Er op uit in de regio

We sloten de vorige longread met duurzame reistips af met de belofte dat we terug zouden komen met een artikel over duurzame en/of groene uittips in de regio. Die belofte lossen we nu in. En met plezier! Want wat hebben we een fijne, groene regio met enorm veel leuke plekken! Hieronder een korte greep uit wat we allemaal tegen kwamen op onze zoektocht.

Theetuinen en pluktuinen: Lekker buiten genieten

Twente kent vele theetuinen en bloemenpluktuinen. De één gelegen op een verborgen plekje dichtbij ons zonnepark, de ander midden in het Wooldrikspark, dichtbij de snelweg in Oldenzaal of aan de rand van Boekelo. Keuze te over.

Het leuke aan een theetuin is dat je het beste van twee werelden hebt. Buiten zijn en tegelijkertijd genieten van de lekkerste creaties die je zelf misschien niet zo snel maakt thuis. Een pluktuin is al iets actiever omdat je zelf de mooiste bos bloemen kan plukken die je maar wenst. Wel opletten dat je op een goed moment in het jaar gaat als er voldoende in bloei staat natuurlijk.

Theetuin Ik en mijn Moeder
Deze theetuin is gelegen midden in het Wooldrikspark in Enschede. Je kan er diverse arrangementen afspreken, maar ook gewoon op de bonnefooi langs.

Kijk op hun website voor de openingstijden en de menukaart.

Theetuin en Pluktuin Schuif ’s aan
Deze theetuin en pluktuin vind je op een steenworp afstand van ons gloednieuwe zonnepark De Kromhofsweg. Aan de rand van Enschede, maar toch wat verborgen. Ondanks dat de theetuin niet ver van de N35 af ligt hoor je het verkeer nauwelijks. Een aanrader zijn de verse, huisgemaakte taarten. Niet te weerstaan!

Kijk op de website van de Theetuin voor openingstijden en meer informatie.

Pluktuin en landwinkel ’t Duvelshofke
Wat deze pluktuin uniek maakt is dat je hier vooral fruit kan plukken. Van rode bessen, frambozen en zwarte bessen tot kruisbessen en bramen. Wat is jouw favoriet? En ’t Duvelshofke heeft ook een landwinkel waar je allerhande andere streekproducten kan kopen.

Kijk op hun website voor meer informatie en openingstijden.

Pluktuin de Inspiratiehoeve in Boekelo
Deze pluktuin ligt mooi in een licht glooiend landschap, net buiten Boekelo. Je plukt hier de mooiste bossen bloemen voor een zacht prijsje. Ze hebben hier ook speciale cadeaubonnen zodat je een ander zelf zijn prachtige boeket kan laten plukken!

LET OP! Deze pluktuin is nog open tot 1 oktober 2023 en zal daarna helaas permanent gesloten blijven. De pluktuin stopt en krijgt een andere bestemming.

Kijk voor meer informatie en openingstijden op de website van de Inspiratiehoeve

Groot Twentsch Maisdoolhof en bloemenpluktuin
In Fleringen ligt het Groot Twentsch Maisdoolhof. Naast een groot doolhof in een maisveld is er een mega pluktuin van maar liefst 3.000 m2! Als je daar niet kan slagen… Ze bieden ook diverse arrangementen aan voor kinderfeestjes. Leuk voor je kinderen of kleinkinderen.

Kijk op de website voor openingstijden en alle mogelijkheden

Bijzondere groene belevenissen

In deze categorie plaatsen we unieke belevenissen die je niet snel ergens anders beleeft. Onze (Eu)regio heeft veel te bieden. Dat blijkt maar weer. Wist je dat het grootste kassencomplex van Europa op slechts een half uurtje rijden van Enschede ligt? En dat je dit complex zelf kan bekijken van binnen? In Twente vinden we veel kastelen. Eentje springt er bovenuit door de jaarlijkse expositie van prachtige zandsculpturen in de tuinen.

Erlebnispark Emsflower
Op ongeveer een half uurtje rijden van Enschede ligt een verborgen parel. In dit grootste kassencomplex van Europa zie je hoe stekjes tot volwassen plant uitgroeien. Ook is er een prachtige binnen jungle met verschillende planten en dieren en een grote vlinderkas. Een grote overdekte speeltuin voor de kinderen en een restaurant ontbreken niet. De Nederlandse ondernemer werkt met zorg aan een zo energiezuinig mogelijk bedrijf door slimme technieken toe te passen.

Een prima dagje uit voor het hele gezin. En als je na dit grote kassencomplex nog niet uitgekeken bent kan je in het grootste tuincentrum van Duitsland nog wat meenemen voor thuis. Gartenwelt Emsbüren ligt om de hoek.

