten de rit uitzitten) je stem kan geven aan een partij die bij je past. Ga dus sowieso stemmen, want het is zonde als je jouw democratische recht niet uitoefent. Heb je belang bij een duurzamer en toekomstbestendig Nederland? Dan is het deze keer echt hét moment om je goed te verdiepen in de plannen van de diverse partijen. Er zitten grote verschillen in de keuzes die partijen maken.

Sommige partijen vinden dat het zo’n vaart nog niet loopt met de klimaatverandering. Zij willen vooral doorgaan zoals we altijd al deden. Andere partijen vinden dat we in kleine stappen moeten vergroenen en andere partijen gaat het niet snel genoeg. Er zijn verschillen in de manier waarop partijen willen verduurzamen. Van bovenaf, van onderop of van alle kanten. Keuzes te over. Maar wat kies jij?

Partijen onderverdeeld in categorieën
Onderstaande schema’s met globale indelingen van waar partijen voor staan kunnen je verder helpen. Er liggen doorwrochte analyses van betreffende organisaties onder de onderstaande twee tabellen.

MVO Nederland onderzocht hoe partijen scoren als het aankomt op duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. De resultaten zie je in het schema hier onder. Meer weten over hun analyse? Lees het artikel op hun website.

Klimaatstichting HIER.nu onderzocht in hoeverre partijen aandacht hebben voor verduurzaming. Hieronder het overzicht in één oogopslag.

Energiekieskompas
Wil je meer inzicht krijgen in waar jij in het politieke landschap staat als het om klimaat en energie? Vul dan het EnergieKieskompas in. De stemhulp speciaal over deze thema’s.

Hoe lees je snel én doeltreffend verkiezingsprogramma’s?
Het volgen van talkshows, tv debatten en sociale media is voor veel mensen meer dan genoeg politiek. En kort voor de verkiezingen vullen mensen vaak nog een stemwijzer of het kieskompas in om hun eigen idee bevestigd of ontkracht te zien worden.

Wil je zelf toch wat dieper op de inhoud in gaan? Dan kan je de verkiezingsprogramma’s erbij pakken. Alle partijen hebben inmiddels hun verkiezingsprogramma bekendgemaakt. De één is nog langer dan de ander. Sommige programma’s zijn meer op hoofdlijnen geschreven, anderen gaan best ver de details in. De overeenkomst is dat erg weinig mensen deze programma’s lezen.

Niet elk verkiezingsprogramma is ook prettig om te lezen. Al doen steeds meer partijen de moeite om een eenvoudige(re) versie te schrijven die soms ook wat bondiger is.

Hieronder drie tips om jou te helpen de verkiezingsprogramma’s te doorgronden en te interpreteren:

Breng het woord ‘zoeken’ in de praktijk
Download het partijprogramma waarvan jij meer wil weten van de website van de betreffende partij. Gebruik de zoekfunctie (Windows: CTRL + F / Mac: Appeltje F) om trefwoorden te zoeken. Zo vind je snel wat de partij vindt van dit onderwerp.

Handige zoekwoorden om meer te weten te komen over de plannen richting duurzaamheid en energie zijn bijvoorbeeld:

Klimaat
Natuur
Energie
Energiecoöperatie
Vergroenen
Verduurzamen
Duurzaam

Denk na of wat je leest concreet en realistisch is.
Soms staan er mooie verhalen in een verkiezingsprogramma die maar lastig in de praktijk te brengen zijn of die wel erg hoog over blijven. Natuurlijk kan niet elk thema altijd tot in de puntjes nauwkeurig en concreet gemaakt worden. Echter er is wel meer mogelijk dan een algemene zin als “We willen Nederland verduurzamen” zonder verdere concretisering.

Heeft de betreffende partij de afgelopen jaren inspanning geleverd om waar te maken wat er nu als ambitie opgeschreven is?
Partijen willen nog wel eens zaken wat aandikken of juist downplayen als ze denken dat dit electoraal handig uitpakt. Laat je niet foppen en kijk behalve naar de plannen voor de toekomst ook naar hoe een partij in het verleden heeft gestemd en heeft gehandeld. Waren de standpunten eerder hetzelfde als nu of zit er een groot verschil in en waarom?

Succes met stemmen!

Jaarlijkse Ledenvergadering goed bezocht

Woensdag 15 november vond de jaarlijkse Ledenvergadering plaats in de Performance Factory. Er waren ongeveer 60 mensen aanwezig bij de vergadering. Op de agenda stonden enkele officiële zaken zoals het afscheid van Bob Zomerplaag van de Ledenraad en het voorstellen van het nieuwe lid van de Ledenraad in de persoon van Marie-José. Vanuit Enschede Energie… Lees meer »

 4 december 2023  |  Rens Weustink
Verkiezingen: Hoe groen zijn partijen?
De Tweede Kamerverkiezingen staan alweer voor de deur. Het campagnereces is begonnen. Dat wil zeggen dat je nu meer en meer van alle partijen gaat zien en horen. Politici en bestuurders zitten aan talkshowtafels, trekken het land in om campagne te voeren en proberen zoveel mogelijk mensen te overtuigen. Vanuit Enschede Energie geven we geen... Lees meer »
 2 november 2023  |  Rens Weustink
Enschede Energie bij Het Keukentafelgesprek

Vanmorgen zijn Ruud Mulder en Rens Weustink geïnterviewd voor de podcast Het Keukentafelgesprek. In eerdere seizoenen van deze podcast zijn burgemeesters, wethouders, raadsleden en andere bestuurders geïnterviewd. Nu is het de beurt aan groen leiderschap.   Groen leiderschap De nieuwe serie podcasts van Het Keukentafelgesprek gaat over groen leiderschap. Dit leiderschap vind je op diverse… Lees meer »

 20 oktober 2023  |  Rens Weustink
Meld je aan voor de Natuurwerkdag

Op zaterdag 4 november is het de landelijke natuurwerkdag. Van 12:00 tot 16:30 uur kan je ons helpen met het groenonderhoud op Zonnepark De Elsmoat. Een uniek, groen en coöperatief zonnepark net ten zuid-oosten van Enschede. Meld je aan om te helpen via de website van de natuurwerkdag Op dit zonnepark zijn 2 grote houtwallen… Lees meer »

 11 oktober 2023  |  Rens Weustink
Geslaagde Open Energiedag bij Zonnepark De Elsmoat

Op zaterdag 16 september was Zonnepark De Elsmoat toegankelijk voor het publiek tijdens de Open Energiedag 2023. Er kwamen tussen 13:00 en 17:00 uur zo’n 200 mensen een kijkje nemen op dit groene en coöperatieve zonnepark. Foto: Dennis Moekotte, Moekotte Media Creative Agency Tijdens de rondleiding werden verschillende vragen gesteld en beantwoord door projectmedewerkers van… Lees meer »

 20 september 2023  |  Rens Weustink
Kom kijken bij ons coöperatieve zonnepark!

Tijdens de landelijke Open Energiedag 2023 houden wij een open dag bij ons gloednieuwe Zonnepark De Elsmoat. Dit zonnepark is bijzonder door de coöperatieve aanpak en de grote aandacht voor de landschappelijke inpassing in de omgeving. Ben je nog geen lid van Enschede Energie? Kijk ook eens op onze Doe mee pagina om te zien… Lees meer »

 19 augustus 2023  |  Rens Weustink

OP DE HOOGTE BLIJVEN
VAN DE DUURZAME ONTWIKKELINGEN IN ENSCHEDE?

Schijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Hiermee blijf je op de hoogte van onze activiteiten, onze komende projecten en
andere duurzame ontwikkelingen in Enschede.