Er op uit in de regio

We sloten de vorige longread met duurzame reistips af met de belofte dat we terug zouden komen met een artikel over duurzame en/of groene uittips in de regio. Die belofte lossen we nu in. En met plezier! Want wat hebben we een fijne, groene regio met enorm veel leuke plekken! Hieronder een korte greep uit wat we allemaal tegen kwamen op onze zoektocht.

Theetuinen en pluktuinen: Lekker buiten genieten

Twente kent vele theetuinen en bloemenpluktuinen. De één gelegen op een verborgen plekje dichtbij ons zonnepark, de ander midden in het Wooldrikspark, dichtbij de snelweg in Oldenzaal of aan de rand van Boekelo. Keuze te over.

Het leuke aan een theetuin is dat je het beste van twee werelden hebt. Buiten zijn en tegelijkertijd genieten van de lekkerste creaties die je zelf misschien niet zo snel maakt thuis. Een pluktuin is al iets actiever omdat je zelf de mooiste bos bloemen kan plukken die je maar wenst. Wel opletten dat je op een goed moment in het jaar gaat als er voldoende in bloei staat natuurlijk.

Theetuin Ik en mijn Moeder
Deze theetuin is gelegen midden in het Wooldrikspark in Enschede. Je kan er diverse arrangementen afspreken, maar ook gewoon op de bonnefooi langs.

Kijk op hun website voor de openingstijden en de menukaart.

Theetuin en Pluktuin Schuif ’s aan
Deze theetuin en pluktuin vind je op een steenworp afstand van ons gloednieuwe zonnepark De Kromhofsweg. Aan de rand van Enschede, maar toch wat verborgen. Ondanks dat de theetuin niet ver van de N35 af ligt hoor je het verkeer nauwelijks. Een aanrader zijn de verse, huisgemaakte taarten. Niet te weerstaan!

Kijk op de website van de Theetuin voor openingstijden en meer informatie.

Pluktuin en landwinkel ’t Duvelshofke
Wat deze pluktuin uniek maakt is dat je hier vooral fruit kan plukken. Van rode bessen, frambozen en zwarte bessen tot kruisbessen en bramen. Wat is jouw favoriet? En ’t Duvelshofke heeft ook een landwinkel waar je allerhande andere streekproducten kan kopen.

Kijk op hun website voor meer informatie en openingstijden.

Pluktuin de Inspiratiehoeve in Boekelo
Deze pluktuin ligt mooi in een licht glooiend landschap, net buiten Boekelo. Je plukt hier de mooiste bossen bloemen voor een zacht prijsje. Ze hebben hier ook speciale cadeaubonnen zodat je een ander zelf zijn prachtige boeket kan laten plukken!

LET OP! Deze pluktuin is nog open tot 1 oktober 2023 en zal daarna helaas permanent gesloten blijven. De pluktuin stopt en krijgt een andere bestemming.

Kijk voor meer informatie en openingstijden op de website van de Inspiratiehoeve

Groot Twentsch Maisdoolhof en bloemenpluktuin
In Fleringen ligt het Groot Twentsch Maisdoolhof. Naast een groot doolhof in een maisveld is er een mega pluktuin van maar liefst 3.000 m2! Als je daar niet kan slagen… Ze bieden ook diverse arrangementen aan voor kinderfeestjes. Leuk voor je kinderen of kleinkinderen.

Kijk op de website voor openingstijden en alle mogelijkheden

Bijzondere groene belevenissen

In deze categorie plaatsen we unieke belevenissen die je niet snel ergens anders beleeft. Onze (Eu)regio heeft veel te bieden. Dat blijkt maar weer. Wist je dat het grootste kassencomplex van Europa op slechts een half uurtje rijden van Enschede ligt? En dat je dit complex zelf kan bekijken van binnen? In Twente vinden we veel kastelen. Eentje springt er bovenuit door de jaarlijkse expositie van prachtige zandsculpturen in de tuinen.

Erlebnispark Emsflower
Op ongeveer een half uurtje rijden van Enschede ligt een verborgen parel. In dit grootste kassencomplex van Europa zie je hoe stekjes tot volwassen plant uitgroeien. Ook is er een prachtige binnen jungle met verschillende planten en dieren en een grote vlinderkas. Een grote overdekte speeltuin voor de kinderen en een restaurant ontbreken niet. De Nederlandse ondernemer werkt met zorg aan een zo energiezuinig mogelijk bedrijf door slimme technieken toe te passen.

Een prima dagje uit voor het hele gezin. En als je na dit grote kassencomplex nog niet uitgekeken bent kan je in het grootste tuincentrum van Duitsland nog wat meenemen voor thuis. Gartenwelt Emsbüren ligt om de hoek.