Kijk op de Nederlandstalige website voor meer informatie en openingstijden

Kasteeltuinen van Kasteel Warmelo
In en rond kasteelstadje Diepenheim vind je maar liefst zes kastelen! Bij één van die kastelen kan je jaarlijks een prachtige wandelroute door de met zandsculpturen versierde tuinen maken. Kasteel Warmelo ontvangt je met open armen. Voor kinderen is er vaak een speurtocht uitgezet om de gimmicks die in de zandsculpturen verwerkt zijn te vinden. Leuk voor het hele gezin!

Kijk op de website van het kasteel voor meer informatie en openingstijden

Rondje Tuinen Twente
Houd je van tuinieren? Of ben je gewoon op zoek naar inspiratie voor je eigen tuin? Er zijn nog twee weekenden waarin je diverse, bijzondere tuinen rond Almelo kan bezoeken. Elke tuin heeft zijn eigen sfeer en verhaal. Bij de particuliere tuinen geldt een entree van €3,-. Daarvoor wordt koffie/thee aangeboden.

Kijk voor meer informatie op de website

Tuinen van Salland
Ook in Salland heb je veel mooie tuinen om te bekijken. Er zijn nog twee data dit jaar. Op 6 augustus en 3 september kan je jouw inspiratie ophalen bij enkele tuinen. De toegangsprijs is €6,-. Hiervoor krijg je toegang inclusief koffie/thee, wat lekkers en een rondleiding.

Kijk op de website voor de diverse tuinen en openingstijden

Heb je zelf voor ons nog leuke duurzame en/of groene uittips in de regio of wat verder weg? Laat het ons weten zodat we deze kunnen delen in deze nieuwsbrief, op onze website en de socials.

Inkoopactie voor Sessy Thuisbatterij

Enschede Energie en Sessy hebben de handen ineengeslagen om een inkoopactie op te zetten voor de aanschaf van een thuisbatterij voor consumenten. Als consument kan je via onze inkoopactie met een korting een Sessy Thuisbatterij aanschaffen. Tijdens de informatiebijeenkomst op woensdag 29 mei hebben we de aanwezigen geïnformeerd middels een presentatie. Heb je verdere vragen?… Lees meer »

 27 mei 2024  |  Rens Weustink
Tuintips Juni

Een groene tuin is het sluitstuk van een duurzaam huis. Door je tuin zo groen en gevarieerd mogelijk te maken, help je jezelf aan een minder hete en droge omgeving om heerlijk te kunnen vertoeven. Ook als het in de zomer flink warm is. Hoe kan je je tuin het best goed onderhouden? Daarvoor hebben… Lees meer »

 24 mei 2024  |  Rens Weustink
Enschede Energie gaat voor coöperatief windmolenpark op zee

Samen met vele andere energiecoöperaties en pensioenfonds ABP neemt Enschede Energie deel aan een tender voor een groot windpark op zee. De coalities met de namen ‘Onze Noordzeestroom’ (EnergieSamen, Windunie en energiecoöperaties) en ‘Noordzeker’ (Pensioenfondsen ABP en APG samen met windparkontwikkelaar SSE) slaan de handen ineen om het grootste Nederlandse windpark op zee te bouwen… Lees meer »

 26 april 2024  |  Rens Weustink
Leden aan het woord: Erik Mulder over dynamische tarieven

We kregen een reactie van een lid binnen op de longread “Dynamisch contract: voordelig én verstorend”. Deze reactie is niet een standpunt van Enschede Energie, maar een persoonlijke kijk op de situatie van Erik zelf. Hieronder het betoog van Erik Mulder: Dynamisch Tarief: Ja, graag. Dynamisch tarief creëert onbalans? Een dynamisch tarief is een uur-prijs… Lees meer »

 26 april 2024  |  Rens Weustink
Duurzaamheidscafé in Lonneker op 24 april

Op woensdag 24 april vanaf 19:30 uur organiseren we samen met STAWEL in het Dorpshuis in Lonneker een eerste Duurzaamheidscafé. Deze editie is het thema: “Toekomstgerichte, duurzame kansen voor (boeren)bedrijven”. Duurzame toekomst voor (boeren)bedrijven Fraukje Roeleveld van STAWEL zal de mogelijkheden voor boerenbedrijven schetsen voor een toekomstgericht pakket aan maatregelen. Het benutten van daken voor… Lees meer »

 20 april 2024  |  Rens Weustink
Salderingsregeling blijft behouden

De afgelopen maand is er veel te doen geweest over de salderingsregeling. Al jaren wordt in de politiek gesproken over een mogelijke afschaffing, maar toch kwam het er in de Eerste Kamer niet van. Hoe zit dat nu met de salderingsregeling en wat voor gevolgen heeft dat? Even opfrissen, wat is de salderingsregeling? De salderingsregeling… Lees meer »

 1 maart 2024  |  Rens Weustink

OP DE HOOGTE BLIJVEN
VAN DE DUURZAME ONTWIKKELINGEN IN ENSCHEDE?

Schijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Hiermee blijf je op de hoogte van onze activiteiten, onze komende projecten en
andere duurzame ontwikkelingen in Enschede.