Kijk op de Nederlandstalige website voor meer informatie en openingstijden

Kasteeltuinen van Kasteel Warmelo
In en rond kasteelstadje Diepenheim vind je maar liefst zes kastelen! Bij één van die kastelen kan je jaarlijks een prachtige wandelroute door de met zandsculpturen versierde tuinen maken. Kasteel Warmelo ontvangt je met open armen. Voor kinderen is er vaak een speurtocht uitgezet om de gimmicks die in de zandsculpturen verwerkt zijn te vinden. Leuk voor het hele gezin!

Kijk op de website van het kasteel voor meer informatie en openingstijden

Rondje Tuinen Twente
Houd je van tuinieren? Of ben je gewoon op zoek naar inspiratie voor je eigen tuin? Er zijn nog twee weekenden waarin je diverse, bijzondere tuinen rond Almelo kan bezoeken. Elke tuin heeft zijn eigen sfeer en verhaal. Bij de particuliere tuinen geldt een entree van €3,-. Daarvoor wordt koffie/thee aangeboden.

Kijk voor meer informatie op de website

Tuinen van Salland
Ook in Salland heb je veel mooie tuinen om te bekijken. Er zijn nog twee data dit jaar. Op 6 augustus en 3 september kan je jouw inspiratie ophalen bij enkele tuinen. De toegangsprijs is €6,-. Hiervoor krijg je toegang inclusief koffie/thee, wat lekkers en een rondleiding.

Kijk op de website voor de diverse tuinen en openingstijden

Heb je zelf voor ons nog leuke duurzame en/of groene uittips in de regio of wat verder weg? Laat het ons weten zodat we deze kunnen delen in deze nieuwsbrief, op onze website en de socials.

Jaarlijkse Ledenvergadering goed bezocht

Woensdag 15 november vond de jaarlijkse Ledenvergadering plaats in de Performance Factory. Er waren ongeveer 60 mensen aanwezig bij de vergadering. Op de agenda stonden enkele officiële zaken zoals het afscheid van Bob Zomerplaag van de Ledenraad en het voorstellen van het nieuwe lid van de Ledenraad in de persoon van Marie-José. Vanuit Enschede Energie… Lees meer »

 4 december 2023  |  Rens Weustink
Verkiezingen: Hoe groen zijn partijen?
De Tweede Kamerverkiezingen staan alweer voor de deur. Het campagnereces is begonnen. Dat wil zeggen dat je nu meer en meer van alle partijen gaat zien en horen. Politici en bestuurders zitten aan talkshowtafels, trekken het land in om campagne te voeren en proberen zoveel mogelijk mensen te overtuigen. Vanuit Enschede Energie geven we geen... Lees meer »
 2 november 2023  |  Rens Weustink
Enschede Energie bij Het Keukentafelgesprek

Vanmorgen zijn Ruud Mulder en Rens Weustink geïnterviewd voor de podcast Het Keukentafelgesprek. In eerdere seizoenen van deze podcast zijn burgemeesters, wethouders, raadsleden en andere bestuurders geïnterviewd. Nu is het de beurt aan groen leiderschap.   Groen leiderschap De nieuwe serie podcasts van Het Keukentafelgesprek gaat over groen leiderschap. Dit leiderschap vind je op diverse… Lees meer »

 20 oktober 2023  |  Rens Weustink
Meld je aan voor de Natuurwerkdag

Op zaterdag 4 november is het de landelijke natuurwerkdag. Van 12:00 tot 16:30 uur kan je ons helpen met het groenonderhoud op Zonnepark De Elsmoat. Een uniek, groen en coöperatief zonnepark net ten zuid-oosten van Enschede. Meld je aan om te helpen via de website van de natuurwerkdag Op dit zonnepark zijn 2 grote houtwallen… Lees meer »

 11 oktober 2023  |  Rens Weustink
Geslaagde Open Energiedag bij Zonnepark De Elsmoat

Op zaterdag 16 september was Zonnepark De Elsmoat toegankelijk voor het publiek tijdens de Open Energiedag 2023. Er kwamen tussen 13:00 en 17:00 uur zo’n 200 mensen een kijkje nemen op dit groene en coöperatieve zonnepark. Foto: Dennis Moekotte, Moekotte Media Creative Agency Tijdens de rondleiding werden verschillende vragen gesteld en beantwoord door projectmedewerkers van… Lees meer »

 20 september 2023  |  Rens Weustink
Kom kijken bij ons coöperatieve zonnepark!

Tijdens de landelijke Open Energiedag 2023 houden wij een open dag bij ons gloednieuwe Zonnepark De Elsmoat. Dit zonnepark is bijzonder door de coöperatieve aanpak en de grote aandacht voor de landschappelijke inpassing in de omgeving. Ben je nog geen lid van Enschede Energie? Kijk ook eens op onze Doe mee pagina om te zien… Lees meer »

 19 augustus 2023  |  Rens Weustink

OP DE HOOGTE BLIJVEN
VAN DE DUURZAME ONTWIKKELINGEN IN ENSCHEDE?

Schijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Hiermee blijf je op de hoogte van onze activiteiten, onze komende projecten en
andere duurzame ontwikkelingen in Enschede.